USA - finviner som utmanar 

År 1976 visade Kalifornien att även USA kan göra vin i världsklass. Då fick Bordeaux och Bourgogne se sig slagna vid en blindprovning i Paris. Nu har fler delstater i det stora landet i väster börjat slåss om uppmärksamheten.

Provningen, som hölls den 24 maj 1976, menar många var början på USA:s moderna vinindustri. För juryns protokoll visade att Kalifornien hade vunnit både den röda och den vita klassen.

Stag’s Leap Wine Cellars slog franska berömdheter som Château Mouton-Rothschild och Château Haut-Brion. Och den vita Château Montelena knep första platsen före till exempel Charmes Rolots Meursault och Joseph Drouhins Beaune Clos des Mouches. De förnedrade fransmännen menade att vinerna från Kalifornien aldrig skulle tåla lagring. Men vid en provning tio år senare – med samma viner och årgångar – hamnade Kalifornien åter i topp.

Allt högre priser

I dag ifrågasätter ingen Kaliforniens möjligheter att göra vin i världsklass. Vissa cabernet sauvignon-viner och chardonnayer från Napa Valley har kultstatus och är nästan omöjliga att få tag i. Framgångens baksida är höga priser och att kvaliteten inte alltid lever upp till förväntningarna.

90 procent görs i Kalifornien

USA:s vinindustri omsätter mångmiljardbelopp. Konsumentmarknaden räknas till de största i världen, och potentialen är enorm. Vinturismen växer, den årliga vinkonsumtionen ligger på nästan 10 liter per capita och invånarna är cirka 300 miljoner...

Kalifornien står för 90 procent av allt vin som produceras i USA. Man är den fjärde största vinproducenten i världen efter Frankrike, Italien och Spanien.

Kalifornien har fem vinregioner: Northern California Coast, Central California Coast, Southern California, Sierra Nevada och Central Valley, som i sin tur är indelade i mindre distrikt. Det mest känd distriktet är Napa Valley, som har blivit synonymt med kraftfull cabernet sauvignon, med typiska inslag av svarta vinbär, ceder och mint. Men man lyckas också med chardonnay, sauvignon blanc, zinfandel och merlot.

Sonoma tar upp kampen med Napa

Allt fler har upptäckt det närliggande Sonoma Valley. Om Napa är litet och homogent med tätt liggande vingårdar är Sonomas vinodlingar utspridda på ett större område. Här slåss också fler druvor om uppmärksamheten.

– Vi har ett 40-tal olika jordmåner, och många vingårdar ligger nära det kalla Stilla havet, vilket öppnar för viner av olika druvsorter och stilar, säger James Cutcher, vinutbildare på Kendall-Jackson Wines.

Jakten på kyligare klimat allt viktigare

Samspelet mellan druvsort, klimat, jordmån och vingårdsläge – terroir – får allt större betydelse för Kaliforniens vinproducenter. Att hitta rätt jordmån till rätt druva är minst lika viktigt som att göra ett bra jobb i vinkällaren. På senare år har Sonoma gjort sig känt som kvalitetsproducent av chardonnay och pinot noir.

En trend världen över har varit att göra mjukare, fruktigare och alkoholrikare viner. I Kalifornien kan du hitta zinfandel med över 16 volymprocent och pinot noir över 15. Nu börjar fler vinmakare att skörda tidigare för att få druvor med högre syra och mindre socker – och lägre alkoholhalt.

Syrah och andra rhônedruvor lyckas särskilt bra söder om San Francisco, i Paso Robles, Santa Cruz Mountains och i Santa Barbara County. Det sistnämnda området är också känt genom filmen Sideways, där pinot noir fick mer uppmärksamhet än skådespelarna.

Oregon kör med pinot

Två delstater, Washington State och Oregon, kan mäta sig med Kalifornien. Oregon är känt för sina pinot noir och pinot gris. De bästa röda kan jämföras med bourgogne.

Washington State uppvisar ett brett spektrum av viner och stilar. Utvecklingen har exploderat de senaste tio åren – från ett hundratal vinproducenter till dagens 500. Efter Kalifornien är staten USA:s största producent. Här gör kalla nätter att druvorna får en hög syra. Chardonnay och cabernet sauvignon dominerar, följda av merlot och riesling.

Den svenske flygande vinmakaren Lars Torstenson, som hjälper Hedges Winery i Washington State, menar att delstaten har framtiden för sig.

– Där Kalifornien och Oregon har hittat rätt druvor tror jag att Washington har mer att hämta. Cabernet sauvignon och merlot funkar, det vet vi, men jag gissar att potentialen är ännu större för syrah, petit verdot, malbec och cabernet franc, säger Lars Torstenson.

Och kanske är framtiden redan här. Så här skrev vinkritikern Dr Jay Miller i ett av världens mest inflytelserika nyhetsbrev, Robert Parkers Wine Advocate, i augusti 2007: ”Washington is one of the leaders in the production of world-class Syrah.” Samtidigt gav han 164 viner 90 poäng eller mer, nästan dubbelt så många som 2006.

Kanske dags för en blindprovning där fler än Kalifornien får vara med?


Text: Fredrik Axelsson

Denna text, ursprungligen publicerad i Systembolagets kundtidning Bolaget, återges här i något förkortat skick