Pinot gris 

Grön druva

Odlas i: Tyskland, Italien, Frankrike, Ungern, Rumänien, Schweiz, Nya Zeeland, USA, Kanada, Österrike.

Kända distrikt: Alsace.

Smak: Från lätta neutrala viner till kryddiga, fylligare viner. Relativt låg fruktsyra med inslag av exempelvis päron, citrus, tropisk frukt, honung och gula äpplen.

Passar: Smakrika fisk- och skaldjursrätter samt ljust kött.

Svamp och honung

Denna aromatiska gröna druva trivs bäst i lite svalare klimat. Pinot gris gör man oftast torra vita viner av, men eftersom den har lätt för att angripas av ädelröta (botrytis) är man i franska Alsace förtjust i söta pinot grisviner av typen vendange tardive (sent skördade) eller den ännu sötare sélection de grains nobles (utvalda druvor med ädelröta).

I smaken är vinerna relativt fylliga och kryddiga. Doften är ofta aromatisk med toner av äpple, tropisk frukt och honung.

I Tyskland odlas pinot gris i Baden och Pfalz, där den kallas ruländer eller grauburgunder.

I Italien heter druvan pinot grigio och ger förhållandevis neutrala viner.

Österrike och Ungern har också haft framgång med denna druva.

I Nya Världen är det främst Kanada, Oregon (USA) och Nya Zeeland som lyckats bäst. Då gärna i frisk stil och med lite restsötma.

Vinerna brukar vi vanligtvis placera i smaktypen druvigt & blommigt.