Mourvèdre 

Blå druva

Odlas i: Frankrike, Spanien och då främst i D.O. Yecla i regionen Murcia.

Kända distrikt: Bandol.

Smak: Fylliga viner med ton av plommon/katrinplommon, kryddor, örter.

Passar till: Kraftiga kötträtter.

En soldyrkande druva

Mourvèdre behöver värme och trivs därför bra i Södra Frankrike och i Spaninen. I Bandol i Provence ger den fylliga, smakrika och sträva rödviner. Vinerna har ofta toner av mörka bär, kryddor och örter och de flesta viner går bra att lagra.

Druvan odlas sällan norr om södra Rhône. Liksom syrah används den allt oftare för att ge extra karaktär åt vinerna i Languedoc-Roussillon.

Spanskt ursprung

Druvans ursprung är dock sydöstra Spanien, där den heter monastrell. Den ingår i många rödviner från vindistrikten sydost om Madrid och bidrar med alkohol och strävhet.

I USA och Australien heter druvan mataro och har länge betraktats som en dussindruva. Men precis som med syrah har många vinproducenter blivit medvetna om mourvèdres kvaliteter och druvan är på uppgång.

Mourvèdreviner hamnar i smaktyperna: stramt & nyanserat, fruktigt & smakrikt eller kryddigt & mustigt.