Smakklockor och smaktyper för röda viner

Med hjälp av våra smakklockor och smaktyper kan du lära dig hur ett vin smakar. Röda viner kan vara fruktiga, sträva eller till och med söta.

Smakklockor för rött vin

Smakklockorna visar vinets strävhet, fyllighet och fruktsyra. Beroende på druvsort, tillverkningssätt, lagring och var druvorna vuxit får vinet olika mycket av varje egenskap.

Fyllighet

Fyllighet är en konsistens och en munkänsla – det vill säga hur mycket vinet väger i munnen. Vinet kan upplevas fylligt som koncentrerad saft eller lätt som utspädd saft.

Om ett vin har minst 9 i fyllighetsklockan då anser vi det som fylligt. Amarone och de flesta cabernetviner från Nya världen är fylliga.

Strävhet

Strävhet känner du som en "uttorkad" effekt i munnen, att det blir torrt på tänderna och i gommen efter att du har provat ett rött vin. Strävhet kallas också tanniner eller garvsyra.

Strävhet ger struktur till ett rött vin och är också en av de egenskaper som gör att vissa röda viner utvecklas positivt av lagring.

Ju högre klockvärde desto strävare vin, exempelvis klockvärdena 9–10. Ett vin upplevs mindre strävt om fylligheten ligger på samma nivå. Bordeaux- och baroloviner är sträva.

Fruktsyra

Fruktsyra känner du ofta på sidan av tungan och bak mot sidorna av gommen. Ju högre fruktsyra desto mer "drar" det bak på sidorna i munnen (jämför med när du biter i en citronskiva).

De flesta röda viner har minst klockan 9 i fruktsyra och det gör att vinet känns friskt.

 

Smaktyper för rött vin

Vi har delat in smaktyperna i fem kategorier: mjukt & bärigt, stramt & nyanserat, kryddigt & mustigt, fylligt & smakrikt samt sött. Begreppen beskriver vinernas dominerande egenskaper.

De flesta röda viner är helt torra, det vill säga att de har en restsockerhalt på mindre än tre gram socker per liter.

Mjukt & bärigt

Vinerna är ofta lätta, friska och mjuka i smaken. Generellt är vinerna inte fatlagrade. 

Typiska aromord för dessa viner är smak av: röda bär som hallon, jordgubbar, röda vinbär, tranbär och lingon – men även örter.

Några typiska regioner: Bourgogne och Beaujolais (Frankrike), Barbera, Bardolino och Valpolicella (Italien).

Vinerna serveras vid 14–16 °C.

Fyllighet: minst 3, max 6

Strävhet: minst 3, max 6

Fruktsyra: minst 9

Fruktigt & smakrikt

Här hittar du tydligt fruktiga viner, ofta med ungdomliga aromer men kan också ha mognad. Smakrikt visar ofta på tydlig frukt, fruktsyra och fyllighet. Vinerna kan vara mjuka eller sträva. 

Aromord: mörka bär som svarta vinbär, mogna körsbär, björnbär, plommon och choklad, mynta, vanilj och kaffe.

Några typiska regioner: viner gjorda på druvsorter som cabernet sauvignon, merlot, shiraz, malbec och zinfandel från Nya världen (Sydafrika, Australien, Argentina, Chile och USA).

Serveras vid 16–18 °C.

Fyllighet: minst 6, max 9


Strävhet: minst 6, max 9


Fruktsyra: generellt 9

Kryddigt & mustigt

Här finns kryddiga viner som är både lätta och fylliga samt mjuka och sträva. De kan vara fatlagrade eller ha mognadstoner. Kryddig är en egenskap som kommer med vinets utveckling eller finns i druvans karaktär.

Aromord: kryddor som svartpeppar, lagerblad, muskot eller kanel. Finns även torkad frukt, läder, choklad och vanilj.

Några typiska regioner: traditionell Rioja (Spanien), Rhône och Bourgogne (Frankrike), Valpolicella och södra Italien. Gjorda på druvor med kryddiga aromer som tempranillo, pinot noir, syrah, grenache och sangiovese.

Vinerna serveras vid 16–18 °C.

Fyllighet: minst 6, max 10


Strävhet: minst 6, max 10

Fruktsyra: generellt 9

Stramt & nyanserat

Ordet stramt betyder att vinet både kan upplevas strävt (det blir torrt på tandköttet) och friskt. Nyanserat visar att vinet är mångfacetterat, det vill säga har många olika aromer.

Aromord: mörka körsbär, ceder, kaffe och mörk choklad.

Några typiska regioner: Bordeaux, norra Rhône och Madiran (Frankrike), Barolo, Barbaresco, Chianti Classico (Italien), Ribera del Duero och Priorat (Spanien).

Vinerna har lagringspotential och vinner på att luftas (hällas upp på karaff) och serveras vid 18 °C.

Fyllighet: minst 9, max 11


Strävhet: minst 9, max 11

Fruktsyra: minst 9, max 11 

Söta röda

De söta, röda vinerna har smakklockorna sötma, fyllighet och fruktsyra – samma som vitt vin. Sockerhalten varierar men kan mycket generellt sägas pendla mellan 50–150 g restsocker per liter. Information om hur mycket restsocker det röda vinet har finns på hyllkantsetiketten och här på sajtens produktsida för respektive vara.

Aromord: torkad frukt, svarta vinbär, björnbär, plommon, körsbär och choklad.

Några typiska regioner: Lambrusco och Recioto della Valpolicella (Italien).

Serveras vid 16–18 °C.

Sötma: minst 7 och uppåt


Fyllighet: minst 5, max 7


Fruktsyra: minst 8, max 9