Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Chile levererar 

Det är inte många vinländer som kan skryta med att vara phylloxerafritt. Och dessutom kallas för vinets paradis av världens vinelit. Men Chile kan. Frågan många ställer sig i dag är: Hur bra kan det chilenska vinet egentligen bli?

Chile levererar, minst sagt. De senaste åren har den chilenska vinnäringen hamnat i fokus, i synnerhet på den internationella marknaden. Mycket tack vare sin tydliga kvalitetsorientering.

Vinernas Volvo - ett minne blott

Samtidigt ska vi inte glömma att bara för ett decennium sedan hade vinerna från Chile rykte om sig att vara bra, schysta viner till ett överkomligt pris. ”Vinernas Volvo” var ett begrepp som gärna nämndes när man pratade chileviner, alltså en bra produkt, trygg, men man vet liksom vad man får. Detta känns nu oerhört länge sedan.

Det är därför ingen tillfällighet att Chile hamnade i topp när vintidningen Wine Spectator nyligen presenterade sin lista över årets 100 bästa viner 2008. Vinet som vann? Clos Apalta 2005 från vinfirman Casa Lapostolle i Colchagua-dalen.

Bland annat bedömdes vinerna utifrån en så kallad X-faktor, hur upphetsande och intressant vinet var, och inte minst detta blev lite av en seger för chilensk vinindustri, som mer än gärna tvättar bort stämpeln av ett land som enkom har prisvärdhet i fokus.

 Prisvärdhet och kvalitet, hand i hand?

− En av de allra starkaste trenderna i Chile är att vi satsar mycket på odling i svalare områden för att få upp elegansen i vinerna. De ska vara friska och inte ha så mycket alkohol som tidigare, förklarar Andres Gillmore, exportchef på Viñedos Emiliana, stor ekovinproducent med flera vingårdar i centrala Chile.

Han menar att vurmen för prisvärdhet nu kompletteras med viner av högsta kvalitet. För förutsättningarna finns.

− Vi har fantastiska områden, som Casablanca, Bío-Bío, Limarí och San Antonio-dalen, där vi hittar utmärkta odlingsförhållanden.

Paradis för vinodling

Chile betraktas av många som vinets paradis, då landet har varit förskonat från vinlusen, phylloxera, och de flesta andra skadeinsekter. Något inte minst pionjären Miguel Torres har varit noga med att dra nytta av. Sedan omkring 30 år är han en av många som driver på utvecklingen i landet.

− Visst är Chile ett paradis för vinodling. Förutsättningarna är fantastiska! Inte minst i och med att vi nu har hittat unik jordmån i vissa områden, förklarar han.

Men det stannar inte där. Dessutom har man mineralrikt smältvatten från Anderna för bevattning, och det variationsrika klimatet med generellt stark solexponering och låg nederbörd ger landet en stor konkurrensfördel. För att inte tala om den tilltro som finns bland vinproducenterna för tillverkning av riktiga höjdarviner, oavsett prisklass.

− På sistone har vi ju också lyckats visa den internationella marknaden att vi kan göra viner av riktigt hög kvalitet, menar Andres Gillmore följdriktigt.

Cool climate-wines nya trenden

Om man ska staka upp några av de tydligaste trenderna i Chile blir det, förutom kvalitetshöjningen och den tilltagande produktionen av högklassiga viner, viner från svalare klimat för fräschörens skull, så kallade cool climate-viner, odling också på högre höjder för vinets friskhet, viner på pinot noir men också viner på lite mer udda druvor som viognier, cabernet franc och marsanne.

Dessutom kan vi lägga till blandviner, att man tar steget bort från den hittills förhärskande endruvsexponeringen och ett stort intresse för ekoviner. Men inte eko för den politiska korrekthetens skull, utan för att det helt enkelt blir bättre viner. Andres Gillmore förklarar:

− Erfarenheten har visat att om vi odlar ekologiskt i de allra bästa områdena i Chile får vi druvor med exceptionellt hög kvalitet. Därtill druvor som har en mycket tydlig karaktär av terroir, alltså ursprung.

