Riesling

Grön druva

Odlas i: Tyskland, Frankrike, Österrike, Australien.

Kända distrikt: Mosel, Rheingau, Pfalz, Alsace.

Smak: Från torra till söta, alltid med hög fruktsyra och inslag av citrus, äpple, päron, blommor, honung och mineral.

Passar till: De torra passar bra till milda, friska rätter av fisk och skaldjur, vinerna med lite sötma passar bra till grönsaksrätter, charkuterier, ostar och asiatiskt medan de fullt söta passar bra till söta desserter.

Gröna äpplen, citrus och honung

Riesling kommer i många skepnader. Från knastertorra viner från Alsace och Australien till honungssöta trockenbeerenauslese från Tyskland och Österrike.

Riesling trivs i svala klimat och doften påminner ofta om citrus, druvor, gröna äpplen, päron, honung och mineral. Ibland, inte sällan med lite ålder, kan en tydlig doft av petroleum infinna sig. Med ålder blir också honungstonerna tydligare och den gröna frukten ersätts med gula plommon och torkad frukt.

Gemensamt för all riesling är den höga fruktsyran och de flesta rieslingviner finner du under smaktypen friskt & fruktigt.

Tyskland

Säg riesling och många tänker på Tyskland. I distriktet Mosel hittar du några av de främsta rieslingvinerna och här finns en tradition av söta viner men också utan sötma. Moselvinerna är vanligtvis lätta, friska och eleganta med inslag av citrus och mineral.

Öster om Mosel, i branta sluttningar som vetter mot söder, stoltserar anrika Rheingau. Här är vinerna fylligare, det är vanligare med viner utan sötma. Vinerna har också ofta en tydlig ton av petroleum.

Längre söderut i Pfalz konkurrerar riesling med flera andra druvsorter och här är vinerna ofta fruktiga och med toner av päron. Sötman varierar och vinerna från Pfalz har vanligtvis högre alkoholhalt.

Österrike och Frankrike

Vinerna från Österrike påminner om de tyska men är ofta helt utan sötma och även fylligare. För de torra vinerna utmärker sig distrikten Wachau och Kamptal. Runt den grunda sjön Neusiedlersee i Burgenland har man specialiserat sig på botrytisangripna söta viner.

På gränsen till Tyskland i norra Frankrike ligger distriktet Alsace. Det har genom historien ömsom tillhört Tyskland ömsom Frankrike, och maten och vinerna har starkt släktskap med det centraleuropeiska köket.

Skyddat av bergskedjan Vogeserna har Alsace flest soltimmar i Frankrike och här produceras framförallt torr riesling. Vinerna är betydligt fylligare än vinerna från Tyskland och Österrike. De är vanligtvis djupa i färgen och i smaken hittar du gula äpplen och plommon och en omisskännlig rökig mineralkaraktär.

Australien

I de svalare delarna av Australien har riesling stigit i anseende. De bästa exemplaren kommer framförallt från Eden och Clare Valley i South Australia. Här växer druvorna ofta på hög höjd och ger viner med en lite speciell karaktär. I smaken är de torra, fruktsyran är hög och i doften anar man ofta lime och en mineralkaraktär som har tydlig petroleum/gummidoft.

Övriga världen

Riesling odlas i princip i alla vinproducerande länder. I Europa växer riesling i bland annat Rumänien, Bulgarien och norra Italien.

Eftersom druvan trivs i svala klimat har den också hittat sin plats i USA, framförallt i de nordvästra delstaterna Washington och Oregon.

Nya Zeeland tillverkar också druvtypisk riesling, både på Nordön och Sydön.

Druvan odlas även i Sydafrika och på hög höjd i Chile och Argentina.