Negroamaro

Blå druva

Odlas i: Södra Italien

Kända distrikt: Apulien (Salento) – "klacken". 

Smak: Fylliga, kryddiga viner med aromer som mörk frukt, kryddor och lakrits, ofta med en liten sötma, något högre alkoholhalt och mörkt röd färg. Rosévinerna är fruktiga. 

Passar till: Kraftiga kötträtter, lagrade hårdostar.

Mest odlade druvan i Apulien

Namnet betyder svart bitter – vinerna blir mörkt röda, nästan svarta, tack vare druvans tjocka skal. Den ger allt ifrån enkla röda blanddruvsviner med fruktsötma till fruktiga rosévin och mer strukturerade, tanninrika viner av hög kvalitet. De flesta är rustika, lite kärva viner med sötma som utvecklas förhållandevis fort. 

Negroamaro är den mest odlade druvan i Apulien. Den trivs i platsens kalkhaltiga jord, ger rikliga skördar och tål det heta klimatet med sol och torka. Vinerna av högst kvalitet odlas nära havet, där druvorna kyls av det svalare klimatet nattetid. Det är vanligt att blanda den med malvasia nera, sangiovese och montepulciano. 

De flesta vinerna i Apulien klassas som IGT (Indicazione geografica tipica), lantvin, men flera av vinmakarna med den högre DOC-statusen (Denominazione di origine controllata) siktar på den högsta kvalitetsklassen, DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). De mest kända appellationerna är Salice Salentino DOC och Copertino DOC.