Grenache

Blå druva

Odlas i: Sydfrankrike, Sardinien, Spanien, Australien, USA och Sydafrika. 

Kända distrikt: Södra Rhône, Navarra, Priorato.

Smak: Mörka och röda bär, björnbär, blåbär, hallon och inslag av kryddor och lakrits.

Passar till: Röda, koncentrerade viner passar till de flesta kötträtter. Rosévinerna passar till fisk-, skaldjurs- och grönsaksrätter, eller aperitif.

Inte längre en dussindruva

I Frankrike heter druvan grenache och odlas överallt i södra delen av landet. I Spanien kallas den garnacha. Den är lättodlad och ger viner som är ganska bleka i färgen och har haft rykte om sig att vara en dussindruva. Men det finns producenter som lyckats göra viner av mycket hög kvalitet.

Grenache behöver mycket sol, den mognar sent och ger ofta viner med hög alkoholhalt. Druvan har mycket fruktsyra men inte särskilt mycket strävhet och passar därför utmärkt för roséviner. Välkända roséviner av grenache görs i Navarra, Provence, och södra Rhône.

I både Spanien (heter den garnacha) och Frankrike blandas den oftast med andra blå druvor. De bästa spanska grenachevinerna kommer från Priorat i Katalonien. I Châteauneuf-du-Pape i södra Rhône är den viktigast av hela tretton tillåtna druvsorter. Den används också till starkviner i Spanien och Frankrike, till exempel i Banyuls.

Australien har upptäckt grenache. Druvan trivs bra i det heta klimatet och ger mycket fruktiga och smakrika viner. I USA (Kalifornien) och Sydafrika används den för att göra så kallde Rhôneblends, oftast ingår även syrah och mourvèdre.

Spanska och franska grenacheviner hittar du ofta i smaktypen kryddigt & mustigt. Vinerna från Australien ofta under fruktigt & smakrikt. Från USA och Sydafrika kan smaktypen variera mellan de två.