Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Ungern

Efter kommunismens fall har landets vinnäring moderniserats med internationellt kapital och kvaliteten har höjts – inte bara i Tokaj utan i de flesta vinområdena.

Tokaj är flaggskeppet

Ungern är ett betydelsefullt vinland med stor inhemsk konsumtion och stor export. Och flaggskeppet är fortfarande, liksom det varit under de senaste 300 åren, den unika tokajern, som hör till vinvärldens verkligt stora söta viner. Men det börjar komma allt mer intressanta torra vita viner – bland annat av druvorna furmint, och hárslevelü. Eller röda av kadarka och kékfrankos. Internationella druvsorter som exempelvis cabernet sauvignon, pinot noir och chardonnay har också stor betydelse för vinnäringen.

Bordsvin, lantvin och kvalitetsvin

Klassificeringen är baserad på det franska AOC-systemet, och har sedan introduktionen vid tidigt 1990-tal varit föremål för såväl utökningar som omskrivningar ett flertal gånger, och den kan åter komma att ändras.

Asztali bor betyder bordsvin och utgör basen i systemet. Lantviner, Taj bor, kommer från angivna områden som inte är kvalitetsvinområden, men de är gjorda på för området godkända druvsorter.

Minöségi bor betyder kvalitetsvin och avser ett vin från ett av de godkända vindistrikten. Vinerna säljs ofta under distriktets namn med ett "i" på slutet, följt av druvsorten – till exempel Soproni kékfrankos. Slutligen finns kategorin Külonlegès Minöségi bor. Kategorin inbegriper viner gjorda av mycket mogna eller botrytisangripna druvor.