Frankrike - 2013


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 4

  Årgången tävlar inte riktigt med föregående år i kvalitet. Resultatet med en bra balans mellan syra, socker, alkohol indikerar dock på årgångschampagne. Hagelstormar i början av säsongen begränsade skörden, men det blev ett naturligt druvurval med bra koncentration i slutändan. Chardonnay ser ut att vara årets vinnare och ger fina förutsättningar för god kvalitet av blanc de blancs. 


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 4

  En långsam start på växtsäsongen på grund av kall vår, och det var problem med mjöldagg i juni. Sedan svängde det rejält med varma sommardagar och svala nätter. Fina förhållanden och de flesta vinbönder verkar vara mycket nöjda med resultatet. Speciellt de som hann skörda före det kraftiga oktoberregnet. Den sena starten ledde till en sen skörd, men med friska druvor. Generellt en jämn fin och kvalitet med bra koncentration.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 2

  En svår växtsäsong och historisk liten skörd. Generellt låg druvkvalitet men undantag finns. En rigorös druvselektering var därför ett måste. En lång kall, blöt vår med solbrist fram till juli. Då kom hettan, men augusti var stormig. Rankorna och druvorna drabbades av flera sjukdomar och angrepp och röta spred sig. I många fall mognade inte druvorna tillräckligt. Väldigt stora variationer, även inom samma kommun. Ett år då terroir, teknologi och pengatillgång samspelade för att nå en hyfsad kvalitet. Betyg varierar från 1 till 3. Tvåan visar ett generellt betyg.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 3

  En kall vinter följdes av kyla fram till ett par dagar i mars då man fick uppemot 25 grader. Skulle det bli en tidig blomning och skörd, var frågan? De följande tre månaderna var dock kalla, mörka och blöta. Juli och augusti kom värmen, men hagelstormarna förstörde det goda humöret. Vinmakarna blev osäkra om de hade något att skörda överhuvudtaget. En torr septembermånad lättade lite på trycket och en mycket liten och sen skörd av hyfsad kvalitet kunde så småningom bärgas i oktober. Framtiden ser trots allt rätt bra ut för vinerna. Troligen en stark trea.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Södra Rhône hade mer ojämna förhållanden än norra delen. Det gav en liten skörd, men med noggrann druvselektering ser det ändå bra ut. Lite större variationer mellan producenterna än i norra Rhône.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 4

  Detta är helt klart ett år för de vita vinerna, både torra och söta. Kanske för tidigt att säga, men de söta har alla förutsättningar till mycket god kvalitet med balans och koncentration. De söta lyfter därför upp betyget.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 3

  Den kalla vintern fortsatte med kyla långt in på vårkanten. Det var kallt och blött ända fram till juli då värmen kom. Dock mosades förhoppningar med de kraftiga hagelstormarna i augusti, som var orsak till att en stor del av skörden gick förlorad. En ojämn kvalitet – från hyfsad till god.