Nya världen - imponerande viner från Australien och Nya Zeeland 

Syltiga viner på shiraz eller syrliga på sauvignon blanc – är detta verkligen det enda Australien respektive Nya Zeeland har att komma med? Ånej, så enkelt ska det inte vara. För här finns en imponerande mångfald. Och det kommer mer. 

Säga vad man vill om vinländerna på andra sidan jordklotet, men gott vin kan de göra. Det har vi förstått sedan någon gång på 1970-talet då de första vinerna från denna sköna nya vinvärld, läs Australien, började dyka upp på Systembolagets butikshyllor. Allt sedan dess har utvecklingen tagit sjumilasteg, något som grannlandet Nya Zeeland hakade på med suveräna sauvignon blanc-viner.

Populära och generösa viner

Alltför publika, alkoholstarka, generösa och fruktiga. Så har omdömena om vinerna från både Australien och Nya Zeeland stundtals varit sedan de började säljas på den svenska marknaden. Icke desto mindre, eller kanske just därför, har försäljningskurvan skjutit rakt upp i himmelriket, då vinerna stod för något nytt. Bort från traditioner, terroir och blandviner med hemligt innehåll och i stället fram för opretentiösa viner med druvans namn som tydlig innehållsdeklaration.

Att dessa två vinländer sedan några år tagit ett nytt steg mot en tydlig kvalitetsorientering märks inte minst på hemmaplan. För oavsett vinernas popularitet har konsumenter världen över högre anspråk på vin än någonsin tidigare. Så utvecklingen måste gå framåt.

− Den stora utmaningen för vår vinindustri ligger i dag i att satsa mer på kvalitet, då det har producerats alldeles för mycket dåligt vin, säger Peter Gago, chefsvinmakare på Penfolds i Australien.

Att hitta sin särart i vinvärlden

Att hitta sin unika plats i vinvärlden har varit lite av ett signum för många av de vinländer som gjort entré på den internationella arenan de senaste decennierna. USA har ju sin druva zinfandel, Argentina satsar enormt på malbec, Chile på carmenère och Sydafrika på pinotage. Australien har gjort den sydfranska druvan syrah till sin egen, dels genom att kalla den shiraz, dels genom att göra en annan typ av vin än producenterna i Rhône. Här är det massor av frukt, lite syltighet och eukalyptus som dominerar stilen. Och ser vi till Nya Zeeland är sauvignon blanc den viktigaste exponenten för landets vinindustri på den globala marknaden: syrligt, suveränt friskt med massor av fruktig karaktär som drar åt fläder, rabarber, svarta vinbär och krusbär. Betänk att de första nyzeeländska sauvignon blanc-plantorna planterades så sent som 1973.

Men bakom dessa ambassadörer döljer sig en hel industri att upptäcka. Australien, känt för sina överekade chardonnayviner och fruktiga shirazviner, har blivit lite av en experimentverkstad för den nya tidens druvor.

− En tredjedel av vår vingårdsareal odlas med udda druvor. Vi jobbar bland annat med nebbiolo, montepulciano, grüner veltliner och tempranillo. Visst, det kommer att ta lång tid att etablera dem, men framtiden för Australiens vinindustri blir därför extra intressant, säger Paul Lapsley, chefsvinmakare på Constellation, en av vinvärldens giganter och som fram tills nyligen ansvarade för varumärket Hardy’s.

Ner i kvantitet - upp i kvalitet

En druva som traditionellt gett landet viss status är semillon, i synnerhet när vi hittar den i ett vin som kallas Dry semillon, en australisk specialitet. Det är ett mycket aromatiskt vin, lite sötaktigt i doften men torrt i smaken och ofta med hög syra, som gör att vinerna kan lagras i ett tiotal år. Efterfrågan, menar man från australiskt håll, är däremot så låg att den aldrig kommer att bli en storsäljare, vilket de nya druvorna som odlas i vingårdarna kan komma att bli.

− Semillon har odlats i över hundra år. Den är oerhört intressant – antingen gillar du den eller inte. Det finns flera områden som ger mycket spännande semillonviner, i synnerhet den knastertorra varianten. Men den säljer tyvärr för dåligt.

Släpper ni då fokus på shiraz, chardonnay och semillon?

− Nej, svarar Paul Lapsley, det handlar snarare om att vi breddar oss. Utvecklingen är helt nödvändig eftersom vi fått en del kritik för massproduktion av viner, särskilt när det gäller shiraz och chardonnay. Nu går vi i stället ner i kvantitet men upp i kvalitet – en positiv utveckling, tycker jag.

Peter Gago på Penfolds är inte sen att hålla med. Penfolds ikonvin Grange, på druvan shiraz, har ju annars varit en angelägenhet för hela den australiska vinnäringen. Samtidigt finns det så många fler kvalitetsorienterade viner, både inom firman och hos många andra vinhus.

