Lär dig mer om prosecco

Prosecco är ett vitt mousserande vin från nordöstra Italien. Druvsorten som används är glera och bubblorna får man genom en andra jäsning i trycktank.

Prosecco var tidigare namnet på en grön druvsort, som år 2009 bytte namn till glera för att inte blandas ihop med det allt mer populära vinet. Ett annat skäl till namnbytet var att skydda namnet "Prosecco" från att stå på vinflaskor från andra delar av världen. Prosecco DOC omfattar mark i både Venetien och Friuli-Venezia Giulia. Med 14 000 hektar är det Italiens i särklass största DOC.

Det mousserande vinet framställs genom en andra jäsning, (man tillsätter socker och jäst till ett vitt vin), i ståltank vid en maxtemperatur på 20 grader. Vinet lagras också 1824 månader på ståltank innan det hälls över på flaska. 

Frizzante och spumante

Prosecco finns i lätt pärlande stil och då står det frizzante på etiketten. Är det mer bubblor, likt cava eller champagne, då står det spumante. 

Olika stilar

Prosecco finns i olika stilar: brut, extra dry och dry.

  • Brut är alltid torr och har en restsockerhalt på 012 gram/liter. Denna typ är den mest ovanliga.
  • Extra dry är den traditionella stilen som har en sockerhalt på 12–17 gram/liter. 
  • Dry har en sockerhalt från 17 till 32 gram/liter. Denna typ är den vanligaste. Smaken är fruktig med päron, tuttifrutti och mandel som tydliga kännetecken.

Hur sött är ett mousserande vin? Läs om övriga termer för sötma.

Speciella cru-vingårdar

I Conegliano Valdobbiadene gör man också stilla vin och man har också två cru-vingårdar: Superiore di Cartizze och Il Rive. Dessa är begränsade områden och anses har extra bra förusättningar att ge högre kvalitet på druvorna tack vare speciell jordmån och vingårdarnas läge. 

Colli Asolani är ett annat område som producerar torr prosecco av allra högsta kvalitet. Dessa viner har befordrats till den högsta klassen i Italien, DOCG.