Frankrike - 2011


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 2

  Nästan alla odlare menar att detta var ett mycket märkligt och svårt år. En ovanligt varm vår följdes av en kall och blöt sommar. Hagelstormar gjorde att många förlorade stora delar av kommande skörd. De som inte drabbades hade istället att se fram mot utspädda och i många fall rötangripna druvor. Trots en solig avslutning ökade inte sockernivån i druvorna och många kunde inte undvika att chaptalisera (metoden där man tillsätter socker till musten).


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 3

  Ett år med mycket ojämn väderlek. Skörden såg mycket lovande ut, men höstregn fick odlarna att oroa sig för röta och svampangrepp. Regnet var rätt kortvarigt och rötan uteblev, men orsakade i viss mån uppsvällda och utspädda druvor. Dock en hyfsad kvalitet, men inte i nivå med 2009 och 2010. Påminner mer om vinerna från 2008.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 3

  Våren och tiden fram till juli var mycket varm och torr. I juli kom det välbehövliga regnet, men kylan var framträdande och med augustiväder kallare än normalt och en del stormar såg det riktigt bekymmersamt ut. September var dock varm och torr och druvorna kunde mogna. Med frånvaro av tillräckligt med värme i juli och augusti gav det tanninrika viner med i många fall en kännbar avsaknad av fruktighet. En tydlig skillnad jämfört med 2009 och 2010. De som gjorde sitt arbete ute på vinfälten, prickade in rätt tidpunkt för skörden och var försiktig med macerationen, gjorde vin av god kvalitet. Generellt är dock kvaliteten mycket varierande detta år. Kanske även underskattad?


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 2

  Generellt stor besvikelse under hela växtåret. Speciellt i slutet på säsongen med utbredd röta som följd av riklig nederbörd och hög fuktighet.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 3

  Hyfsad kvalitet och skördestorlek. Våren var varm och torr med lagom nederbörd och upptorkande vindar. Problemet kom dock med värmen i slutet av augusti, vilken resulterade i att en del rankor chockerades med en ojämn druvmognad som följd. Grenache verkar ha klarat sig bäst och används flitigt i blending detta år. Rätt mjuka och mer snabbmognande viner.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 5

  Ett mycket lyckat år för de vita vinerna i Bordeaux, för både torra och speciellt för söta. Precis som för de röda druvorna krävdes exakt rätt tidpunkt för skörden och noggrann selektering. Varma torra september erbjöd väldigt goda möjligheter för utvecklandet av botrytis. De som lyckades gjorde vin av hög kvalitet, vilka kännetecknas av tydligt fruktighet och i bra balans med fruktsyra.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 3

  En ojämn säsong som inte gav druvorna rätt förutsättning till full mognad. Många var därför tvungna att chaptalisera (metoden där man tillsätter socker till musten). Ett ojämnt resultat och svåröverblickbar årgång. Chablis lyckades rätt hyfsat.