Lär dig att beskriva ett rött vin

Vi har smakbeskrivningar på våra provade drycker. Här kan du lära dig våra vanligaste doft- och smakord för röda viner.

Anis

Liknar lakrits, men är något kryddigare i smaken. Viner från Bourgogne, Rhône och Languedoc-Roussillon kan ha anis med i vår beskrivning.

Basilika

En aromatisk ört med ett grönt inslag och en lätt ton av vanilj. Vanligt i våra italienska viner.

Bitter

Bitterhet i rödviner kommer från fatlagring eller druvsort. Viner med aromordet körsbär kan även signalera en bitterhet som påminner om att bita i en körsbärskärna.

Björnbär

När ett vin har en mörk fruktkaraktär med bra fräschör. Syrahviner brukar har den mest tydligaste tonen av björnbär, men du hittar den även i zinfandel och nero d’avola samt cabernet sauvignon från Nya världen.

Blåbär

Indikerar ett uns syrlighet och kärvhet och kan ha lite stjälkaktiga toner. Vanligt aromord för viner från Italien, Frankrike och Nya världen, gjorda på cabernet sauvignon, merlot eller zinfandel.

Bränd

En arom som främst förekommer i druvor från varma växtområden och i kombination med en vinmakning som utsätter musten för en viss syrekontakt.

Bärig

Används för lätta till medelfylliga rödviner från norra Italien och Frankrike. Bärig brukar ofta följas av specifika bär som hallon, jordgubbe, lingon och blåbär.

Ceder

Aromen påminner mycket om doften av en nyvässad blyertspenna. Främst förknippad med rödviner från Bordeaux och Haut-Medoc, men vi använder ordet även till andra ursprung, exempelvis för viner från Piemonte i norra Italien.

Charkuterier

En något rökig arom som främst återfinns i syrah och viner från norra Rhônedalen.

Choklad

En arom som kommer från fatlagringen. Franska ekfat ger ofta en arom påminner om rostat kaffe. Men i takt med att vinet blir äldre övergår den till mörk choklad. Graden av rostning och fatens storlek och ålder spelar givetvis också roll. Generellt kan sägas att aromerna choklad och kaffe kommer från fransk ek medan vanilj härrör ur amerikansk.

Cola

En kryddig ton mest förekommande i pinot noir från Nya världen.

Dill

Ett ord kopplat till mognad i viner. Det är främst associerat till Rioja, men kan även figurera för andra mogna viner.

Drottningsylt

Sylt kan innebära en viss sötma i vinet. Drottningsylt innebär dessutom en bärassociation som inkluderar såväl röda som mörka bär. Är vanligt i viner av zinfandel.

Druvtypisk

Används för endruvsviner som påvisar de karaktäristiska drag som associeras med druvan i såväl aromer som grundsmaker.

Eldig

Påvisar en sensoriskt upplevd hög alkoholhalt i vinet. Används främst i smaken och upplevs som en varm känsla i gommen.

Eneträ

En kryddig arom som kommer från fat som inte ger ifrån sig så mycket vanillin, det vill säga vinerna har en träig karaktär som inte påminner om vanilj, choklad, kaffe etcetera. Aromen kan även associeras med vinets ursprung, kombinerat med druvsort. Vanligt förekommande i syrahviner.

Eukalyptus

En örtig ton med en aromatisk mintkaraktär. Påminner om mynta. Eukalyptus är även en terroirmarkering för rödviner från Australien, där eukalyptusträden växer nära vingårdarna.

Fatkaraktär

Påvisar att vinet legat på ekfat och fått karaktär av det. Fat kan uttrycka sig på en mängd olika sätt beroende på fatens ursprung, storlek och ålder (kaffe, choklad, kola).

Fikon

Orden signalerar om en viss utveckling, att vinet har lagrats i flera år eller att druvorna har fått en oxiderad utveckling genom att torkas (exempelvis amarone).

