Hur sött är ett mousserande vin?

Brut, extra dry, extra brut eller brut natur? Tittar man bara på etiketten är det inte självklart hur torrt eller sött ett mousserande vin egentligen är.

Hur söker jag mousserande vin efter sockerhalt?

På vår betasajt går det att filtrera drycker efter sockerhalt. Gäller vin, spritdrycker samt cider och blanddrycker i Systembolagets testade sortiment.

Smaken förändras

Trender kommer och går. Vid förra sekelskiftet skulle exempelvis champagne helst ha en kännbar sötma, något som dagens konsumenter nog skulle reagera på. Vidare var smaken olika på olika marknader. I Frankrike, och speciellt i Storbritannien, föredrogs en torr stil, medan champagnen som exporterades till USA skulle vara sötare. Sötast var dock de bubblande viner som hade Ryssland som slutmål.

I dag går trenden mot torrt mousserande vin, gärna så torrt som möjligt. Paradoxalt nog ökar även något söta viner i popularitet för vi människor gillar helt enkelt sötma. Det signalerar näring och energi för oss – vilket kan förklara varför det är svårt att sluta äta när man väl har hittat godispåsen. Som konsument kan det däremot vara svårt att veta om texten ”extra dry” på en prosecco-etikett betyder samma sak som ”extra brut” på en champagne. (Spoiler alert: Det gör det inte.)

Mousserande vin innehåller ofta socker

Till att börja med får vi slå fast att mousserande viner nästan alltid innehåller lite mer socker än sina stilla kusiner. Orsaken är att det i regel tillsätts socker till det färdiga vinet vid tillverkningen.

Traditionell metod

Champagne, crémant, cava, cap classique, franciacorta är exempel på mousserande vin som görs enligt den traditionella metoden. Dessa viner kolsyrejäser på flaska och när jästen arbetat klart avlägsnas den tillfälliga kapsylen och jästfällningen skjuts ut.

Flaskan toppas sedan upp med en blandning av vin och socker innan korken sätts i. Metoden kallas dosage eller liqueur d´expedition i Frankrike. Så även om en champagne ofta uppfattas som väldigt torr så finns där nästan alltid lite socker. Att den är svår att känna beror på att champagnens höga fruktsyra maskerar sötman. 

Tankmetoden

Majoriteten av allt mousserande vin tillverkas enligt tankmetoden, vilket innebär att vin, jäst och socker får jäsa i en trycktank. De mest kända exemplen är prosecco, lambrusco och sekt men nästan allt mousserande vin med aromatiska toner tillverkas på detta sätt. Även med denna metod används dosage men här tillsätts sockret helt enkelt i tanken när kolsyrejäsningen är avslutad.

Läs mer om tillverkning av mousserande vin.

Termer för sötma i mousserande vin

Ett mousserande vin som producerats inom EU måste ha information om sötman på etiketten. Lär man sig lite om termologin är det lättare att avgöra om det mousserande vinet innehåller lite eller mycket socker. Det kan vara förvirrande med olika begrepp för samma sak i olika länder.

Mousserande vin från andra delar av världen utanför EU måste inte uppge sötman men om de gör det ska de europeiska termerna användas. Rött mousserande vin är till exempel en specialitet i Australien som nästan alltid har lite sötma, även om etiketten inte alltid informerar om detta.

Brut nature / zero dosage / brut zero / naturherb / bruto natural

Olika namn för de allra torraste varianterna. Dessa termer betyder att inget extra socker har blivit tillsatt i dosagen. Vinet har med andra ord samma restsockerhalt som basvinet, alltså 0–3 gram per liter. Det motsvarar ungefär en sockerbit.

Extra brut / extra herb / extra bruto

Dessa anses också torra, max 6 gram socker per liter.

Brut / herb / bruto

När man lärt sig att ”sec” är franska för ”torr” är det extra förvirrande att producenterna i Champagne undviker det uttrycket. De använder i stället termen ”brut”, som betyder ”rå”, för de torra varianterna som har en låg dosage – ej över 12 gram socker per liter.

Extra dry / extra trocken / extra seco

Här är sockerhalten 12 till 20 gram socker, alltså mer än vad man kan tro.

Sec / trocken / secco / dry

Orden betyder ”torr” men smaken är snarare halvtorr. Får innehålla 17–35 gram socker per liter.

Demi-sec / halbtrocken / abbocato / medium dry / semiseco

Ordagrant betyder det ”halvtorr” men ”halvsött” är kanske ett lämpligare uttryck. 33–50 gram socker per liter.

Doux / mild / sweet / dolce

Mousserande viner med dessa termer på etiketten innehåller minst 50 gram socker per liter – men upp till 75 gram är inte ovanligt. De passar bäst till söta desserter.

 

EU:s klassificering av sötmanivån i mousserande vin Socker i g/l
brut nature / naturherb / brut zero / bruto natural /zero dosage  <3
extra brut / extra herb / extra bruto 0–6
brut / herb / bruto <12
extra dry / extra trocken / extra seco 12–20
sec / trocken / secco / dry 17–35
demi-sec / halbtrocken / abbocato / medium dry / semiseco 33–50
doux / mild / sweet / dulce  >50

 

Exempel: Termen ”extra dry” på exempelvis en flaska prosecco betyder alltså att restsockerhalten ligger på 12–20 gram per liter. Men i en "extra brut" är det max 6.

En vanlig vinflaska innehåller 750 ml.

Är det mycket socker i vin?

Jämfört med juice, saft och framför allt läsk är det inte mycket socker i vin –
med undantag av de riktigt söta varianterna förstås. Även om vissa läskedrycker kan innehålla över 100 gram socker per liter så är de i alla fall alkoholfria, något som vin inte är. För den som räknar kalorier är det viktigt att minnas att alkohol i sig innehåller mycket energi.

Här kan du läsa mer om kaloriinnehåll i olika drycker

Får man tillsätta socker i stilla viner? Spana in vår artikel Socker i vin.

Hur märker Systembolaget ut sötma i vin?

På Systembolaget delas mousserande viner in i:
• torrt
• halvtorrt
• sött


Våra smakklockor visar upplevelsen av sötma. Är fruktsyran i vinet hög dämpas sötman och då kan klockvärdet bli 1, även om det innehåller några gram socker.

Vill man veta den exakt uppmätta sockerhalten i gram per liter finns den att läsa på hyllkantsetiketten samt på hemsidan.