Bubblande gyllengult vin

Att servera champagne

En champagne eller annat mousserande vin smakar bäst väl kyld och i tulpanformade glas. Här berättar vi mer om hur du bäst serverar champagne.

Kyla champagne

Ställ champagnen kallt i god tid innan flaskan ska öppnas. Det tar minst två till tre timmar i kylen innan champagnen uppnått rätt serveringstemperatur, 8–10 C°. När du öppnar flaskan bör den vara kallare, cirka 6 grader, för att minska risken för vinet att skumma över. Att lägga flaskan i en hink fylld med hälften vatten och hälften is tar det en halvtimme att få drycken lagom kyld.

Champagneglas

Vi rekommenderar champagneglas eller en så kallad champagneflöjt. Gärna lätt tulpanformad så att du får ut det mesta av dryckens aromer. Fyll glasen till max två tredjedelar så att inte vinet skummar över och för att det ska finnas utrymme för aromerna. Förr var det vanligt att servera champagnen i coupeglas, med bred, låg kupa. En champagnecoupe kännas tjusig och elegant att dricka ur – men tyvärr försvinner moussen och aromen allt för fort i denna typ av glas.

Spara öppnad champagne

Om det blir champagne kvar i flaskan går den att spara i kylskåpet till nästa dag – det finns speciella  champagneförslutare och stoppers. Med en sådan håller champagnen sig fräsch i upp till 3–4 dygn. Och faktiskt utvecklas ofta doften och smaken efter ett dygn i öppnad flaska.

Förvara champagne

När du ska lagra din champagneflaska är den perfekta temperaturen 10–12 C°. För en vanlig vinlagrare är temperaturer mellan 8 C° och 20 C° helt godtagbara. Viktigast är att dag- och nattemperaturen inte varierar, årstidens växlingar klarar vinet av bättre. Och att det är mörkt. Champagne ska, likt alla andra viner med naturkork, förvaras liggande. En standardchampagne kan utvecklas positivt i cirka 3–5 år, medan prestige- och årgångschampagne kan klara decennier i en vinkällare.

Korta fakta:

  • Serveringstemperatur är 8–10 C°
  • Kyl till 6 grader inför öppning av vinet
  • Låt inte champagnekorken flyga
  • Champagne njuts bäst i höga champagneglas
  • Fyll glasen till max två tredjedelar
  • Spara öppnad champagne med hjälp av en champagneförslutare
  • Lagringstemperatur är 10–12 C°