Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tyskland - mer än riesling

Vinlandet Tyskland förknippas i synnerhet med riesling, men bakom denna primadonna står en hel kör av färgstarka druvor som också förtjänar rampljuset. Det är dags att applådera fram de tyska doldisarna pinot blanc, pinot gris, silvaner och pinot noir.

Så mycket som två tredjedelar av världens rieslingproduktion sker i Tyskland. Anledningen till dessa viners framträdande roll på den globala scenen är bland annat den generellt höga kvaliteten som kommer av ett svalt odlingsklimat och en ny generation vinmakare präglade av individuellt vinmakande men också internationell utblick.

– Riesling fungerar som vårt flaggskepp och en dörröppnare, men utvecklade vinmarknader som Sverige är redo att upptäcka mer av Tyskland. Idag är vi till exempel världens största producent av pinot blanc och den tredje största på pinot gris. Dessutom gör vi silvaner av enastående kvalitet. Och vad människor i regel inte känner till är att Tyskland också är ett rödvinsland med pinot noir som främsta druva, berättar Tyska Vininstitutets vd Monika Reule när hon besöker Stockholm i samband med en Master Class kring de tyska doldisarna. 

Från frisk pinot blanc…

För dig som inte redan är du och bror med det tyska smörgåsbordet av viner gör vi nu en genomgång av ovan nämnda druvor. Låt oss börja med pinot blanc, eller weissburgunder som druvan kallas lokalt, som genererar friska och fruktiga viner.

Tysk pinot blanc odlas främst i regionerna Baden, Rheinhessen och Pfalz. Även om de naturligtvis varierar i stil från producent till producent är de generellt alltid torra. Ofta återfinns diskreta toner av citrus, ananas och hö i doftspektrumet och deras behagliga syra och lätta kropp gör dem utmärkta som sällskap till finstämda rätter av fisk och fågel. Vissa producenter väljer att lagra sin pinot blanc på fransk eller tysk ek, vilket kan ge vinerna en lite rökig och kryddig doft.

Hittar du en pinot blanc som etiketterats med den inhemska kvalitetsbeteckningen Grosses Gewächs indikerar detta att druvorna kommer från något av de bästa vingårdslägena i sin region. Dessa viner utvecklas ofta fint under lagring i upp till så mycket som 20 år.

… via fruktig pinot gris…

Liksom pinot blanc odlas grauburgunder, för oss mer känd som pinot gris, i synnerhet i Baden, Rheinhessen och Pfalz. Även många av dessa viner har extremt god lagrings- och utvecklingspotential, tack vare hög kvalitet.

Doftmässigt bjuder en typisk tysk pinot gris på en hel korg av mogen frukt, en näve nötter och lite honung. Ibland kompletteras de även med en hint av ek. På tungan får du krämig fruktighet i en medelstor kropp. Under varma år då druvorna hunnit mogna ordentligt innan skörd rodnar vinets färg och påminner mer om rosé än om vitt.

Pinot gris är hejdundrande matviner som i sin mest utvecklade form funkar till allt från skaldjur och pasta till rätter med lamm och vilt. De sötare varianterna, spätlese och auslese, kan du ställa fram tillsammans med smakrik ost eller nötpimpade desserter.

… och högkvalitativ silvaner…

Silvaner var en gång i tiden Tysklands viktigaste druva, men numera odlas den i begränsad utsträckning, i första hand i Rheinhessen och Franken. Som ett bevis för druvans historiska anor tappas silvaner från Franken fortfarande på den traditionella, låga och bulliga flaskan bocksbeutel.

För ett par decennier sedan var det hart när omöjligt för andra än tyskar att få tag på vin gjort på silvaner, eftersom det mesta gick åt på den inhemska marknaden. Exporten är fortfarande relativt liten, men det som skeppas iväg är rena dynamiten. Värt att notera är att silvaner ofta brukar omnämnas som Tysklands dolda skatt.

I doftpaletten återfinns ofta citrustoner, äpple och en diskret örtighet som kan dra åt nyslaget gräs. Många vinmakare är också noga med att lyfta fram terroiren i silvaner, varför mineralitet från kalkstensjord också är vanlig i dessa viner. Med mild syra i en elegant kropp utgör silvaner ett perfekt sällskap till alla typer av sallader och till tyskarnas mest älskade grönsak: vit sparris.

… till diversifierad pinot noir

Även om Tyskland fortfarande är ett vitvinsland har andelen rödvinsproduktion ökat under de senaste decennierna. Idag står blå druvor faktiskt för en dryg tredjedel av den sammantagna odlingsarealen. Storheten är pinot noir som i Tyskland kallas spätburgunder. Dess framgångar kan mätas i den stadigt växande odlingsarealen – från omkring 2 500 hektar 1970 till dagens omkring 12 000. Detta gör Tyskland till det tredje största pinot noir-landet i världen.

Baden är den region som främst förknippas med pinot noir, men druvan finns även i stor utsträckning i Pfalz, Rheinhessen och Württemberg. Alla försök till generaliseringar gällande vinernas karaktär är dock svåra:

– Tysk pinot noir är för diversifierad för att beskriva, eftersom stilarna spänner från lätt och fruktdriven till robust och ekad. Det unika med vinerna är just att de är så olika. Man får helt enkelt prova sig fram för att hitta sin favorit, förklarar Monika Reule och fortsätter:

– För tjugo år sedan fanns ingen anledning att dricka tyskt rödvin, men i takt med att landets unga vinmakare rest runt i världen och hämtat inspiration har vi utvecklat internationellt gångbara viner. Generellt erbjuder Tyskland idag typiskt europeiska viner som än så länge är väldigt prisvärda, men det är vinerna själva som får övertyga konsumenterna.

 

Text: Caroline Edgren

FAKTARUTA

Tyskland

• Det finns 13 odlingsdistrikt i Tyskland, varav Rheinhessen producerar mest, tätt följt av Pfalz.
• Under 2012 uppgick landets vinodlingar till totalt 99 584 hektar.
• 64 procent av de tyska odlingarna utgörs av gröna druvor och 36 procent av röda.
• De mest odlade druvorna är i fallande ordning riesling, müller-thurgau och spätburgunder (pinot noir), dornfelder och silvaner.
• Tyskland är världens näst största producent av pinot blanc och världens tredje största producent av pinot noir och pinot gris.
• Under de senaste decennierna har odlingen av pinot noir ökat kraftigt, medan riesling, pinot gris och pinot blanc ökat något och müller-thurgau minskat kraftigt