Frisk

Används för röda viner där vinets syra utmärker sig i förhållande till fyllighet och strävhet. Mest förekommande i viner från norra Italien och Bourgogne.

Fruktig

Vinet har en ungdomlig karaktär med tydliga toner av frukt. Påvisar också en varmare växtplats än ordet bärig.

Färska örter

En grön ton som är fylligare i sin karaktär än gräs. Färska örter är ett paraplybegrepp som innefattar enskilda örter såsom basilika, mynta, oregano, persilja, salvia, timjan med flera. Färska örter kan förekomma i en mängd viner av olika karaktär, men med den gemensamma nämnaren att de är ungdomliga.

Gräddkola

Orden signalerar att vinet har legat på ekfat. Gräddkola är i likhet med vanilj en arom som i första hand för tankarna till amerikanska ekfat som med sin mer porösa struktur ger ifrån sig mer vanillinaromer än den franska eken.

Gräs

Ordet förekommer främst för unga viner gjorda av cabernet franc och carmenère, men även lite lättare, ungdomliga och bäriga viner från andra druvor.

Grön paprika

Återfinns oftast i viner gjorda på cabernet sauvignon och cabernet franc. Ger en grön, lätt bitter ton som kan ha sin orsak i en tidig skörd. 

Gummi

Aromen återfinns främst i moderna, extraherade viner som jästs utan syrekontakt. Syrahviner kan ha denna aromen och då även med en aningen bränd ton.

Hallon

Används ofta för att beskriva viner av pinot noir, men även i en del andra viner som syrah odlad i ett väldigt svalt klimat eller gamay. Påvisar en viss fräschör och ligger nära björnbär i smaken, om än med ljusare fruktkaraktär.

Ingefära

En exotisk kryddig ton som främst, men inte uteslutande, återfinns i viner av pinot noir. Vanligt i nyzeeländsk pinot noir.

Jord

Hänvisar till en ”instängd” doft, likt en jord- eller potatiskällare: våt jord, multna löv, kompost, rödbetor och svamp. Aromordet används oftast för viner från klassiska europeiska distrikt.

Jordgubbar

Ett aromord främst förekommande i viner av pinot noir, gamay och garnacha. Påvisar en röd fruktkaraktär som känns något fylligare och inte fullt så frisk som hallon.

Kaffe

En arom som kommer från att vinet lagrats på ekfat. Franska ekfat ger ofta en arom som först för tankarna till rostat kaffe, men i takt med att vinet blir äldre alltmer drar åt mörk choklad. Graden av rostning och fatens storlek och ålder spelar givetvis också roll. Generellt kan dock sägas att aromerna choklad och kaffe kommer från fransk ek medan vanilj härrör ur amerikansk.

Kakao

Kan användas när ett vin är utvecklat och med fatkaraktär. Uttrycket choklad (mörk choklad) fungerar bättre med viner vars mognadstoner inte är så tydliga.

Kanel

En kryddig ton som främst återfinns i nyanserade kryddiga viner av pinot noir.

Kardemumma

En exotisk krydda som i likhet med kanel mest förekommer i nyanserade kryddiga viner av pinot noir.

Katrinplommon

Signalerar en viss utveckling, antingen att vinet har lagrats eller att druvorna som vinet framställs av har fått en oxiderad utveckling genom att torkas.

Kola

Kola påvisar att vinet legat på ekfat och är i likhet med vanilj en arom som i första hand för tankarna till amerikanska ekfat som med sin mer porösa struktur ger ifrån sig mer vanillinaromer än den franska eken. I relation till gräddkola är kola något mörkare i tonen. Inte att förväxla med den kryddiga aromen cola.

Kokos

En arom som kommer från hårt rostade amerikanska ekfat.

Kompott

Tillägget kompott påvisar en koncentrerad fruktkaraktär som oftast har sin grund i en varm växtplats. Vinet som beskrivs så har sällan samma fräschör som ett vin med en ren frukt- eller bärarom. Kompott kan även innebära en viss sötma i vinet.

