Frankrike - 2009


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 4

  Det blev en svår start på växtsäsongen. En torr och kall vinter följdes av en regnig vår, som i och för sig fyllde på vattenreserverna. Juni var relativt kall, speciellt nattetid. Augusti var torr och varm, vilket var välkommet. Skörden blev frisk och av god kvalitet och många förväntas göra vintage-champagne.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 5

  En årgång som många talar om som extraordinär för norra Rhônedalen. Det blir svårt att ge annat än en femma i betyg, när jämförelserna är i likhet med 1999 och 1990. Mycket lovande för framtiden.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 5

  Våren erbjöd nästan perfekta förhållanden och följdes av en lång, varm och torr sommar. Välbehövligt regn kom i september, men torkan reducerade skörden. Druvornas sockernivå var hög och risken för alkoholstarka viner var stor. En del odlare panikskördade därför i slutet av september. De som hade nerver att vänta, belönades med ytterligare varmt väder och svala nätter.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 5

  2009 rankas som en av de bästa årgångarna på länge. Detta trots problem med hagelstormar i maj och dåligt väder och mycket regn i juli. Augusti var perfekt för vinodlarna, förutom några avbrott med regnstormar. Mogna och friska druvor kunde sedan skördas i september. Det ser ut som en mycket lovande årgång.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Ett mycket varmt år. Vinstockarna drabbades av stress, vilket förklaras av den lägsta nederbörden i augusti på 46 år. Septemberregnen såg man, förståeligt nog, som en välsignelse. Som så många gånger förr i vingårdarna var man lite villrådig när man skulle bestämma skördestart. Resultatet är generellt hög kvalitet, i vissa fall mycket hög. Kraftiga och koncentrerade viner som tenderar att ge en långlivad upplevelse. På gränsen till en femma.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 3

  Det varma och mycket torra vädret under sommaren och hösten satte hinder inför möjligheter till fräscha och eleganta viner. Undantag finns med ett par enstaka högkvalitativa viner i toppklass. Vinerna är generellt mycket fruktiga, fylliga och med låg syra. Detta är helt klart ett år för de söta vinerna, som generellt uppvisar en hög klass med en klar chans till toppbetyg.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 4

  En lysande årgång som förtjänar gott betyg. Måhända att syran inte finns för riktigt långlivade viner, men kvaliteten ändå är riktigt hög. Tiden får utröna om det blir en klassisk årgång (betyg fem).