Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tyskland - nya, innovativa vinmakare

För ett par decennier sedan förknippades Tyskland med billigt, halvtorrt eller halvsött vitt vin som lämpade sig bäst för bersåsmuttande. Idag är bilden av landets vinproduktion sannolikt mer nyanserad; det sliskiga plonket har nämligen kompletterats med viner av hög kvalitet. Och det är tack vare en ny generation innovativa vinmakare.

Under 1990-talet, när viner från Nya världen nådde Europa, upplevde den tyska vinindustrin en nedgång. Plötsligt ville vi helst dricka torra viner med mycket frukt och fatkaraktär. Men tyskarna har lyckats återuppfinna sig själva. Många av dagens torra viner står sig väl i konkurrensen med andra exklusiva vitvinsländer, exempelvis i Frankrike.

Generation riesling

Förändringen har främst drivits fram av en ny kull unga vinmakare, utrustade med både högre utbildning, internationella erfarenheter och visioner, kända som Generation Riesling. Bakom smeknamnet döljer sig en intresseorganisation med drygt 400 medlemmar som initierats av German Wine Institute och fungerar som plattform och forum för idéutbyte för innovativa producenter och odlare. 

– Generation Riesling kännetecknas av att de tittar bortom region- och landsgränserna, vilket skiljer dem från tidigare generationers vinmakare. De kopierar aldrig, men låter sig gärna inspireras för att nå ännu högre höjder. Dessutom samarbetar de och ger varandra feedback, istället för att tävla mot varandra. På internationella mässor ställer de ut tillsammans, och vissa av dem gör till och med viner ihop, beskriver Ernst Büscher – presschef på German Wine Institute.

Terroir, naturligt, riesling och pinot-druvor heta trender

Hos Generation Riesling är terroirtanken central, vilket innebär att ett vin ska spegla sitt ursprung. Även naturligt vinmakande är i ropet; bara under de senaste sex åren har odlingsytan för ekologiskt vin dubblerats, och allt fler biodynamiska producenter dyker upp.

Som namnet antyder är förstås riesling signaturdruvan i modernt, tyskt vinmakande. Med sina nära 23 000 hektar rieslingodlingar är Tyskland etta på världstoppen, miltals före tvåan USA och trean Frankrike med sina vardera drygt 4 000 hektar. På regionnivå är det framför allt i Pfalz och Mosel som riesling dominerar. Men självklart görs även vin på en rad inhemska och internationella varieteter.

Ett exempel på det förstnämnda är distriktet Franken som gjort sig känt som premiumområde för silvaner. På andra håll utgör pinottrion – pinot noir, pinot blanc och pinot gris – en tydlig trend. Faktum är att Tyskland ligger på tredje plats på världstoppen vad gäller just pinot noir, eller spätburgunder som det kallas här, och det är i synnerhet den sydliga vinregionen Baden som fungerar som motorn.

Kvalitet före kvantitet i flertalet distrikt

Kvalitetshöjningen i vinproduktionen pågår i princip i samtliga vindistrikt i Tyskland:

Förutom väletablerade distrikt som Mosel och Rheingau är Rheinhessen på stark frammarsch, liksom Pfalz, Franken och Nahe. I dessa distrikt görs numera intressanta viner i medelpris- till premiumnivå.

– Varje region arbetar hårt med att hitta sin unicitet och dra nytta av den, förklarar Ernst Büscher på German Wine Institute. Till exempel experimenterar man med en rad olika varieteter i områden som Rheinhessen och Pfalz för att hitta det som passar förutsättningarna allra bäst. Samtidigt har många producenter börjat satsa på vingårdarnas arkitektur, vilket säkert bidragit till att vinturismen ökar som företeelse. Vin konsumeras också mer och mer ihop med mat i Tyskland, vilket naturligtvis påverkar hur vinerna produceras. Just nu är det nordiska köket hett, vilket gör att man tittar lite extra på hur tyskt vin bäst matchas med era råvaror och smaker.
 

Text: Caroline Edgren

FAKTARUTA

Tyskland

• Tyskland är EU:s fjärde största vinproducent, efter Frankrike, Italien och Spanien.
• 64 procent av de tyska odlingarna utgörs av gröna druvor och 36 procent av röda.
• De mest odlade druvorna är i fallande ordning riesling, müller-thurgau och spätburgunder (pinot noir), dornfelder och silvaner.
• Det finns 13 odlingsdistrikt i Tyskland, varav Mosel och Rheingau kanske är de mest kända. Rheinhessen, Pfalz, Baden, Franken och Nahe är andra regioner att hålla ögonen på.     

Mer om Tyskland kan du lära dig i vinkartboken