Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Gamay

Blå druva

Odlas i: Frankrike, Schweiz, Tyskland.

Kända distrikt: Beaujolais, Mâconnais, Anjou-Samur.

Smak: Mjuk, frisk (hög fruktsyra), röda bär och hallon.  

Passar till: Unga viner serveras gärna svala till lättare rätter av tamfågel eller vit fisk. Fylligare varianter passar till rätter av ljust kött eller till lammkött.

Skumbanan eller inte?

Gamay är en tunnskalig druva som sällan ger mycket färg och ger mjuka viner med relativt låga tanninhalter. Den både knoppas och blommar tidigt och är alltså känslig för frost. Gamay trivs inte i allt för heta klimat och har en kärlek för jordmåner med mycket granit.

Gamay (noir) är den berömda druvan i Beaujolais där den finns omnämnd sedan 1300-talet. Gamay odlas även i stor utsträckning strax norrut, i Mâconnais. I Schweiz finns traditionen att tillverka dôle, vilket är en blandning av pinot noir och gamay. I Bourgogne kallas samma blandning passetoutgrains.

Den enkla, kanske mest kända stilen av gamay, bland annat representerad av beaujolais nouveau, karaktäriseras av bärig doft och jäsningsaromer som banan, bubbelgum och karamell. Dessa viner har fått snabb kolsyrejäsning, alltså vinifierats i slutna behållare där druvorna i botten av karet krossas av dem på toppen.Dessa hamnar i kategorin mjukt & bärigt och vinner inte på att lagras utan bör konsumeras unga.

Den lätta stilen har länge dominerat bilden av druvan. Men bilden håller på att ändras. Producenter i Beaujolais Cru som Morgon och Moulin à Vent gör numera en fylligare stil, har mer tanninstruktur med kryddiga aromer och påminner om pinot noir. Dessa gamay-viner går också att lagra.