Frankrike - 2008


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 5

  Årgången var nära ett misslyckande. Det började med kallt vårväder och mycket regn. Juni var svängig med kallt och varmt om vartannat som ledde till en ojämn blomning och sedermera en mindre skörd än 2007. En nära förestående misslyckad årgång, räddades av ett mycket fint septemberväder och en skörd med mycket hög kvalitet kunde bärgas.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 3

  En svårarbetad säsong. Molnigt, kallt och regnigt mestadels hela tiden under perioden juni till augusti. Farhågorna återkom när skyarna öppnade sig i början av september och stora delar av den kommande skörden gick förlorad. Vädret klarnade i mitten av september och mistralvinden som höll i till mitten av oktober torkade upp i vingårdarna. Den här fyraveckorsperioden förbättrade oddsen. Trots allt var en stor del druvor ruttna vid skördetid, så ett kraftigt druvurval var nödvändigt för kvalitetens skull. En tvåa är kanske orättvis, men kvaliteten når en svag trea.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 3

  I stort sett var det samma förutsättningar som 2007, men 2008 var juli mycket torrare och soligare. Skörden blev liten på grund av det kalla och blöta vädret i maj och juni under blomningen. Mjöldagg var utbredd på sensommaren och druvmognaden var väldigt ojämn. Varmt och torrt väder från slutet av september och i oktober gav en lång mognadsperiod och räddade kvaliteten. Trots allt var det de odlare, vilka hade resurser att arbeta hårt i vinfälten och kunde göra kraftiga druvgallringar, som kommer att producera viner av god kvalitet detta år.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 3

  Ett år med många svåra utmaningar i vingårdarna. Coulure, millerandage, mjöldagg, oidium, gråröta och hagelstormar – allt såg ut att drabba odlarna. I mitten av september kom ett efterlängtat väderomslag med torrare väder och milda vindar, som torkade upp och räddade årets skörd. Speciellt utsatt för hagel var Volnay, Pommard, Meursault, Beaune och  Savigny-lès-Beaune. De som gjorde ett mycket hårt arbete på vinfälten med kraftigt druvurval lyckades bäst. Trots stora variationer, ser resultatet bättre ut än förväntat.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 3

  Liksom för grannarna i norr var det en svårarbetad säsong med kallt och regnigt väder under långa perioder. Det gav dock goda möjligheter till svampangrepp och en mycket liten skörd. Druvor på väldränerad jord gav bättre kvalitet, medan druvor från tyngre lerjordar inte lyckades särskilt bra detta år. Blandad kvalitet och trots allt kanske en lite lågt värderad årgång bland många experter.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 4

  Trots en mycket liten skörd, som dessutom var väldigt sen, ser årets druvkvalitet bra ut. Speciellt bra ser förutsättningar ut för söta ädelrötade viner, som förväntas ge intensiva viner med bra koncentration. Ett bra år, nästan som 2007.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 3

  Den långa och kalla vintern följdes av en långsam vår. När sedan maj och juni kom, minskade förväntningarna när värmen uteblev. Istället kom mera regn. Juli var mer lovande, men hagel skadade många gårdar. Sensommaren och hösten bjöd på omväxlande väder och årets resultat är lika varierande, alltifrån medioker till hyfsad kvalitet. Vinerna utvecklades trots allt bättre än förväntat, när de väl kom på fat.