Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Margaret River surf- och vinparadis

Det är mindre än 50 år sedan den första vinrankan planterades i Margaret River, Australien. Framgångarna lät sig inte vänta och till deras absoluta trumfkort hör cabernet sauvignon och chardonnay.

På 1960-talet var Margaret River mest känt bland surfare för sina fantastiska stränder. Startskottet som vinregion kom 1965 när Dr John Gladestones, i en forskningsrapport, beskrev Margaret River som den perfekta platsen för vinodling. Två år senare etablerade Dr Tom Cullity vingården Vasse Felix och efter det dök det snabbt upp fler vingårdar i området.

Margaret River ligger drygt tre timmars bilfärd söder om Perth i västra Australien. Området är omkring 9 mil långt och 3 mil brett och har kustlinje i alla väderstreck utom öster. Havet har en stor påverkan på klimatet, som på det stora hela påminner om det i Bordeaux, under ett torrt år. 

Cabernet sauvignon och chardonnay

Det var med cabernet sauvignon som Margaret River grundade sitt rykte, och till stor del profilerar sig med än i dag. Madeleine Stenwreth, svenska med Master of Wine-examen, beskriver den som en utmanande druva i Australiens många och varierande klimatzoner, men när hon nyligen besökte Margaret River imponerades hon av vad de åstadkommer.

 – Vinmakarna är sanslöst duktiga på att manövrera tanninernas struktur. Samtidigt är klimatet svalt nog för att de ska bli strama, vilket ger en bra struktur och därmed lagringsduglighet till vinerna. Solens värmande strålar rundar av tanninernas vassa kanter och gör vinerna attraktiva redan som unga, säger hon.

Surfarna är fortfarande kvar i Margaret River i jakten på de bästa vågorna, men nu delar de området med över 150 vinproducenter. Utöver cabernet sauvignon producerar de allra flesta även chardonnay, en druva som Madeleine Stenwreth tycker genomgår en renässans i Australien.

– Tidigare har chardonnayvinerna varit väldigt kraftfulla med mycket tropisk frukt och ekfatskaraktär. Margaret Rivers chardonnayer representerar en stil som kombinerar klassisk elegans, stramhet och frisk syra med stort fruktdjup och perfekt matchad intensitet av högklassig ekfatston, säger hon.

Liten vinindustri 

Under en dag i Margaret River hinner man besöka många vingårdar, antingen med egen bil eller genom en av alla arrangerade bussturer som finns att välja mellan. Bakom vinprovningsdisken på Hay Shed Hill finner vi svenska Ulf Müller, vinkällaransvarig och bosatt i Australien sedan 15 år. Han berättar att vinproduktionen i Margaret River är en förhållandevis liten industri som bara utgör tre procent av Australiens totala vinproduktion:

– Vi producerar i liten skala, men med stort personligt engagemang. Vinmakaren får sina händer smutsiga och sitter inte bara på kontoret.

Även om cabernet sauvignon och chardonnay är de viner som Margaret River ofta vinner priser för, är sauvignon blanc och semillon de druvor som skördas mest (2010) och som attraherar många konsumenter, särskilt i blandning med varandra.

– Få rena sauvignon blanc-viner från Australien kan konkurrera internationellt, men i blandningar med semillon så lyfter de verkligen varandra till nya höjder. De har mycket av allt, med aromatisk intensitet, men är samtidigt uppstramade av en distinkt fruktsyra, förklarar Madeleine Stenwreth.

Nyintroducerade druvsorter

Traditionella bordeaux-varianter som cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc för röda viner samt sauvignon blanc och semillon för vita viner var de som först planterades i Margaret River och fortfarande dominerar vinlistorna.

– Men allt eftersom industrin har vuxit har fler druvsorter blivit introducerade, säger Ulf Müller.

Han nämner den italienska druvan sangiovese och den spanska tempranillo som exempel och tillägger:

– Jag tror det är för att man vill rikta sig mot en större del av marknaden. Du kan inte bara sälja cabernet och chardonnay, det finns konsumenter som inte gillar dessa viner och vill prova något annat.

Så hur ser framtiden ut då? Är allt redan så bra som det kan bli?

– Nej, tänk på de vingårdar som bara är tio år till exempel. Ge dem tio till 20 år till och de kommer att förbättras. Tiden är på vår sida här i Margaret River, säger Ulf Müller.

Text: Sandra Jamin

FAKTARUTA

Margaret River ligger i sydvästra Australien. Området är ungefär 9 mil långt och 3 mil brett. Med kustlinje i tre väderstreck ges ett jämt klimat. Margaret River har över 150 vinproducenter, vars sammanlagda odlingsmark upptar 5000 hektar. År 2010 skördades drygt 31 000 ton druvor. Av dessa var 6 300 sauvignon blanc, 5 900 semillon, 5 500 cabernet sauvignon och 4 600 chardonnay samt 3 600 shiraz, för att nämna de vanligaste.