Tasmanien stor på pinot noir 

Australien är inte känt för sin pinot noir. Men på ön Tasmanien dominerar druvan vingårdarna. Ett svalt klimat och många soltimmar ger perfekta förutsättningar.

Tasmanien är epicentret för australiensisk pinot noir. När jag var domare vid Tasmaniens vinshow tidigare i år fick vi in 80 viner, i övriga delar av Australien har man tur om man får in 40, säger James Halliday som med sina 40 år på området och femtiotal vinböcker räknas som Australiens ledande vinkommentator.

Även om utbudet är stort är det många vinmakare som är småskaliga och Tasmanien utgör endast 0,2 procent av Australiens totala vinproduktion. 2010 producerades 2 300 hektoliter vin i Tasmanien jämfört med 1,2 miljoner hektoliter vin i Australien som helhet. Blickar man tillbaka till 1980-talet syns det ändå att dagens produktion är ett rejält steg framåt för Tasmanien. 1986 hade ön 47 hektar vinodlingar som gav 154 ton frukt, i dag finns det omkring 1550.

Pinot noir – den oförlåtande druvan

Nästan alla vinodlare i Tasmanien odlar pinot noir och druvan tar totalt upp 45 procent av alla planteringar. Denna djupblåa druva har rykte om sig att vara en svårodlad variant, men Fred Peacock som är vinmakare sedan 30 år och ägare av Bream creek vinyard på Tasmaniens östkust, kallar den hellre för oförlåtande.

– Om du gör ett misstag så märks det i vinet. Du kan inte gömma dina misstag i vineriet för vid det laget är det redan för sent. Så om du gör allting rätt kan pinot noir bli sensationell, men om något går fel blir det väldigt fel och det finns ingen räddning, säger han.

Tasmanien brukar delas in i sju olika vindistrikt och James Halliday poängterar hur olika karaktär pinot noirvinerna får, beroende på odlingsplats. Han illustrerar med en berättelse.

– Olika vinodlare kom till Andrew Hood på Wellington Wine och bad honom att göra vin åt dem. Han sa, "okej jag gör vinet åt er, men då gör jag det på mitt standardsätt." Efteråt fick jag smaka de olika vinerna och det var väldigt intressant att se hur stora skillnader det blev, fast de var gjorda på exakt samma sätt.

Fred Peacock framhåller också att bredden är stor bland tasmansk pinot noir, men tycker sig kunna dra en linje mellan de viner som kommer från dalarna i inlandet, respektive kustnära områden.

– Vinerna gjorda på druvor som växt nära kusten tenderar att vara fastare med mer syra. De utvecklas långsammare på flaska och har en fruktig karaktär. Dalvinerna är mjukare och har en mer bärig karaktär. De utvecklas inte lika bra på flaska utan passar bättre att dricka när de är unga, säger han.

Högt värderade druvor

Alla druvor som odlas på Tasmanien blir inte till vin på ön, utan ungefär en tredjedel säljs till andra delar av Australien. Druvorna från Tasmanien har det högsta genomsnittliga priset jämfört med landets övriga regioner – vilket skvallrar en hel del om den höga kvaliteten.

Och det är framför allt den långsamma mognadsprocessen som bidrar.

– Havet fungerar som en stor luftkonditionering och gör att klimatet blir milt och jämnt. På så sätt kan vi skörda senare på säsongen vilket ger oss druvor med intensiv smak och en hög halt av naturlig syra, förklarar Fred Peacock.

Tasmaniens klimat ger även de perfekta förutsättningarna för fina mousserande viner. Värmekurvan för Tasmanien liknar till stor del den för Champagne och återigen är det den långsamma mognadsprocessen som gör såväl chardonnay och pinot noir till utmärkta råvaror för en lyckad vinproduktion.

– De absolut bästa australiensiska mousserande vinerna kommer från Tasmanien, det är ingen tvekan om den saken, menar James Halliday.

 

Text och foto: Sandra Jamin

FAKTARUTA

Tasmanien ligger mellan den 41:a och 43:e breddgraden och är nästan lika stort som Irland. Ön har 1 550 hektar vinodlingar fördelat på 234 vingårdar (2010). Pinot noir är den vanligast druvan och står för 45 procent av produktionen. Därefter kommer chardonnay (26 procent), sauvignon blanc (10 procent) och riesling (8 procent). Tasmanien står endast för 0,2 procent av Australiens vinproduktion