Sverige - stort intresse för vinodling

Drömmen om den egna vingården i det kalla Norden är inte längre bara en dröm. Cirka 250 svenskar har redan förverkligat den och fler är på väg. Nu börjar också allt fler av vinerna få goda recensioner och framtiden ser onekligen spännande ut.

På mycket kort tid har intresset för att odla vin i Sverige fullkomligt exploderat. För sex år sedan fanns det endast tre producenter som kunde erbjuda vin till försäljning. I dag finns det 13 företag som tillverkar vin från egna odlingar och ibland även åt någon annan odlare. Dessutom finns det ett antal hobbyodlare som står beredda att ta steget till kommersiell produktion. Fortfarande rör det sig om små volymer och de rara flaskorna betingar ofta ett högt pris.

– Vårt rödvin kostar 347 kronor på Systemet, det har jag inte råd att dricka det själv, säger Lauri Pappinen på Gutevin och skrattar.

Han hör till de första odlarna i Sverige och även till de större, med sina 3,5 hektar i Hablingbo på Gotland. Han har odlat i tio år och vet att kvalitet skyndar långsamt.

– Vi är ingen vinnation. Det tar tid innan du får kvalitativ avkastning och även att skaffa sig kompetens, men kompetensen kommer och plantorna blir äldre, säger han.

Växande hobby – och affärsverksamhet

Lauri Pappinen importerar och säljer också vinplantor och han märker ett kraftigt ökande intresse. Vinodling har blivit en växande hobby. Föreningen Svenska vinodlare har i dag 250 medlemmar och föreningens ordförande, Sveneric Svensson i Väröbacka, är en typisk medlem. Han odlar enbart för sitt eget höja nöjes skull.

- I helgen ska vi skörda. Då kommer vännerna och då blir det fest. Jag räknar med att vi kan göra 100 liter rött, säger han.
Men alltfler satsar också på kommersiell produktion.

- Jag kan tänka mig att vi inom tio år kommer att ha cirka 200 kommersiella odlare i landet, säger Ronny Persson på Åhus Vingård.

Ronny Persson planterade sitt hektar med 3 000 vinstockar för fem år sedan. Förra året kunde han lämna sina första två viner för försäljning till Systembolaget.

- Det fungerade alldeles utmärkt. Det märktes att man på Systembolaget i Åhus tyckte att det var roligt att sälja en produkt från trakten och som bara finns på den butiken, säger Ronny Persson.

Vingårdar kombinerat med turism

Flera vingårdar kombinerar sin verksamhet med turism. Ett sådant exempel är Wannborga på Öland (se bild). Här produceras inte bara vin, destillat och lammprodukter, här erbjuds även mat, boende och olika aktiviteter. Under oktober startar vinskörden, om inte stararna hinner äta upp allt. Trots att de 5 000 vinstockarna är övertäckta med blå nät, har fåglarna detta år klurat ut hur de ska ta sig in under näten. När vi närmar oss fälten ser vi en svärm av starar lyfta.

Gunnar och Ingrid Dahlberg planterade sina första stockar 2001 och fyra år senare fanns deras viner till försäljning. Gunnar har testat 40 olika druvor och tror att det i slutändan kommer att handla om fem olika sorter. De två dominerande druvorna i svensk vinodling är Rondo för de röda vinerna och Solaris för de vita och så ser det även ut i Wannborgas vingård.

- Solaris kommer att bli Sveriges svar på Riesling, säger Gunnar.

Importerad kunskap för bättre vin

Frågan som alla ställer sig är förstås om det går att göra riktigt stora viner i Sverige? Ja sannolikheten ökar för varje år. På senare tid har det börjat komma alltmer uppskattande omdömen om de svenska vinerna. Flera vinjournalister och provare har blivit positivt överraskade över kvalitén på vissa viner.

Percy Månsson på Domän Sånana i Skåne hör till pionjärerna med sina tolv år branschen. Han gjorde sitt första vin 2001 och bedömer att han säkert hällt ut 3 000 liter av sina hittills producerade 5 000 liter för att han inte varit nöjd. Numera är både han och bedömarna betydligt nöjdare.

– De röda vinerna blir nog en kuriositet i Sverige, men de vita vinerna kan nog bli riktigt bra. Både Solaris och Ortega ger bra viner. Dessutom tror jag att vårt klimat lämpar sig bra för mousserande, säger han.

Några som också tror på svensk vinodling är ett antal svenskar och spanjorer som nyligen startade Skandinaviens största vingård, Horns Vingård på Öland. Här planteras just nu de sista av 30 000 vinstockar på den 4,5 hektar stora odlingen. Läromästare är vinmakaren José Luis Pérez, främst känd som en av fem vinmakare som förvandlade distriktet Priorat i Spanien till ett av de mest intressanta. Horns Vingård har inlett ett samarbete med Håks Vingård och Wannborga.

– För oss är det en fantastisk möjlighet att få tillgång till deras kunskap. Vi har kanske inte ambitionen att göra riktigt stora viner, men Pérez säger att han inte är här för att göra ett ordinärt vin, säger Gunnar Dahlberg.

Text: Ann-Helen Meyer von Bremen
Foto: Johan Nilsson

FAKTARUTA

Odlingen

Det finns inga siffror på hur stor den svenska vinodlingen är, men uppskattningsvis odlas det vin på cirka 40 hektar i Sverige, ungefär 20 hektar är kommersiell odling. Odlingarna finns framför allt i Skåne, på Gotland och Öland, som har det mest gynnsamma klimatet. Cirka två tredjedelar av landets cirka 250 odlare finns i Skåne, men vi hittar även odlingar i Halland, Blekinge, vid Vänern, i Sörmland och utanför Sundsvall.

Druvor

Det odlas många olika sorters druvor, men två dominerar: Rondo (rött) och Solaris (vitt). Även Léon Millaut, Regent och Ortega är vanliga.