Frankrike - 2018


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 5

  I Champagne är vinmakarna på bra humör. Ett mycket lyckat år då de flesta har fått en stor och frisk skörd. I stort sett alla pratar om ett bra ”vintage”-år. Hos en del det första sedan 2008. Ett tacksamt år som låter fylla på ”reserve”-vinerna, som hos många varit på låg nivå då de senaste årens skördar varit små. 


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 5

  2018 bjöd både på kvalitet och kvantitet i Norra Rhône. En del områden drabbades av mjöldagg men 2018 var överlag ett mycket bra år. Hösten var varm och solig vilket gjorde att syrahdruvorna kunde bärgas med perfekt mognad. Syranivån är något lägre denna årgång, men fylliga, kraftiga och koncentrerade röda viner väntas. Utmaningen för de vita vinerna har varit att behålla friskhet och minaralitet.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 5

  Vintern och våren var blöt. Vinrankorna var kraftigt utsatta och hotet av mjöldagg var tydligt. Kraftiga hagelstormar i maj och juli drabbade en del områden (speciellt Pessac-LéognanBourg och Blaye). Trots detta var blomningen lyckad och sommaren var överlag varm och torr. Skördeperioden mellan augusti och oktober var perfekt utan rötangrepp. 2018 års viner har en stor potential, speciellt merlot 


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 5

  Det är lite för tidigt för att göra en generell bedömning men ryktena säger att 2018 kan bli en ”all-time-great”. Trots den blöta starten på året var förutsättningarna lysande med varm och torrt väder. Koncentration av frukt, färg och en markerad alkoholnivå är tydliga kännetecken för årgången. Acidifiering, att tillsätta syra till musten eller vinet, är väl använt bland vinmakarna denna årgång. 


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 5

  Trots att en del områden drabbades av mjöldagg ser årets skörd mycket bra utSyrah uppnådde full mognad och även grenache ser lovande ut, trots att denna druvsort var drabbad av utbredd mjöldagg. Hösten var solig och varm och druvorna kunde bärgas med perfekt mognad. Fylliga, kraftiga, koncentrerade viner väntas. Vinmakarna kämpade med att behålla friskheten i de vita vinerna. Trots att syranivån är något låg, är speciellt roussanne och clairette lyckade sorter detta år.  


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 4

  Början av säsongen med den blöta vintern och fuktiga våren var inte bra. Det såg ut som perfekta förhållanden för mjöldagg. Sommaren och hösten var varma och torra, förutom en del hagelstormar som angrep Sauternes i juli. Växtperioden från augusti till oktober var torr och fin. Det finns en hel del förväntningar på vita bordeauxviner från 2018.  


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 4

  Trots den blöta starten på året var förutsättningarna 2018 goda med varmt och torrt väder från Chablis till connais. 2018 var dessutom ett år  hela området, förutom Nuits Saint-Georgesslapp hagelstormar. Skörden blev stor och frisk. Det är lite för tidigt för att göra en generell bedömning av årgången men koncentrationen av frukt samt en markerad alkoholnivå med bibehållen elegans är hittills tydliga kännetecken för 2018. Senare rapporter har påpekat att årgången är ojämn och det var avgörande när producenterna skördade, för att kunna bibehålla frisk fruktsyra utan att sockernivårerna stack iväg (ändrad från 5 till 4).