Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

dekantera vin

Att dekantera och lufta vin

Nästan alla röda viner vinner på att luftas innan servering, speciellt om de är unga och lite knutna och inte doftar så mycket. Men även vissa vita viner får mer doft och smak med luftning.

Röda viner

Det räcker inte att bara avlägsna korken och låta vinet "andas" ett tag. Ytan i flaskhalsen är för liten för att detta ska ha någon effekt. Häll istället längs kanten på en karaff. På så sätt exponeras vinet för syre. Röda viner blir lite mjukare med luftning och få mer doft. Att helt enkelt snurra vinet i glaset är ett annat sätt att lufta och kräver inga förberedelser. Skillnaden är alltid märkbar!

Vita viner

Även vissa vita viner får mer doft och smak med dekantering. Det är framför allt viner i högre prislägen som du kan välja att lufta innan servering. En del vita viner har högt halt av sulfit och svaveldoften kan rensas bort genom luftning.

Portvin

Vintage port får alltid mycket fällning efter antal år av lagring. För att inte fällningen ska hamna i glaset är det bra att dekantera all vintage port.

Måste man ha speciella karaffer?

Det skadar förstås inte men en tillbringare duger bra. Man kan även lufta vinet genom att först hälla det i en kastrull och sedan hälla det i en annan kastrull. Om proceduren upprepas ett par gånger blir vinet genomluftat.

Mogna viner behöver inte luftas

Väldigt mogna viner ska inte luftas lång tid i förväg innan servering. Risken finns att det oxiderar alldeles för snabbt och att aromer hinner gå förlorade. I dessa fall är det bättre att helt enkelt lufta i glaset.

Ta bort fällning genom dekantering

Dekanterar gör man för att mognadsfällningar och bottensats inte ska hamna i vinglaset. I ungt rött vin och portvin finns färgämnen och sträva garvsyror lösta. Med lagring klumpas dessa ämnen ihop och bildar små ”kedjor”. Till slut blir dessa molekylkedjor så tunga att de faller till botten Detta är på inget sätt farligt, men kan ha en lite bitter smak och gör att vinet ser grumligt ut. Vita viner innehåller däremot inte så mycket tanniner och färgämnen, alltså blir det oftast inga fällningar i samband med mognad.

Låt flaska stå innan dekantering

Vet du om att ett vin ska dekanteras bör du låta flaskan stå upp i ett dygn, så att sedimentet hinner stabilisera sig på botten. Genom att försiktigt hälla vinet i en karaff undviker du enkelt att få fällning i vinet. Har du en ljuskälla under flaskhalen ser du när fällningen närmar sig öppningen och du kan avbryta dekanteringen.