Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Nya Zeeland - världens sydligaste vinregion 

Med tio vinregioner och över 500 vinproducenter är det inte längre bara bungy jump och storslagen natur som lockar i Nya Zeeland.

Klippor på båda sidor. Exakt 43 meter nedanför flyter floden Kawarau. The Kawarau Bungy Jump, 20 minuters bilfärd öster om Queenstown, är en riktig turistmagnet. Sedan 1987 har tusentals besökare slängt sig ut med ett gummirep runt fotanklarna.

För den som inte är intresserad av dylika adrenalinkickar är Queenstown en bra utgångspunkt även för en helt annan typ av upplevelse: vin. Detta är världens sydligaste vinregion.

Till skillnad från i övriga Nya Zeeland kan vintrarna och vårarna i Queenstown vara kalla. Somrarna är däremot varma, vilket i kombination med den steniga jorden har gjort druvan pinot noir till kung i vingårdarna. Tre av fyra viner är gjorda av denna svårodlade druva, därefter kommer chardonnay, sauvignon blanc och riesling.

På tio år har odlingarna ökat från 135 hektar till dagens cirka 1 300. Pinot noir från Otago har rönt mycket uppmärksamhet i internationella sammanhang. Framgångsreceptet är lågt skördeuttag och kvalitetstänkande från vingård till källare.

– De äldsta vinstockarna i området är knappt 25 år gamla, de flesta mellan 10 och 15 år. De har alltså inte nått sin fulla potential, men ändå gör vi viner som håller hög klass. Tiden talar för oss, säger Jonathan Holdsworth, försäljningschef på vinegendomen Kawarau.

Första rankan år 1819

Den första vinrankan i Nya Zeeland planterades 1819, men vinnäringen började komma igång först i början av 1900-talet. Det dröjde dock ända till 1970-talet innan landet fick en vinindustri att tala om.
Det internationella genombrottet kom många år senare, med sauvignon blanc från Marlborough på Sydöns nordspets. Med över 11 000 hektar vingårdar producerar man här mer sauvignon blanc än övriga regioner tillsammans. Klimatet, med varma dagar och kalla nätter, grusrik jord på torra flodbäddar samt berg som skyddar mot regn visade sig vara perfekt.

År 1980 kom exporten igång, och succén var omedelbar. Andra hängde på, och i dag finns det över hundra olika producenter i området. Framgången i Marlborough sporrade vinnäringen på allvar.

Internationell draghjälp

I början av 1990-talet skrev den brittiske vinprofilen Oz Clarke att nyzeeländsk sauvignon blanc, med sina tydliga aromer av krusbär, svartvinbärsblad, tropisk frukt och citrusfrisk syra, var bäst i världen.

Uppmärksamheten banade väg för andra sorter, och i dag görs både vitt och rött vin av toppkvalitet. Generellt gör sig cabernet sauvignon, merlot och chardonnay bäst på den varmare Nordön, som har mycket sol och lagom mycket regn. Sauvignon blanc, riesling, gewurztraminer, pinot gris och pinot noir trivs bättre i det lite kyligare klimatet på Sydön.

Dynamiska Martinborough

Ett par timmars bilfärd öster om huvudstaden Wellington på Nordön ligger distriktet Martinborough, en av Nya Zeelands mest dynamiska regioner. Närheten till huvudstaden gör området till ett perfekt utflyktsmål för stressade stadsbor. Här finns gott om restauranger, kaféer och hotell.

I Martinborough odlas mest pinot noir, följd av sauvignon blanc och chardonnay. Vinmakaren Gary Voss från Voss Estate förklarar skillnaden mellan Martinborough och Sydön:

– Med vårt varmare klimat blir vår pinot noir fylligare, lite syltigare och tenderar att ha högre alkoholhalt.

Och han vill slå hål på myten att landets pinot noir inte går att lagra.

Tio år är inga problem

– Jag har provat flaskor från 1993. Tio år är inga problem för bra pinot noir, säger Gary Voss.

Men det finns fler druvor som pockar på uppmärksamhet. Riesling görs i olika stilar och ökar i hektar. I Hawkes Bay på Nordön börjar syrah visa kvaliteter vid sidan av merlot och cabernet sauvignon. En druva som kommer starkt och som nyzeeländarna själva är förtjusta i är pinot gris, som oftast görs i halvtorr stil.

Vinindustrin expanderar hela tiden. Antalet producenter har fördubblats till 550 på bara tio år. Värdet av exporten har ökat från knappt 76 miljoner nyzeeländska dollar till 512 miljoner under samma tidsperiod, och vinet blir allt viktigare för landets ekonomi. Som besökare och turist är det bara att tacka och ta emot. Svindlande naturskön bungy jump och vinprovning av världsklass på en och samma dag – det är onekligen en svårslagen kombination!


Text: Fredrik Axelsson

Denna text, ursprungligen publicerad i Systembolagets kundtidning Bolaget, återges här i något förkortat skick.