Korinter

Är en lätt aromatisk ton som oftast förekommer i viner gjorda av merlot.

Kryddig

Ett övergripande begrepp som innefattar en mängd olika specifika kryddor. De kryddiga aromerna kan komma från såväl utveckling som druvans karaktär. Druvor som ofta har kryddiga aromer är exempelvis pinot noir, syrah, sangiovese och garnacha/grenache.

Kryddnejlikor

En kryddig ton med ett lätt aromatiskt inslag. Återfinns oftast i pinot noir, syrah och merlot.

Kryddpeppar

En kryddig arom som för tankarna till en mustig köttgryta. Återfinns framför allt i utvecklade, kryddiga viner, som till exempel hermitage, Châteauneuf-du-Pape.

Körsbär

Förutom de rena fruktaromerna signalerar ordet även en viss syrlighet i vinet och ibland en liten nötig ton av mandlar. Förekommer i många viner, men mer ofta i viner från Italien och Frankrike.

Lagerblad

En kryddig ton med ett lätt aromatiskt inslag. Hittas ofta i viner från södra Rhônedalen, eller andra viner med grenache- och syrahblandning.

Lakrits

Kryddig ton som återfinns i en uppsjö av olika viner. Saltlakrits brukar vara specifikt för Australien medan sötlakrits är mer allmänt förekommande.

Lakritsrot

Kryddig ton som påminner om ovanstående. Skillnaden kan beskrivas att aromordet lakrits påvisar ett mer fruktigt, ungdomligt vin medan lakritsrot syftar till ett mer klassiskt europeiskt vin.

Lavendel

Vissa viner har en aningen blommig och parfymerad doft, som kan dra åt lavendel. Blomväxten är vanligt förekommande i södra Frankrike och norra Italien.

Lingon

Använder vi för att beskriva att vinet är tydligt friskt och med en markerad kärvhet i smaken.

Läder

Mognadsarom då vinet är kraftigt utvecklat till fullt moget.

Mintchoklad

Kan användas som ett sammanfattande ord för viner med karaktäristikorden choklad och mynta/eukalyptus.

Mjölkchoklad

En ljusare variant av choklad med tydligt inslag av vanilj. Används framförallt för viner som legat på amerikanska ekfat.

Multna löv

En kryddig mognadsarom som dessutom till stor del är terroirknuten till Bourgogne.

Muskot

En kryddig, något aromatisk arom, som främst återfinns i viner av pinot noir, syrah och nebbiolo.

Mynta

En örtig ton med en aromatisk mintkaraktär. Påminner om eukalyptus. Återfinns i en rad olika viner, men speciellt utmärkande för cabernet sauvignon från Kalifornien, Australien och Chile.

Mörka bär

Paraplybegrepp som omfattar en rad olika mörka bär, som svarta vinbär, björnbär, plommon och blåbär.

Nypon

Aromord för en röd, lite aromatisk fruktkaraktär. Vanligt ord för att beskriva viner av nebbiolo.

Nötter

Kan röra sig om såväl en mognadsarom som en fatlagringsarom. I det senare fallet handlar det främst om rostade nötter.

Parfymerad

Övergripande ord som fångar in såväl blommiga toner av viol och rosor som vissa exotiska kryddor. I rödviner är detta uttryck vanligast för nebbiolo, lacrima samt syrah från norra Rhônedalen.

Peppar

Svartpeppar ger en lite skarpare ton än vitpeppar. Peppar kan finnas i flera olika typer av vin, men är starkast förknippat med syrah.

Pinjenötter

En mild nötighet. Vanligast i italienska rödviner, till exempel från Chianti och Piemonte.

Plommon

Vanlig arom för rödviner, finns såväl ljusare sorter som mörkare.

Romrussin/russin

Viner som är gjorda på torkade druvor, till exempel amarone har ofta dessa toner. Viner som kommer från varma områden, och viner med viss utveckling, kan få denna karaktär.

