Portugal - vita viner värda att upptäckas

Om du först och främst tänkte på det lätt spritsiga aperitifvinet vinho verde när dina ögon föll på den här artikelns rubrik är du knappast ensam. För många av oss är Portugal relativt outforskat som vinland, i synnerhet när det kommer till vitt. Det är hög tid att ändra på det. Här, i Europas västligaste utpost, produceras numera nämligen vita kvalitetsviner som bara väntar på att upptäckas och älskas.

Frånsett just vinho verde är vitt vin faktiskt ett relativt nytt fenomen i Portugal. Det är först under de senaste fem åren som landets vinmakare breddat produktionen för nå ut på den globala marknaden, bortom forna kolonier som Angola och Brasilien.

Här är det inhemska druvor som gäller

Även om man på sina ställen experimenterar med internationellt kända druvor som Chardonnay och Sauvignon Blanc, så är det i första hand inhemska druvsorter som används. Fördelen med detta är förstås att de är helt anpassade efter jordmån och klimat. Exakt vilka druvor som används och om de får spela solo i endruvsviner eller stämma instrumenten ihop i blandningar, varierar från region till region.

– Ändå kan man säga att det finns smakmässiga drag som förenar de vita kvalitetsvinerna från Portugal: de kombinerar i regel tropisk frukt med både frisk syra och mineralitet på ett tilltalande sätt, säger Göran Klintberg som är Systembolagets inköpsansvarig för Portugal.

Prova typexemplet alvarinho

Ett typexempel på det som Göran Klintberg beskriver är de viner som görs på alvarinho i norra delen av landet, närmare bestämt i Minho. Samma druva återfinns på andra sidan gränsen, i spanska Galicien, och har på senare tid blivit smått kultförklarad av världens vinkännare. Här har du en blivande favorit om du uppskattar aromatiska, eleganta viner som funkar både på egen hand och till fisk- och skaldjursrätter. Prova till exempel med en musselsoppa eller en pepparhalstrad torsk  som sällskap.

Eller ta en tur till Dourodalen

Ett annat område att hålla ögonen på är den klassiska portvinsregionen Douro som numera även erbjuder spännande och komplexa vitviner. Vanligtvis är det blandningar som gäller här, ofta med druvan viosinho – traditionellt använd som bas för vitt portvin – som inslag.

Även dessa viner är bra smakkamrater till fisk och skaldjur, liksom till sallader. Väljer du en ”Reserve” eller en ”Grand Reserve”, det vill säga ett fatlagrat vin, från regionen kan du servera det till rätter med lite fetare fisk, till exempel lax, eller till kyckling – varför inte ett kycklingbröst med citronmorötter?

Övriga områden att titta vidare på

Om vi dröjer oss kvar en stund i norra delen av Portugal finns det anledning att kika närmare på regionerna Dão och Beiras. I den förstnämnda produceras, än så länge, en mycket liten andel vitt vin som dock börjar dra vinvärldens blickar till sig. Blandningarna härifrån kan beskrivas som strama och eleganta, och de inkluderar ofta den lokala druvan encruzado.

Även i Beiras, i synnerhet i appellationen Bairrada, görs kvalitetsviner som börjat låta höra talas om sig. Här använder man sig bland annat av bical och arinto – en vitvinsdruva som brukar räknas som en av de bästa i landet.

En bit söderut hittar vi Alentejo som, trots sitt heta klimat, levererar allt fler vita pärlor. Även regionerna Tejo och Lisboa är på gång med en stadigt ökande andel vitvinsproduktion av hög kvalitet.

– Sammantaget finns verkligen potential i vita portugiser, men det är klart att det är lite problematiskt med de inhemska druvorna som de flesta människor inte känner till, och knappt ens kan uttala namnet på. Jag tror dock att man kommer hålla fast vid sina inhemska druvor, särskilt i norra delen av landet, men också fokusera mer på de internationellt kända i framtiden, summerar Göran Klintberg.


Text: Caroline Edgren

FAKTARUTA

Fakta Portugal

• Portugal ligger på tionde plats när det gäller världens vinproduktion. Idag produceras ungefär dubbelt så mycket rött som vitt i landet.
• När Portugal blev medlem i EU 1986 fastställdes ett appellationssystem för kvalitetsviner. Idag finns 29 DOC-områden.
• Flera hundra regionala och lokala druvsorter odlas. Några av de viktigaste vitvinsdruvorna är alvarinho, arinto, encruzado, fernão pires, loureiro, rabigato, bical och viosinho.
• Vill du veta mer om till exempel druvor, klimat och appellationer kan du ta en titt i Kartboken.