Frankrike - 2012


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 4

  Andra året i rad som odlarna karaktäriserar som ett mycket problematiskt år. Många menar att de inte sett värre situation på flera decennier. Anledningarna var flera: vårfrost, hagelstormar och en mycket blöt sommar. Problemen tornade upp sig som berg. Det varma, torra och soliga vädret i augusti kom därför som en salig välsignelse och gjorde att man trots allt var mycket optimistisk över druvkvaliteten. En liten skörd, dock koncentrerade druvor och de flesta champagnehus indikerar årgångschampagne detta år.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Många områden hade stora problem 2012. I norra Rhône ser resultatet dock positivt ut. En del chaptalisering (metoden där man tillsätter socker till musten) var nödvändigt, men vinerna är strukturerade trots något låg syra, men mer tanninrika än föregående år.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 3

  En sen och förhållandevis liten skörd med stora variationer, men generellt bättre än året innan. Den östra sidan och merlot, framför allt i Pomerol och St Emilion, hade mycket goda förhållanden och förtjänar minst en fyra. Graves lyckades bäst på Médoc-sidan, på platser där även merlotodlingarna är mer framträdande. Överlag var ett mycket strikt urval av cabernet sauvignon ett krav.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 3

  Ettt år med ojämn väderlek: värmeböljor, hagelstormar och regn. Hög nivå av fuktighet med utbrett svampangrepp. En rätt liten skörd med varierat resultat. Generellt viner med mjuka tanniner detta år och vilka spås mogna tidigt.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Bättre förhållanden än året innan och odlarna är optimistiska för ett bra år. Mognad, friskhet och struktur – året verkar ge balanserade viner av god kvalitet.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 3

  En stor variation i kvalitet för vita viner. Medan de vita torra vinerna verkar vara av hög kvalitet, så är det precis tvärtom för de söta. Ädelrötan utvecklades bra, men mycket regn i oktober spolade bort möjligheten till att skörda kvalitetsdruvor detta år och gav dessutom en mycket liten skörd. Det ger en delad betygsättning för vita viner och högst en tvåa till de söta.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 4

  Trots mycket ojämn väderlek som utmanade odlarna samt liten skörd är många överraskade av kvaliteten. Våren och försommaren var kall och blöt och svampangreppen började rota sig. Dessutom hagelstormar, speciellt i Puligny i Côte de Beaune. Trots allt bättre än föregående år och ett plus i betyget.