Vermentino

Grön druva

Odlas i: Främst Nordvästra Italien, södra Frankrike, öarna Korsika och Sardinien.

Kända distrikt: Piemonte, Toscana, Ligurien, Sardinien (DOCG Vermentino di Gallura).

Smak: Lätta, aromatiskt blommiga, friska, något örtiga viner som oftast inte vinner på lagring. Vissa är mer mineraliska än aromatiska. Söta och mousserande varianter förekommer.

Passar till: Lättare fisk- och skaldjursrätter, pastarätter med citron och örter.

Trivs nära havet

Vermentino introducerades till den franska ön Korsika på 1200-1300-talet och namnet tros komma från ordet det italienska ordet "fermento", alltså att jäsa. Det anses vara en rimlig förklaring eftersom det unga vinet kan vara något spritsigt. Som så många andra druvor har den många synonymer – de kändaste är pigato i Ligurien, favorita i Piemonte och rolle i södra Frankrike.

Vermentino är en tunnskalig, ganska känslig druva. Eftersom den blommar tidigt är den känslig för frostiga vårnätter, samtidigt kan den med sitt tunna skal lätt drabbas av svampsjukdomen mjöldagg. Den mår bra nära havet, som ger ett något mer tempererat och milt klimat.

I Sardinien görs både torra, söta och mousserande viner på druvan. Den odlas utöver tidigare nämnda länder på så vitt skilda platser som Malta, Libanon, Australien, Brasilien och USA. Vinerna är oftast lätta i stilen, men även fylligare varianter förekommer där producenten har låter vinet genomgå malolaktisk jäsning (där den skarpa äppelsyran omvandlas till mjukare mjölksyra), och ibland fatlagras.