Smakklockor och smaktyper som guide

Med hjälp av våra smakklockor och smaktyper kan du lära dig hur ett vin smakar. Röda viner kan vara fruktiga, sträva eller till och med söta.

Röda smakklockor

Smakklockorna visar vinets strävhet, fyllighet och fruktsyra. Beroende på druvsort, tillverkningssätt, lagring och var druvorna vuxit får vinet olika mycket av varje egenskap.

Fyllighet

Fyllighet är en konsistens och en munkänsla. Hur känner man om ett vin är fylligt? Tänk på koncentrerad saft som fylligt vin medan ett lätt vin (motsatsen till fylligt) kan jämföras med utspädd saft. Om ett vin har minst 9 i fyllighetsklockan då anser vi det som fylligt. Amarone och de flesta cabernetviner från Nya världen är fylliga.

Strävhet

Strävhet känner du som en "uttorkad" effekt i munnen, att det blir torrt på tänderna och i gommen, efter att du har provat ett rött vin. Strävhet  kallas också tanniner eller garvsyra. Strävheten ger struktur till ett rött vin och är också en av de egenskaper som gör att vissa röda viner utvecklas positivt av lagring. Ett vin upplevs mindre strävt om fylligheten ligger på samma nivå. Bordeaux- och baroloviner är sträva.

Fruktsyra

Fruktsyran är ryggraden i vinet. Fruktsyra känner du ofta på sidan av tungan och bak mot sidorna av gommen. Ju högre fruktsyra desto mer "drar" det bak på sidorna i munnen (jämför med när du biter i en citronskiva). De flesta röda viner har minst klockan 9 i fruktsyra och gör att vinet känns friskt.

Röda smaktyper

Vi har delat in smaktyperna i fem kategorier: mjukt & bärigt, stramt & nyanserat, kryddigt & mustigt, fylligt & smakrikt samt sött. Begreppen beskriver vinernas dominerande egenskaper.

Mjukt & bärigt

Vinerna är ofta lätta, friska och mjuka i smaken. Typiskt för dessa viner är smak av röda bär som hallon, jordgubbar, röda vinbär, tranbär och lingon. Vanliga ursprung är till exempel Bardolino och Beaujolais. Vinerna serveras vid 14–16 °C.

Stramt & nyanserat

Vinerna är sträva, (det blir torrt på tandköttet), fylliga och friska. Vinerna beskrivs vanligtvis med orden mörka bär, ceder, mörk choklad och kaffe. Viner från Bordeaux, Chianti Classico, Barolo och spanska Priorat hamnar oftast i den här smaktypen. Vinerna har lagringspotential och vinner på att luftas (häll upp på karaff) och serveras vid 18 °C.

Kryddigt & mustigt

Här hittar du både lätta och fylliga samt mjuka och sträva viner. Vinerna har ofta lagrats på fat och har alltid en sorts kryddighet som till exempel påminner om svartpeppar, lagerblad, muskot, torkad frukt eller kanel. Kryddiga & mustiga viner är vanliga runt Medelhavet och kommer exempelvis ofta från Rhônedalen, Bourgogne eller Rioja. Amarone är ett annat känt exempel. Vinerna serveras vid 16–18 °C.

Fruktigt & smakrikt

Här hittar du tydligt fruktiga viner, ofta med inslag av mörka bär, plommon, körsbär, vanilj och mynta. De kan vara mjuka eller sträva. Viner gjorda på syrah, malbec, cabernet sauvignon eller merlot från Nya världen (exempelvis Chile, Argentina, USA, Sydafrika, Australien) hamnar ofta i den här smaktypen. Serveras vid 16–18 °C.

Söta röda

De söta röda vinerna kommer främst från ett par olika distrikt i Italien. Sötman är ganska tydlig och vinerna är fylliga med inslag av exempelvis torkad frukt, körsbär, choklad och plommon. Serveras vid 16–18 °C.