Terroir, en sammanslagning av druva, odlingsläge, klimat och jordmån, något man i vissa delar av Gamla världen har tittat på i sekler, har hamnat högst på agendan i Chile.

Viner med ursprung vinnare bland konsumenterna

Fördelarna är ju många med att ta dessa nygamla tag, och om vi sneglar på konsumtionstrender som ligger en bit in i framtiden ser vi att många konsumenter vill ha unika viner, viner med tydlig ursprungskaraktär, alltså viner med terroir. Så visst är Chile på rätt väg, även här.

Andres Gillmore får medhåll från många håll. Mario Pablo Silva på Casa Silva, en av de stora vinproducenterna i landet, pratade tidigt om vikten av att jobba mer med ursprung.

− Det har alltid varit viktigt att Chile profilerar sig. Bland annat genom viner från unika odlingsområden, karaktärsfulla viner.

Det är därför inte förvånande att vinhuset var bland de första att investera i mark i Colchagua-dalen, ett av de mest emblematiska områdena på den chilenska vinkartan.

Hårt arbete är det som gäller

Klaus Schröder, önolog, fördjupar resonemanget, som sig bör då han är ett slags Chiles ”grand old man” i vinnäringen.

− Vi är på många sätt på rätt väg. Vi gör mindre men betydligt bättre vin, vi fokuserar på ursprung, vi gör vin för vinälskaren. Men samtidigt måste vi anstränga oss ännu mer.

På vilket sätt?

− Vi måste anstränga oss att göra intressanta viner. Vi är i början av utvecklingen, det viktiga är att vi nu inte tappar tempo. Utvecklingen har varit mycket intressant de senaste 25 åren, i synnerhet det senaste decenniet. Men vi har mycket kvar att göra.

Klaus Schröder betonar vikten av att göra viner som inte gjorts tidigare i Chile. Inte minst för att förändra bilden utomlands.

Förutsättningarna och viljan finns

− Vi har otroliga förutsättningar för att göra bra viner – klimatet, jordmånen och framför allt en vilja bland många vinproducenter. Vi har dessutom massor av intressant obruten vingårdsmark. Så det är en intressant framtid vi står inför. Men bara om vi kavlar upp ärmarna.
Även Klaus Schröder pratar gärna om terroir, om vikten av det ursprungstypiska. Att ett land måste hävda sig med unika viner.


− Terroir har blivit allt viktigare för en vinproducent som satsar på kvalitet. Tidigare var detta inte intressant för oss, men i dag görs massor av studier kring begreppet och vi har fått fram en rad specialister på terroir. Det här är en kunskap vi tar till oss mer och mer.

Och frågar man Klaus Shröder vad man som vinproducent bör rikta in sig på när det gäller trender är han mycket koncis:


− Alkoholsvagare viner med ett tydligt ursprung, unikt ska det vara och, kanske framför allt, ett vin att njuta av.

Men hur bra kan då vinerna bli i Chile?

Det är naturligtvis ingen lätt fråga att besvara. Men de yttre förutsättningarna, som bland annat klimat och en enorm variation av vingårdslägen, ger en vink om en ljus framtid. Tilltron bland vinproducenterna likaså. Druvbeståndet med de viktigaste druvorna, som cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, pinot noir samt de lite mer ovanliga druvorna riesling, cabernet franc, marsanne, viognier, roussanne och den alldeles unika carmenère, är en av många konkurrensfördelar.


− Vi ska göra mer attraktiva viner, flerdimensionella viner som visar upp det ursprungstypiska, det unika för respektive område, förklarar Andres Gillmore på Viñedos Emiliana.


− Hur bra det kan bli beror på oss, vilket vin vi vill göra. Men jag tror att det viktigaste är att vi gör vin för vinälskaren, ett vin att njuta av, inte bara för att sälja, lägger Klaus Schröder på Viña AltaCima till.


Text: Johan Franco Cereceda