Frankrike - 2015


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 4

  Ett mycket varmt och torrt år. Och vädret motverkade svamp, röta och andra sjukdomar i vingårdarna. Vattenbristen reducerade skörden och torkan stressade vinmakarna att våga vänta tillräckligt länge på den fenoliska mognaden. Lite kraftigare stil, speciellt för chardonnay, men hög kvalitet speglar årgången. Tiden får visa om det blir en femma när årgångschampagnen kommer ut på marknaden. Prognosen är god.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 5

  Det var en lång, het och torr växtsäsong. Tack vare svala augustinätter behölls fruktsyran på en bra nivå. Generellt en årgång med kraftiga och alkoholstarka viner, ibland till över 14 volymprocent. Terroirbegreppet visar verkligen sin betydelse detta år och med lite efterhandsperspektiv verkar vinmakarna nu ösa lovord över årgången. Speciellt Côte Rôtie och Hermitage lyser starkt.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 5

  En något mer modern och generös stil av vinerna väntas, med mer fruktig karaktär än den klassiskt strama. Flera vinmakare är överraskade av resultatet och har svårt att likna denna årgång med någon annan. Säsongen liknade 2005 fram till juli och augusti och avslutade mer som 2009 och 2010. Generellt ett år med positiva kommentarer från kritiker och vinmakare och många vill ge högsta betyg, speciellt på östra stranden.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 5

  Positiva intryck över hela regionen. Koncentrerade viner med elegans och djup. Den heta sommaren resulterade i små druvor med hög koncentration av fruktaromer och fruktsyra när det var dags för skörd. Vinmakarna nämner bland annat klassiska årgångarna 1929 och 1990 som jämförelse.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Precis som grannarna i norr var det mycket varmt och torrt under hela växtsäsongen. Överlag visar regionen upp ett brett spektra, dock på vissa håll till och med risk för överextraherade viner. Kraft, generositet och styrka är kännetecken detta år. Bra år för Gigondas och Vacqueyras, likaså för Côte du Rhône Villages-vinerna.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 4

  De vita vinerna kännetecknas av friskhet, elegans och djup, som resultat av de perfekt mogna skördedruvorna. Resultatet verkar vara en blandning av vinerna från 2010 och 2011 om man lyssnar till vinmakarna.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 4

  Både koncentration och elegans är kännetecken som hörs bland vinmakarna. Den milda, men blöta vintern fyllde vattenreserven som behövdes när hettan stannade kvar under sommaren. Vid skördetid var det fina, mogna druvor som togs omhand. Några kanske väntade lite för länge med att skörda, men överlag en mycket fin årgång. I Chablis är det glada miner och stor förväntan, trots problem med oidium (svampangrepp) och hagelstormar.