Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Smakklockor och smaktyper för röda viner

Med hjälp av våra smakklockor och smaktyper kan du lära dig hur ett vin smakar. Röda viner kan vara fruktiga, sträva eller till och med söta.

Smakklockor för rött vin

Smakklockorna visar vinets strävhet, fyllighet och fruktsyra. Beroende på druvsort, tillverkningssätt, lagring och var druvorna vuxit får vinet olika mycket av varje egenskap.

Fyllighet

Fyllighet är en konsistens och en munkänsla – det vill säga hur mycket vinet väger i munnen. Vinet kan upplevas fylligt som koncentrerad saft eller lätt som utspädd saft.

Om ett rött vin har minst 9 på fyllighetsklockan anser vi det som fylligt. Exempel på fylliga rödviner är Amarone och de flesta cabernetviner från Nya världen.

Vad gäller fylligheten för röda viner är det så fiffigt att den nästan alltid går hand i hand med strävheten. Ett enstaka klockvärde upp eller ner, men oftast inte mer.

Strävhet

Strävhet känner du som en "uttorkande" effekt i munnen, att det blir torrt på tänderna och i gommen efter att du har provat ett rött vin. Strävhet kallas också tanniner eller garvsyra.

Strävheten ger struktur till rött vin och är också en av de egenskaper som gör att vissa röda viner utvecklas positivt av lagring.

Ju högre klockvärde desto strävare vin, exempelvis klockvärdena 9–10, men  upplevs mindre strävt om fylligheten ligger på samma nivå. Bordeaux- och baroloviner är exempelvis ofta sträva.

När det gäller strävhet använder vi hela varvet på klockan, från 1-12. Här under följer några riktvärden för Systembolagets olika smaktyper på röda viner. Observera att grupperna överlappar varandra.

  • Mjukt & bärigt: 2-6 
  • Kryddigt & mustigt: 5-10
  • Fruktigt & smakrikt: 5-10
  • Stramt & nyanserat: 9-11

Fruktsyra

Fruktsyra känner du ofta på sidan av tungan och bak mot sidorna av gommen. Ju högre fruktsyra, desto mer "drar" det bak på sidorna i munnen. Jämför med känslan när du biter i en citronskiva.

De flesta röda viner har minst klockan 9 i fruktsyra och det gör att vinet känns friskt. Vita viner upplevs däremot i regel ännu friskare.

Smaktyper för rött vin

Vi har delat in smaktyperna i fem kategorier:

  • Mjukt & bärigt,
  • Stramt & nyanserat,
  • Kryddigt & mustigt
  • Fruktigt & smakrikt
  • Sött

Begreppen beskriver vinernas dominerande egenskaper.

Mjukt & bärigt

Vinerna är ofta lätta, friska och mjuka i smaken. Vinerna är i regel inte fatlagrade. 

Typiska aromord: röda bär som hallon, jordgubbar, röda vinbär, tranbär och lingon – men även örter.

Några typiska regioner: Bourgogne och Beaujolais (Frankrike), Barbera, Bardolino och Valpolicella (Italien).

Vinerna serveras vid 14–16 °C.

Fyllighet: minst 3, max 6

Strävhet: minst 3, max 6

Fruktsyra: minst 9

Fruktigt & smakrikt

Här hittar du tydligt fruktiga viner, ofta med ungdomliga aromer men kan också ha mognad. Smakrikt visar ofta på tydlig frukt, fruktsyra och fyllighet. Vinerna kan vara mjuka eller sträva, lätta eller fylliga.

Typiska aromord: mörka bär som svarta vinbär, mogna körsbär, björnbär, plommon och choklad, mynta, vanilj och kaffe.

Några typiska regioner: viner gjorda på druvsorter som cabernet sauvignon, merlot, shiraz, malbec och zinfandel från Nya världen (Sydafrika, Australien, Argentina, Chile och USA).

Serveras vid 16–18 °C.

Fyllighet: minst 6, max 9


Strävhet: minst 6, max 9


Fruktsyra: generellt 9

Kryddigt & mustigt

Här finns kryddiga viner som är både lätta och fylliga samt mjuka och sträva. De kan vara fatlagrade eller ha mognadstoner. Kryddig är en egenskap som kommer med vinets utveckling eller finns i druvans karaktär.

Aromord: kryddor som svartpeppar, lagerblad, muskot eller kanel. Finns även torkad frukt, läder, choklad och vanilj.

Några typiska regioner: traditionell Rioja (Spanien), Rhône och Bourgogne (Frankrike), Valpolicella och södra Italien.

Druvor med kryddiga aromer: tempranillo, pinot noir, syrah, grenache och sangiovese.

Vinerna serveras vid 16–18 °C.

Fyllighet: minst 6, max 10


Strävhet: minst 6, max 10

Fruktsyra: generellt 9

Stramt & nyanserat

Ordet stramt betyder att vinet både kan upplevas strävt, (det blir torrt på tandköttet), och friskt. Nyanserat visar att vinet är mångfacetterat, det vill säga har många olika aromer.

Aromord: mörka körsbär, ceder, kaffe och mörk choklad.

Några typiska regioner: Bordeaux, norra Rhône och Madiran (Frankrike), Barolo, Barbaresco, Chianti Classico (Italien), Ribera del Duero och Priorat (Spanien).

Alla tre klockorna för stramt & nyanserat har höga värden. Vinerna har lagringspotential och vinner på att luftas och serveras helst vid 18 °C.

Fyllighet: minst 9, max 11


Strävhet: minst 9, max 11

Fruktsyra: minst 9, max 11 

Söta röda

De söta, röda vinerna har smakklockorna sötma, fyllighet och fruktsyra – samma som vitt vin. Sockerhalten varierar men kan mycket generellt sägas pendla mellan 50–150 g restsocker per liter.

Information om hur mycket restsocker det röda vinet har finns på hyllkantsetiketten och här på sajtens produktsida för respektive vara.

Aromord: torkad frukt, svarta vinbär, björnbär, plommon, körsbär och choklad.

Några typiska regioner: Lambrusco och Recioto della Valpolicella (Italien).

Serveras vid 16–18 °C.

Sötma: minst 7 och uppåt


Fyllighet: minst 5, max 7


Fruktsyra: minst 8, max 9