Marlborough - Nya Zeelands största vinregion

Marlborough är en av världens yngsta vinregioner, men har på kort tid gjort sig ett namn. Mest känd är deras sauvignon blanc.

Sedan den första vinrankan planterades i kommersiellt syfte 1973, har odlingarna brett ut sig i Marlborough. De senaste tio åren har odlingsmarken fördubblats och i dagsläget har 568 odlare sammanlagt 24 000 hektar mark.

– Det har gått otroligt fort för oss här i Marlborough. Produktionsmässigt är vi Nya Zeelands överlägset största vinregion och står för nästan 80 procent. Säsongen 2011 skördades 245 000 ton druvor, säger Marcus Pickens, vd på Wine Marlborough.

Vingårdarna ligger också tätt i Marlborough och en vacker dag som denna är det många turister i rörelse. Ett amerikanskt par parkerar sina cyklar vid Saint Clair och går in för en provsmakning.

– Det är jättehärligt att cykla i det här landskapet och så är det bra att ingen behöver spotta ut vinet, säger de och ler.

Vid Allan Scott Wine's restaurang sitter Allan Scott i egen hög person ute i solskenet och väntar på sin lunch. Med honom är sonen Josh Scott, vinmakare i familjeföretaget. Allan Scott som jobbade i Marlborough redan på 70-talet har en egen teori om Marlboroughs snabba framgång, det handlar om rätt plats vid rätt tillfälle.

– Med det klimat vi har här får vi viner med hög naturlig syra som passar bra till lättare mat. Förr åt många tunga måltider, men på senare tid har till exempel medelhavsmaten och det asiatiska köket blivit allt mer populärt, det gynnar våra viner, säger han.

Glaciär drog med sig jorden

Geografiskt sett är Marlborough en mycket liten region, men trots det har den stor variation. Störst skillnad är det på jorden. Den drogs med av glaciärer på höglandet för 14 000 år sedan och följde med smältvattnet ner till kustområdet. Idag skiftar jordmånen beroende på avståndet till floden och med detta i åtanke, samt regn och temperatur har man delat in Marlborough i tre subregioner: Wairau valley, Southern valleys och Awatere valley. I nämnd ordning går de från svala till mycket svala temperaturer och från torr till mycket torr mark.


– Olika druvor passar bäst på olika platser och med tiden har vi lärt oss allt mer om det, säger Marcus Pickens.
Men Marlboroughs stolthet sauvignon blanc gör bra ifrån sig i alla delar av området.

– Den passar överallt, men får olika karaktär. I en del blir den mer tropisk och i en annan mer örtig till exempel.

På Hunter's vingård tar chefsvinmakaren Gary Duke emot i solskenet. Han kommer från Australien men har levt och jobbat i Marlborough i 21 år. Han beskriver vinerna i området som rena och med tydliga frukttoner.

– Sauvignon blanc är väldigt mycket sauvignon blanc och riesling är väldigt mycket riesling. Dessutom är blandningar med olika druvsorter ganska ovanliga här, säger han.

Skyddas av bergen

Marlborough är en av de soligaste och torraste regionerna i Nya Zeeland, med skyddande bergskedjor i både väster och söder. Antalet soltimmar på ett år är i genomsnitt 2 500, men värmen regleras av havsvindar från öst som kyler ner vingårdarna under sommarmånaderna. De långa, milda och torra höstmånaderna ger utmärkta förhållanden för en långsam mognad hos druvorna och bidrar till intensiva smaker. Vill man dra en parallell till Europa kan klimatet jämföras med det i Champagne, Loire och norra Burgundy i Frankrike.


– Vi är lyckligt lottade i Marlborough när det gäller vädret. De varma, långa dagarna och de svala nätterna ger en naturligt hög syra i vinerna. När jag började jobba i Marlborough var många viner för gröna, men idag undviker vi det genom att tunna ur lövverken, säger Gary Duke.

Allt verkar ha gått väldigt bra så här långt, vad har ni för fokus på framtiden i Marlborough?

Pinot noir  har börjat bli viktig för oss och på sista tiden har det varit stort intresse för chardonnay. Dessutom tittar vi på nya druvsorter för området som till exempel syrah och den österrikiska grüner veltliner, säger Marcus Pickens.

Han tillägger att det just nu pågår mycket forskning kring sauvignon blanc för att se vad som gör den så speciell i Marlborough. Med den vetskapen kan vinmakarna betona de speciella egenskaperna ännu mer och det är något som även Gary Duke säger är ett mål för framtiden:

– När du sitter hemma i Sverige och dricker en sauvignon blanc ifrån Marlborough så ska du kunna känna att den kommer just härifrån, det är vad alla vinmakare eftersträvar.


Text: Sandra Jamin

FAKTARUTA

Fakta

Marlborough ligger i det nordöstra hörnet på Nya Zeelands sydö. Regionen har 568 vinodlare som sammanlagt har 24 000 hektar mark. Det finns 142 vinerier i Marlborough och 2011 skördades 245 000 ton druvor. De främsta exportländerna är Storbritannien, Australien och USA