Frankrike - 2014


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 4

  En mild vinter följdes av en torr och varm vår, vilket gjorde att blomningen kom tidigt. Det såg mycket bra ut, men i augusti raderades smilbanden på grund av mycket regn. Glädjen kom dock tillbaka tillsammans med soliga och torra september som redde ut de flesta problem. Kanske en liten fördel för chardonnay gentemot de blå druvorna. 


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Den svala och blöta sommaren visade skillnaderna mellan olika terroir. Mot slutet av september föll rikligt med regn. Det var Cornas, St. Joseph, Hermitage och Côte Rôtie som drog stora fördelar av sina sluttningar, där upptorkningen skedde betydligt snabbare. Här är också resultatet bäst, med balanserade och koncentrerade viner.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 3

  De kalla och blöta sommarmånaderna var ett stort orosmoment för vinmakarna. Det såg länge ut som det skulle bli ett svagt år. Stigande temperatur och torrare väder från augusti och speciellt i september blev en välsignelse, och vid skördetid var druvorna tämligen friska och mogna. Den sent mognande cabernet sauvignon trivdes bra i höstvärmen och västra sidan ser ut att ha fått en klar fördel gentemot grannarna i öster. En stark trea och på sina håll fyra.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 4

  Det var svårt för vinodlarna under stora delar av sommaren. Kallt, blött väder späddes på med kraftiga hagelstormar som var förödande för Pommard, Volnay och Beaune – där uppemot 40 procent av druvorna förstördes. Därför blev det glatt humör bland vinbönderna när höstsolen bröt fram och spred värme. Resultatet blev friska och mogna druvor. Vinmakarna jämför årgången som en lite lättare, mjukare variant av 2002. 


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 3

  Den varma våren följdes av sval och regnig sommar som ledde till fördröjd växtlighet och druvmognad. Skörden pågick ända in i oktober och druvorna uppnådde full mognad, med mjuka viner som följd och överlag en lägre alkoholhalt än normalt.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 4

  Ett fint år för både torra och söta viner. Inga problem med att behålla en frisk fruktsyra detta år – till och med de söta upplevs ”strama” med sin friska syra. Glada miner hos vinmakarna.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 5

  Trots alla besvär med kallt och blött väder samt hagelstormar, som drabbade speciellt Meursault väldigt hårt, blev årgången bra – speciellt tack vare vädret vid skördetid. Balanserade viner av god kvalitet, från Chablis i norr till Mâconnais i söder.