Merlot 

Blå druva

Odlas i: Hela vinvärlden.

Kända distrikt: Bordeaux.

Smak: Ger ofta medelfylliga till fylliga viner med relativt mjuka tanniner och inslag av blåbär, plommon, korinter, gräs och örter.

Passar till: De fylliga vinerna passar bra till kraftiga rätter av lamm och nöt medan de lite lättare, fruktigare vinerna passar bra till grillat.

Mognar tidigt

Merlot är en av Frankrikes vanligaste blå druvsorter och dessutom på frammarsch över hela vinvärlden. Dess popularitet hänger samman med att den mognar tidigt, ger stora skördar samt att vinerna påminner om cabernet sauvignon, men utan dess strävhet.

Merlotviner kan smaka på många olika sätt. Men oavsett om de smakar gräs, plommon eller lakrits brukar vinerna vara ganska mjuka.

I Bordeaux består mer än hälften av vinodlingarna av merlot och allra vanligast är druvan i de östra delarna, där den främst blandas med cabernet franc. Kända viner görs i Saint-Emilion och Pomerol. I västra Bordeaux blandas merlot med cabernet sauvignon för att ge vinet fyllighet och eldighet. Merlot ingår även i viner från sydvästra Frankrike, så kallade vin de pays/indication géographique protégée, bland annat från Languedoc.

I Italien är druvan mycket vanlig och finns i många viner från Friuli, Toscana och Umbrien. Merlotviner har också länge varit vanliga i Östeuropa medan de stadigt ökar i USA, Sydamerika, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika.

Merlotviner är ofta fruktiga och smakrika om de är från exempelvis Sydafrika eller USA medan vinerna från Bordeaux ofta är strama och nyanserade.