Frankrike - 2019


  • Distrikt: Norra Rhônedalen
    Betyg: 4

    Norra Rhônedalen drabbades, som de flesta franska vinregioner, av kraftiga värmeböljor under sommarmånaderna. Det gjorde att vinrankorna led av vattenstress och druvorna blev få till antalet. Delar av regionen drabbades också av vårfrost som även det påverkade volymerna negativt. I augusti och september kom regn vilket kylde ner temperaturerna och gjorde att druvorna kunde behålla sin frisk fruktsyra. Vinerna lär uppvisa koncentrerade aromer med balanserade fruktsyror.


  • Distrikt: Röd bordeaux
    Betyg: 4

    Våren och en bra bit in i juni var relativt sval med riklig nederbörd, det gjorde att blomningen var ojämn. Från mitten av juni var det dock varmt vilket gjorde att druvorna mognade jämt. Precis som 2018 är 2019 en varm årgång med höga temperaturer juli, augusti och september. Svalkande regn kom i september vilket gjorde att cabernet sauvignon fick den behövliga längre växtsäsongen. Resultatet blev att cabernet skördades med balans mellan sockernivåer, tanniner och fruktsyra. Merlot hade höga sockernivåer och bidrar antagligen till relativt höga alkoholhalter i vissa viner. Druvorna var generellt mindre i storlek än 2018, vilket indikerar på smakrika och koncentrerade röda viner med klassisk hög fruktsyra och strama tanniner.


  • Distrikt: Röd bourgogne
    Betyg: 4

    2019 i Bourgogne kännetecknades av mycket höga temperaturer i framförallt i juli och augusti. Skördevolymen blev låg i Bourgogne på grund av att många druvor torkade ut, men de som skördades var små och hade hög koncentration av socker och smakämnen. Det som överraskade många producenter var att fruktsyran var intakt och frisk, vilket indikerar balanserade och koncentrerade viner när de kommer ut på marknaden. Vissa distrikt, främst Mâconnais, drabbades av vårfrost, som också reducerade skördevolymerna.


  • Distrikt: Södra Rhônedalen
    Betyg: 4

    Våren var relativt kall vilket gjorde att växtligheten saktade ner men följdes av värmeböljor från juni till augusti. Värmen påverkade volymerna – vinrankorna led av vattenbrist och druvorna blev få. Druvorna var dock koncentrerade och med frisk fruktsyra, bland annat tack vare svala sommarnätter. Skörden startade tidigt i september under klar himmel och vinerna från 2019 lär vara koncentrerade och med balanserad fruktsyra.


  • Distrikt: Vit bordeaux
    Betyg: 4

    Våren och en bra bit in i juni var relativt sval med riklig nederbörd, det gjorde att blomningen fick en ojämn start. Från mitten av juni var det dock varmt vilket gjorde att druvorna mognade jämt. Precis som 2018 är 2019 en varm årgång med höga temperaturer juli, augusti och september. Många skördade i slutet av augusti så vinrankorna hann inte bli stressade av vattenbrist. Fruktsyran var hög och de gröna druvorna små, koncentrerade och alkoholhalten för de torra vita lär vara lite lägre än 2018. Söta viner lär uppvisa hög koncentration, även om volymerna är ner då en del druvor skrumpnade redan i augusti, innan ädelrötan hade utvecklats.


  • Distrikt: Vit bourgogne
    Betyg: 4

    2019 i Bourgogne kännetecknades av mycket höga temperaturer i framförallt i juli och augusti. Skördevolymen blev låg i Bourgogne på grund av att många druvor torkade ut, men de som skördades var små och hade hög koncentration av socker och smakämnen. Det som överraskade många producenter var att fruktsyran var intakt och frisk, vilket indikerar balanserade och koncentrerade viner när de kommer ut på marknaden. Vissa distrikt, främst Mâconnais, drabbades av vårfrost, som också reducerade skördevolymerna.