Världen

Inledning

Välkommen!

Välkommen till Systembolagets vinkartbok. Här kan du orientera dig i vinvärlden, inte bara geografiskt utan också läsa om vilka druvsorter som används i olika länder, vintyper, olika kvalitetsklasser och vinhistoria.

Så funkar det

Du kan navigera på två sätt – antingen genom att klicka på länderna i menyn, eller genom att klicka direkt i kartan (dessutom lyser markerade områden upp när du för musen över menyrubrikerna). Du kan också söka på länder och områden i sökrutan nere till vänster.

Ändra vy

Som du ser tar vi hjälp av Google Maps. Så du kan byta vy till satellitläge och även gå direkt till Google Maps (öppnas i nytt fönster, men de markerade vinområdena försvinner).

Vinodlingar och klimat

De flesta av världens vinodlingar ligger i två bälten mellan 30:e och 50:e breddgraden – ett på norra halvklotet och ett på södra. För att druvorna ska mogna måste dygnsmedeltemperaturen vara minst 10 grader, få mellan 500 och 750 mm nederbörd per år och 1 500 soltimmar per växtsäsong. Man brukar tala om tre olika makroklimat: medelhavsklimat, kontinentalt klimat och maritimt klimat.

Druvsorten är en av de viktigaste faktorerna för hur vinet doftar och smakar. Alla sorter har varierande egenskaper som passar olika klimatförhållanden. Vinrankan tillhör en stor familj kläng- och klätterväxter och i stort sett alla sorter (som normalt används för vinframställning) tillhör samma art – Vitis vinifera.