Rostad fatkaraktär

Se choklad, kaffe, rostat kaffe, fat, fatkaraktär.

Rostat kaffe

Aromord som kommer från att vinet legat på rostade franska ekfat.

Rosmarin

En aromatisk örtig ton som är relativt vanlig i italienska och franska viner.

Rosor

En parfymerad, aromatisk nyans som främst återfinns i viner gjorda av nebbiolo.

Röda bär

Paraplybegrepp som omfattar en rad olika röda bär, såsom röda vinbär, hallon, jordgubbar och lingon.

Rök

Används för att beskriva viner med karaktär av brandrök, tjära, rökta charkuterier etcetera. Kan vara ett uttryck för en druva (syrah) eller terroir (Sydafrika).

Salvia

En aromatisk örtig ton som förnims i viner från Bourgogne, Rhône och norra Italien.

Sandelträ

En arom som kommer från fat som inte ger ifrån sig så mycket vanillin, det vill säga vinerna har en träig karaktär som inte påminner om vanilj, choklad, kaffe. Ibland kan man förnimma en arom som går mer åt rökelse (där sandelträ är vanlig doft).

Skogsbär

En blandning av röda och mörka bär: hallon, björnbär, blåbär och lingon. Vanligt i zinfandel, lagrein och lätta till medelfylliga druvblandningar från Languedoc-Roussillon.

Skogshallon

Se hallon. I jämförelse kan skogshallon sägas stå för ett något mörkare, aningen mer koncentrerat bär samt förmedla en angenäm kärvhet/friskhet eller syrlighet till vinet.

Slånbär

Använder vi för att påvisa att vinet är tydligt friskt och med en markerad kärvhet i smaken. Vinerna är nästan alltid lätta till medelfylliga, även om fylligare undantag finns och kommer främst från norra Italien och Languedoc-Roussillon.

Stall

Vanligtvis finns aromen i rödviner från klassiska europeiska distrikt, speciellt bordeauxviner. Beskrivningen kan förekomma i andra viner.

Svarta oliver

Kryddig arom som ligger nära lakrits, men inte lika skarp i sin ton. Används främst för syrahviner.

Svarta vinbär

Fruktig arom som förekommer i en rad olika viner, men som är starkast förknippad med cabernet sauvignon, cabernet franc och ursprungen Chile, Bordeaux och Napa Valley.

Svart te 

Kryddig, lite uttorkande och bitter arom som är vanlig i utvecklade italienska viner, allra främst från Toscana.

Sylt

Ordet signalerar en varm växtplats och vinet har sällan samma fräschör som ett vin med en ren frukt- eller bärarom. Sylt kan även innebära en viss sötma i vinet.

Tjära

Rökig arom som är vanligast i syrah, pinotage och nebbiolo.

Tobak

Mognadsarom med en lite uttorkande känsla som kan förekomma i de flesta äldre rödviner.

Torkad frukt

Signalerar en viss utveckling på grund av ålder eller att druvorna har fått en oxiderad utveckling genom att torkas.

Torkade körsbär

Aromord som främst förekommer i mogna italienska viner eller i äldre bourgogneviner.

Torkade örter

Torkade örter är ett paraplybegrepp som innefattar enskilda örter: basilika, mynta, oregano, persilja, salvia, timjan med flera. Kan också indikera att vinet har börjat utvecklas.

Vanilj

Ett aromord som visar att vinet legat på ekfat. Vanilj används främst för amerikanska ekfat som med sin mer porösa struktur ger ifrån sig mer vanillinaromer än den franska eken.

Viol

En blommig, något aromatisk och kryddig arom som främst återfinns i viner av pinot noir, syrah och nebbiolo

Örter

Ett paraplybegrepp för exempelvis basilika, färska örter, rosmarin, salvia och timjan, men där det är svårt att identifiera exakt vilken ört det handlar om.