Frankrike - 2016


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 4

  Likt Bourgogne så drabbades även Champagne av frost och hagel, vilket reducerade skörden, de södra delarna drabbades värst. Regn i maj och juni skapade problem med svampangrepp. Värmen kom dock till slut och kvaliteten på druvorna blev bra, med fördel för pinot noir jämfört med chardonnay, som mognade senare än pinot, vilket är mycket ovanligt. Många vinhus lär deklarera årgångschampagne för 2016, men volymerna blir mindre än normalt.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Ett bra år, trots utmanande vårväder, med bland annat hagel som drabbade Hermitage, och hög sommarvärme som stoppade upp mognadsprocessen på vissa platser. Men septemberegn gjorde att druvmognaden kom igång och vinerna visar bra kvalitet – med bland annat mogna tanniner, balanserad fruktsyra och lägre alkoholhalt än 2015.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 5

  Trots värmebölja och lite nederbörd under sommaren är årgången för röd bordeaux 2016 lovprisad. Äldre vinrankor planterade i lerjord eller grusjord, och med djupa rotsystem, klarade sig bäst. Regn i september gjorde att temperaturen sjönk och nätterna blev kalla. Det gav druvorna andrum, tanninhalten och syran i vinerna är hög med mycket aromer. Volymen på skörden var den högsta sedan 2006 och vissa vinkritiker jämför årgången med 2010.  


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 4

  Frosten slog till hårt natten mellan den 26 och 27 mars. När solen värmde på senare på dagen så brändes knopparna sönder. Mellan 20 och 80 procent av skörden gick förlorad, där Côte de Beaune blev hårdast drabbad. De druvor som kunde skördas var dock av bra kvalitet, vilket ger viner med hög syra, tydliga fruktaromer och mogna tanniner. Vinerna av årgången har lagringspotential.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 5

  Vingårdarna i södra Rhône levererade en skörd som producenterna var nöjda med. Värmeböljan under sommaren och hösten drabbade även södra delarna av Frankrike, men nätterna var också kalla, vilket gjorde att fruktsyran bevarades och druvorna fick perfekt mognad. Färg, tanniner och smakaromer har hög koncentration för de röda vinerna. "Grenache såg ut som syrah till färgen, och syrah som tannant", för att citera en vinmakare i Châteauneuf-du-pape. En del vinmakare jämför med 2010 eller klassiska 1990.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 3

  Ett utmanande år med värme och väldigt lite nederbörd från juni och tre månader frammåt. Våren var våt och kall och många vinodlare kämpade för att hålla svampangreppen stången. Fruktsyran för de vita vinerna tenderar att ligga lite lägre än normalt och fruktaromerna är inte lika tydliga. 2016 blev långt ifrån perfekt år för vit bordeaux, om än inte katastrof.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 4

  Volymen är starkt begränsad på grund av den frost som slog till natten mellan 26 och 27 mars. Druvknopparna var isbelagda när solens strålar träffade vinrankorna och brände sönder de blivande druvorna. Côte de Beaune drabbades hårt och exempelvis grand cru-vingården Montrachet förlorade 90 procent av sina druvor. Druvkvaliteten blev dock bra, med viner som har markerad och hög syra, med normal alkoholhalt och tydliga, fräscha fruktaromer.