Tre blå på tre röda

Vill du slå den amerikanske retailexperten Jeff i druvkunskap? Häng med på vår snabbgenomgång av tre mycket vanliga blå druvor.

Pinot noir – en känslig bekantskap

  • Stark kandidat till titeln mest svårodlade druva – känslig för väder, vind och sjukdomar och just därför en helig graal för vinodlare att lyckas med.
  • Typiska aromer: jordgubbar, lingon, örter, kryddor och sandelträ.
  • Mognar tidigt, trivs i svalare klimat och har tunt skal. Är det för varmt kan skalen skrumpna av solen.
  • Beroende på ålder och ursprung kan tonerna spänna från mosade hallon, solvarma smultron, tranbär och plommonsylt till skog, svamp, multna löv och tryffel.
  • De dyraste vinerna på druvan kommer från Bourgogne i Frankrike – Côte d'Or. Andra typiska regioner är Sonoma (USA), Central Otago (Nya Zeeland) och Casablanca (Chile).
  • Är en av få druvor som används till allt vin: rött, rosé, vitt och mousserande.
  • Är en av världens äldsta druvsorter – har funnits i närmare 2000 år och hunnit utveckla över 1000 kloner.
  • Där det finns pinot noir finns det ofta chardonnay: druvorna är släkt med varandra och trivs i samma odlingsområden.

 Här läser du mer om pinot noir

Cabernet Sauvignon – världens mest odlade blå vindruva

  • Små druvor med tjocka skal som är distinkt blå. Skalet har en viktig roll för vinets mörka färg.
  • Typiska aromer: Svarta vinbär, grön paprika, plommon, örter och ceder.
  • Resultatet av en kärleksaffär mellan blå cabernet franc och gröna sauvignon blanc.
  • Behöver ett relativt varmt klimat för att mogna – och gör det sent på säsongen.
  • Kallas ibland kungen av blå vindruvor.
  • Chile och Sydafrikas mest odlade blå druva.
  • Omkring 60 procent av Frankrikes planteringar av cabernet sauvignon finns i Bordeaux.
  • Känner du toner av grön paprika? Det kan ha att göra med den kemiska föreningen pyrazin, som också kan ge aromer av svartpeppar, grönpeppar och svarta vinbär.
  • Har varit hörnstenen för viner inom ”California cult” – mycket dyra viner som görs i väldigt begränsad mängd.
  • Kina och Japan experimenterar friskt med att odla cabernet sauvignon med de stora slotten i Bordeaux som inspirationskälla.
  • Italienska vinproducenter upptäckte storheten med “cab” – som den kallas av initierade - på 70-talet och började blanda den med bland annat druvan sangiovese för att försöka efterlikna Bordeaux framgångsrika druvblandningar.

 Här läser du mer om cabernet sauvignon 

Syrah/shiraz – en tuffing som gillar värme

  • Typiska aromer: björnbär, vitpeppar, chark, eneträ och viol.
  • Trivs bäst i varma klimat, passar till grillat kött.
  • Är den enda tillåtna blå druvan i norra Rhônedalen i Frankrike.
  • Är Australiens viktigaste druva och odlas också mycket i Sydafrika, USA, Nya Zeeland och Sydamerika.
  • Syrah eller shiraz? Syrah kallas den franska, stramare stilen medan shiraz från Australien är mer fruktig i sin karaktär. I Sydafrika kallas den omväxlande syrah och shiraz.
  • Har en stor fanclub i ett gäng vinmakare i Kalifornien som kallar sig Rhône Rangers. De gör syrahdominerade viner i rhônestil, alltså viner som är mer strama och torra än fruktdrivna. 
  • Världens äldsta syrahrankor är över 175 år gamla och finns i South Australia, Australien. De har klarat sig för att vinlusen än så länge har skonat regionen.
  • Upplever du pepprighet i ett glas med syrah? Den kan komma från pepparsubstansen rotundon, en kemisk sammansättning som också finns i svart- och vitpeppar.  

 Här läser du mer om syrah/shiraz


Känner du igen den amerikanske retailexperten Jeff? Just nu visas filmer om hans och Brittas resa genom Europa där han av misstag råkar lära sig en del om druvor.