Loireslott cremant

Lär dig mer om crémant

Det är inte bara i Champagne som det tillverkas mousserande vin enligt traditionell metod i Frankrike. Crémant har klivit fram och blivit ett begrepp att räkna med.

Ordet champagne är en skyddad ursprungsbeteckning, vilket innebär att endast mousserande vin från regionen med samma namn får kallas för champagne.

Vad betyder crémant?

Mousserande vin som framställs på samma sätt, med en andra jäsning på flaska men från andra franska vindistrikt, kallas istället för crémant (Även Luxemburgs bästa mousserande viner bär detta namn).

Termen började officiellt användas i slutet av 1980-talet, då uttrycket méthode champenoise förbjöds på mousserande vin med annat ursprung. Fram till dess kunde även champagne med lite lägre koldioxidtryck kallas "crémant".

Vilket bubbel är vad? Läs mer på vår betasajt.

Crémant från olika områden

Det finns en lång rad olika crémant i Frankrike och några av de vanligaste ursprungen är Loire, Alsace, Bourgogne, Jura, och Limoux. Produktion sker även i Bordeaux, Savojen och i Die.

100 liter must får pressas ur 150 kilo druvklasar och minimitiden som vinet måste tillbringa på sin jästfällning är nio månader.

I och med att ursprungen är många och vitt spridda är det svårt att tala om en specifik stil. Vissa crémanter kan påminna om champagne med fyllighet, viss brödighet och hög syra, medan andra har en utpräglat fruktig karaktär och är lättare i stilen.

Olika druvor i crémant

Generellt används de druvor som används för att göra de bästa vita vinerna i respektive region.

I Loire är crémanten gjord på främst chenin blanc.

I Jura används chardonnay, pinot noir och poulsard.

I Bourgogne är det aligoté, chardonnay och pinor noir som gäller.

Aromatiska druvsorter som gewürztraminer och muscat brukar undvikas i crémant men Alsace använder riesling vid sidan av pinot blanc, pinot noir, pinot gris och auxerrois.