Touriga nacional

Blå druva

Odlas i: Portugal, Sydafrika

Kända distrikt: Norra Portugal (DOC Douro, DOC Porto, DOC Dão)

Smak: Fylliga, sträva viner med aromer som blåbär, björnbär, plommon, choklad och en blommig, örtig ton som viol, mynta eller bergamott.

Passar till: De torra vinerna passar till mörkt kött som lamm och nöt. De söta portvinerna matchar chokladdesserter och grönmögelostar.

Portugals stora druva

Touriga Nacional ger små skördar men är en viktig komponent i portvin. Av de tillåtna druvorna är den en av dem som bäst rekommenderas för detta starkvin - den koncentrerade smaken och strävheten ger både struktur och arom av mörka bär. Men även vanliga viner görs på Touriga Nacional, många av hög kvalitet. De framställs både i Portugal, Sydafrika och i mindre skala i bl.a. Spanien, USA och Australien. I Sydafrika görs både starkviner i portvinstil och vanliga viner på druvan.

Den har ett tjockt skal vilket ger koncentrerad färg och smak. Den växer i steniga skifferjordar i Douro (norr om Duouro-floden), där klimatet är torrt och hett. Där ger den intensiva, sträva, aromatiska viner. Det är också här som det berömda portvinet framställs, i appellationen DOC Porto. Söder om Douro-floden ligger Dão. Där växer vinrankorna i granitjordar på högre höjd och de får mer regn, vilket gör vinerna friskare, lättare och något mer blommiga och eleganta.

De flesta viner hamnar i smaktypen fruktigt & smakrikt och passar smakrika kötträtter.