Frankrike - 2017


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 3

  Våren och sommaren var generellt varma med inslag av väderomslag som gjorde att vingårdarna drabbades av frost och hagel, vilket skadade druvklasarna. På vissa håll började skörden redan i slutet av augusti på grund av det varma vädret. Regn under skörden ledde på sina håll till angrepp av svampen botrytis, vilket krävde noggrann sortering och snabb plockning av druvorna. Syranivå och potentiell alkoholnivå ser lovade ut trots det svåra vädret. Chardonnay klarade sig bäst följt av pinot noir och pinot meunier. Osäkert om det blir ett generellt vintage-år. Betyget kan eventuellt revideras när vinerna kommer ut på marknaden.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Ett varmt år, men inte så torrt som i södra Rhône. Blomningen startade tidigt vilket gjorde att skörden blev tidig. Precis som i södra Rhônedalen drabbades många vingårdar av coulure, en sjukdom som gör att druvor får svårt att utvecklas efter blomningen eller att klasar utvecklas ojämnt. Hårdast drabbades distriktet Condrieu med sina odlingar av viognier. De hade även vårfrost. Kvaliteten var hög på de druvor (gröna och blå) som kom in till vinkällarna, med hög socker- och syranivå. Mycket färg och tanniner för syrah.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 3

  En svår årgång med tidig knoppning och stora problem med vårfrost. Undantaget är västra sidan med Pauillac, St-Estèphe and St-Julien där egendomarna nära Griondeviken klarade sig bättre än de som ligger längre väster ut. Östra sidan hade större problem, men toppegendomarna klarade sig förvånansvärt bra. Varma sommardagar blandades med kalla nätter, så druvorna mognade och behöll sin fruktsyra. Skörden var relativt tidig och redan i september var de flesta druvor plockade. Cabernet sauvignon klarade sig bra jämfört med merlot. De röda vinerna kommer säkerligen visa en ganska klassisk profil med medelfyllig till fyllig kropp, mogna tanniner och bra fruktsyra. Alkoholhalten är heller inte lika hög som vid varma årgångar. Skördevolymen minskade med cirka 50 procent och är den lägsta sedan 1945!


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 4

  Den varma våren satte igång blomningen tidigt, vilket även gjorde att druvorna utvecklades tidigare. Redan i slutet av augusti började de första druvorna plockas och hela skörden var klar i mitten av september – drygt två veckor tidigare än normalt. Trots en del skurar och värmeböljor under sommaren löpte växtperioden på utan några svampangrepp. Kvaliteten på druvorna var bra med koncentrerade fruktaromer och mörk färg. Volymerna var på normal eller till och med över normal nivå.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Ett torrt år med hög värme under vår och sommar som gjorde att skörden blev mycket tidig. Vissa producenter började plocka de första gröna druvorna redan runt den 20 augusti och de första blå en vecka senare. Många vingårdar drabbades av coulure – en sjukdom som gör att druvor får svårt att utvecklas efter blomningen eller att klasar utvecklas ojämnt. Det gällde främst grenachedruvan, där volymerna minskade med upp mot 65 procent. Det gör att druvblandningarna kommer se lite annorlunda ut jämfört med klassiska år – mer av mourvèdre, carignan och syrah. Druvorna blev små med hög kvalitet, så trots förlorad volym ser vinerna ut att bli koncentrerade med tydlig tanninstruktur och bra syra.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 4

  Vit bordeaux klarade sig bättre än de röda. En svår årgång med tidig knoppning och stora problem med vårfrost. Regniga dagar i slutet av juni gjorde att vinrankorna började växa igen och varma sommardagar blandades med kalla nätter. Druvorna behöll dock en jämn mognadsfas och fruktsyran förblev hög. Under september föll en del regn, men då hade de flesta redan skördat sina gröna druvor. De som klarade sig från frostangrepp har lyckats göra bra viner, med fin och djup struktur och frisk syra. De vingårdar som gör söta viner drabbades hårt av frost och ädelrötan hade svårt att få fäste. De producenter som hade råd att sortera väl har gjort koncentrerade och friska söta viner.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 4

  Den varma våren satte igång blomningen tidigt vilket gjorde att hela växtsäsongen var tidig. Redan i slutet av augusti började de första druvorna plockas och hela skörden var klar i mitten av september – drygt två veckor tidigare än normalt. Trots en del regnskurar och värmeböljor under sommaren löpte växtperioden på utan problem med svampangrepp. Druvorna var av hög kvalitet vid skörd med tydliga fruktaromer och balanserad syra. Volymerna var på normal eller till och med över normal nivå. Chablis klarade sig däremot sämre på grund av problem med frost.