Godello

Grön druva

Odlas i: Norra Spanien, Portugal.

Kända distrikt: Galicien (Valdeorras DO).

Smak: Fylliga, smakrika, ofta fatlagrade viner med aromer som citrus, gul frukt och mineral. Den kan påminna om chardonnay

Passar till: Smakrika rätter av fisk och skaldjur eller kycklingrätter.

Räddad från utrotning

Första gången godello nämndes i skrift var redan 1531, men på 1970-talet förde druvan en tynande tillvaro. Tack vare ett projekt som skulle stärka vingårdars produktion av godello i Valdeorras (Galicien) fick druvan ett lyft!  I dag anses druvan vara högkvalitativ och ger intensiva, fylliga viner som i vissa fall kan lagras.

Valdeorras är, av de fem appellationerna i Galicien, den som ligger längst ifrån kusten och gränsar till regionen Kastillien León. Jorden är rik på skiffer vilket skänker mineraliska aromer till vinet. Liksom chardonnay är druvan i sig ganska neutral vilket gör att vinets terroir kan skina igenom och att smaken i större mån går att styra i den riktning vinmakaren önskar. Det går alltså bra att både göra friska, lätta viner som lagras på ståltank för att förstärka fräschör, och att låta vinerna fatlagras och genomgå malolaktisk jäsning för en fylligare karaktär.

Godello odlas även i andra DO-appellationer (Denominación de Origen) i Galicien och närliggande Bierzo DO. Portugal odlar druvan under namnet Gouveio.