Carignan

Blå druva

Odlas i: Spanien, södra Frankrike, Chile och USA.

Kända distrikt: Languedoc-Roussillon, södra Rhone, Provence (Frankrike), Sardinien, Lazio (Italien), Priorat, Tarragona (Spanien), Kalifornien (USA), Itata (Chile).

Smak: Tanninrik med hög fruktsyra. Aromer som plommon, björnbär, mörka körsbär, kryddor, kanel, kryddnejlika, lakrits, mineral, charkuterier. Med fatlagring framträder toner av torkad frukt och läder.

Passar till: Kraftiga kötträtter med gräddiga såser. Feta rätter som balanserar vinets höga syra och strävhet.

Behöver varmt klimat

Carignan odlas i fler områden än man tror. Det är en druva som ingår i många blandningar – som till exempel ihop med grenache och syrah i södra Rhône. Den spelar inte alltid huvudrollen men bidrar med tanniner och syra. Carignan återfinns ofta i billiga bulkviner och har därmed fått ett oförtjänt dåligt rykte.

Druvan är produktiv och behöver varmt klimat för att mogna – då får den mörk färg, höga tanniner och fruktsyra. Den är dock extra känslig mot röta och mögel.

Druvan kallas carignan i Frankrike, cariñena i Spanien, carignano i Italien och carignane i Kalifornien, USA.

I Languedoc-Roussillon görs både rött och rosévin av druvan. Carignan trivs även i värmen i södra Rhône.

Cariñena kommer från Aragon i Spanien men i dag används den snarare i regionerna Priorat och Tarragona. I Rioja får druvan heta mazuelo.

I Italien används carignano på Sardinien men även i Lazio, söder om Rom.

I Chile finns många äldre vinrankor och man har de senaste åren börjat ta tillvara dem på ett hantverksmässigt sätt, (handskörd, naturlig jäsning), för att få fram druvans karaktär och terroir.

Bäst efter 50-årsåldern

Vinrankorna är som bäst efter 50-årsåldern. Med lågt skördeuttag och varsam vinmakning går det att få fram druvans bättre sidor med mer balanserade tanniner och fruktsyra.

Ett produktionssätt som visat sig lyckosamt för just carignan är kolsyrejäsning (macération carbonique), som ger ett mjukare vin med mycket fruktaromer.