Marsanne

Grön druva

Odlas i: Frankrike, Australien, Schweiz, USA.

Kända distrikt: Hermitage (norra Rhône, Frankrike), Valais (Schweiz), Victoria (Australien), Kalifornien.

Smak: Fylliga, lite oljiga, aromatiska viner med mild syra och aromer som päron, melon, nötter och honung. Odlas den i alltför svalt klimat blir vinerna mer neutrala i smaken. 

Passar till: Stekt fisk och rätter av ljust kött.

Fyllig världsresenär

Marsanne är en av de sex tillåtna druvorna som används för vitt vin från Cotes du Rhône, tillsammans med bland andra roussanne och viognier. Marsanne bidrar bland annat med sin fyllighet. Den mest kända appellationen är Hermitage AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) i norra Rhône, där de vita vinerna görs på marsanne eller rousanne. I Valais, Schweiz görs ett sött vin på marsannedruvan. Druvan har odlats i Australien sedan 1860-talet och där finns de äldsta vinstockarna med marsanne i världen.

Marsanne-viner blir fylliga med något högre alkoholhalt och nötiga aromer. Fruktsyran brukar inte vara så hög, men många viner kan ändå lagras i flera år – speciellt vinerna från Hermitage och vissa distrikt i Australien. De fatlagras ofta, vilket ger än mer fyllighet. Med lagring kommer en oljig ton och mer komplexa aromer. Den passar till smakrika rätter av fisk eller kyckling.