Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Sydafrika - viner i världsklass 

På knappt 20 år har Sydafrika med experiment- och tävlingslusta bevisat att man kan göra vin i världsklass. I Sverige är vinerna mer populära än någonsin

Grusvägen lutar brant uppåt och den fyrhjulsdrivna bilen kränger och far. Det gäller att hålla i sig när professor Eben Archer, odlingsansvarig på bland annat vingårdarna Neethlingshof och Uitkyk, kör runt och pekar ut olika lägen och vinrankor: sydostsluttning där, gewürztraminer och sauvignon blanc där. Eben Archer har 40 års erfarenhet av vinodling och är något av en vinguru i Sydafrika.

– Mitt mål är att nå så hög kvalitet som möjligt till bästa möjliga pris, säger han.

Vinodling på hög nivå

Sydafrika producerar bara tre procent av världens vin. Och det på 102 000 hektar, mindre än exempelvis Bordeauxs odlingsyta. Över 40 procent av Sydafrikas vinplantor har under de tio senaste åren rivits upp och ersatts av nya.

– Förr planterade man en druvsort, sedan fick tiden visa om det funkade. Nu analyserar vi jordmån, temperatur och solexponering innan spaden sätts i jorden. Vi måste göra rätt från början om vi ska hänga med i konkurrensen, fortsätter Eben Archer.

De första vinkrankorna planterades runt Kapstaden 1655. Men det var först efter landet fick demokrati 1994 som vinindustrin började blomma. Tidigare styrdes vinindustrin av det statliga kooperativet KWV. Nu har fler privata producenter etablerat sig. Låga skördeuttag ger högre kvalitet, och man utnyttjar den senaste tekniken. Det finns drygt 600 vingårdar – en tredubbling på 20 år och exporten har gått från 50 miljoner liter 1995 till dagens (2008) cirka 300 miljoner liter per år.

Vinodlingarna, som ligger i landets södra delar, har sex huvudregioner: Breede River Valley, Cape South Coast, Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River and Boberg (används för fortifierade viner från Paarl, Franschhoek, Wellington och Tulbagh). Inom varje region finns flera distrikt, och inom dessa mindre områden, så kallade wards. Totalt finns det 26 distrikt och 67 wards.

Närheten till havet en förutsättning för kvalitet

I Coastal Region hittar man de flesta producenterna. Närheten till Atlanten och odlingar högt över havet gör att medeltemperaturen är relativt låg, vilket ger bra förutsättningar för kvalitetsvin.

Vindistriktet nummer ett är Stellenbosch. Vingårdarna ligger på mellan 200 och 400 meters höjd och omgärdas av bergen Simonsberg, Stellenboschberg och Helderberg. I Stellenbosch är det cabernet sauvignon, shiraz och merlot som trivs bäst. Och bland de gröna är det chardonnay och sauvignon blanc.

Här hittar man också de mest framgångsrika röda bordeaux-kopiorna, liksom Sydafrikas egen druva pinotage – en blandning mellan pinot noir och cinsaut. Men andra distrikt börjar låta tala om sig.

– De viktigaste trenderna är vingårdar närmare kusten, där klimatet är ännu svalare, och kvalitet i stället för volym, säger Anthony Russell, ägare till gården Hamilton Russell.

Hans vinodlingar ligger bara tre kilometer från Atlanten i distriktet Walker Bay, sydost om Kapstaden. På senare tid har en mängd nya vinproducenter slagit sig ner i samma område, Hemel-en-Aarde-Valley.

Sauvignon blanc i olika stilar

Inte långt från Walker Bay ligger distriktet Overberg med området Elgin, sedan länge känt för sina fruktodlingar. Nu börjar dock allt fler intressera sig för områdets låga medeltemperatur.

– Stellenbosch är inte optimalt för sauvignon blanc. Nu har vi egna vingårdar i Elgin så att vi kan göra en mer mineraldriven och europeisk stil, säger Miles Mossop, vinmakare på Tokara i Stellenbosch.

Sydafrikanerna själva föredrar vinet tydligt aromatiskt, där tankarna snarare går till grön sparris än till de druvtypiska svartvinbärsbladen.

– Med hjälp av olika jästsorter och tiden för skörd går det till viss del att styra vinstilen, förklarar vinmakaren Charles Hopkins på De Grendel.

De Grendels vingårdar ligger i Tygerbergdistriktet, i Durbanville Ward. Strax norr om Kapstaden och väldigt nära havet har vinerna här en mycket hög och frisk fruktsyra.

Chenin blanc och druvblandningar på gång

Framöver lär även andra distrikt och mindre wards stiga fram i ljuset. Neil Grant, sommelier på Stellenboschrestaurangen Rust en Vrede, menar att den klassiska druvan chenin blanc har fått en renässans och att blandningar av klassiska rhônedruvor (syrah, grenache) kommer alltmer.

– Chenin blanc görs i både lättare och fylligare stil, de senare ofta fatjästa och från gamla bush vines (tuktade men inte uppbundna stockar). I Swartland har fler unga vinmakare börjat experimentera med syrah, grenache och andra rhônedruvor. Allt bättre viner kommer därifrån, säger han.

Text och foto: Fredrik Axelsson

FAKTARUTA

Sverige viktigt vinland

Vin har gjorts i Sydafrika i över 350 år. De första rankorna planterades runt Kapstaden år 1655. Under senare delen av 1700-talet blev det söta vinet från distriktet Constantia vida känt i Europa. Men det är först på senare tid som landet har fått internationellt erkännande.

Lilla Sverige är faktiskt Sydafrikas fjärde största marknad. Landet låg i topp på Systembolagets försäljningslista 2010, och vart femte vin – rött som vitt – som säljs kom från Sydafrika