− Vi jobbar i dag på ett mer hantverksmässigt sätt, inte minst när vi experimenterar med druvor som viognier, gewurztraminer och sangiovese, vilket vi gjort i ett tiotal år nu, säger han.
Om vi i stället ser till Nya Zeeland, naturligtvis litet med sina 30 000 hektar jämfört med Australiens 175 000 hektar men stort och erkänt på den internationella vinscenen, känner vi igen tongångarna.

− Visst har vi fokus på sauvignon blanc och pinot noir, våra främsta exponenter. Men vi jobbar också med druvor som pinot gris, chardonnay, riesling, syrah, merlot och cabernet sauvignon. På sistone har vi dessutom börjat experimentera med ekologisk odling av i synnerhet grüner veltliner och albariño, förklarar Joe Babich, vd på Babich Wines med huvudsäte i Auckland på Nordön.

Att druvan i sig fortfarande väcker sådant intresse har att göra med att källan aldrig tycks sina när det kommer till nya spännande druvupptäckter, och – naturligtvis – att frånvaron av rigid lagstiftning tillåter producenterna att odla vad de själva vill.

− Även för vår del, säger Joe Babich, handlar det om att minska produktionen av vin, eftersom överproduktionen lett till prisdumpning och sämre vin.

Men bakom detta druvfokus, och en ambition att höja vinkvaliteten, finns fler faktorer som sammanför dessa två vinländer på andra sidan jordklotet.

− Trenden talar mycket för lättare viner, alltså viner som inte har så hög alkoholhalt som många Nya världen-viner ofta haft, menar Peter Gago.

Även om många vinproducenter i Europa präglats av dessa ibland överextraherade och alkoholstarka viner, och gärna kopierat stilen, finns det numera många som menar att konsumenten åter föredrar elegans framför muskler.

− Absolut, vi jobbar mer och mer med eleganta viner, som har mer finess än just dessa muskelpaket, och då är ju faktiskt både sauvignon blanc och pinot noir förträffliga, säger Joe Babich och fortsätter:

− Många viner blir dessutom obalanserade när de har för hög alkoholhalt.

Trenden tydlig

Trenden, i alla fall om den stavas Down under, är med andra ord tydlig: lite lättare viner, mindre alkohol, mer elegans och gärna udda druvor, inte de gängse kioskvältarna utan rariteter från olika håll i världen. Samtidigt, vilket man också är mycket medveten om i båda länderna, är det konsumenten som styr, och här har man järnkoll. Det är ingen tillfällighet att Australien ligger på tredjeplats bland Sveriges mest populära vinländer och att Nya Zeeland hör till de länder som ökat sin försäljning allra mest, procentuellt sett, på Systembolaget. Marknadstänket har, ibland, dominerat dessa båda länders vinnäring. Men i dag plockar man alltså det bästa av två världar: kommersiell framgång tillsammans med elegant förpackade viner.

− Vi vet att Nya Zeelands största konkurrensfördel hänger ihop med klimatet. Kombinationen av svalka, mycket solexponering och alla olika jordmåner gör att vi kan producera en mängd unika viner för den internationella marknaden, påpekar Joe Babich.

− Australien är rent och stort med en närmast oändlig variation av både klimattyper och jordmåner. Dessutom har vi stora områden med perfekta vingårdslandskap som bara väntar på att bli planterade. Det vi sett hittills är bara en bråkdel av industrins förmåga. Jag skulle vilja hävda att vårt land, som fortfarande är en ganska ung vinodlarnation, har en enorm utvecklingspotential, säger Peter Gago.

Med tanke på de båda ländernas vinhistoria – i Australien tar den sin början på 1800-talets mitt och i Nya Zeeland drygt hundra år senare – är det svårt att hävda motsatsen. I synnerhet om vi ser vilket avtryck länderna redan gjort på den internationella vinscenen.

Text: Johan Franco Cereceda

Foto: Claes Löfgren

Artikeln kommer från tidningen Bolaget, nr 1, 2011. 

FAKTARUTA

Snabbfakta Australien

Vanligaste druvsorterna är shiraz, cabernet sauvignon, merlot samt chardonnay och semillon.
Det odlas vin på omkring 175 000 hektar, och Australien är världens sjätte största vinland. En stor del av vingårdsarealen ligger nära havet: Stilla havet i öst och Indiska oceanen i väst och syd. Viktigaste vinregion är South Australia, där vi hittar distrikt som Adelaide Hills, Barossa Valley och Clare Valley.


Snabbfakta Nya Zeeland

De mest odlade druvorna är sauvignon blanc, pinot noir, chardonnay och merlot. Viner på sauvignon blanc står för omkring tre fjärdedelar av landets totala vinexport.
Omkring 30 000 hektar upptas av vinodling. På 1960-talet var den totala vingårdsarealen endast 400 hektar. Nya Zeeland är världens 30:e största vinland.