South Australia

Inledning

South Australias vingårdar är samlade i delstatens sydöstra hörn och från 70 000 hektar produceras här nästan hälften av Australiens vin. Merparten av druvorna kommer från de stora konstbevattnade odlingarna utmed floden Murray i distriktet Riverland.

Men här produceras också högklassiga viner i Clare Valley, Barossa Valley, Eden Valley och McLaren Vale, Padthaway och Coonawarra. Flera av dessa distrikt bidrar med sina bästa shirazdruvor till flera av Australiens bästa röda viner.

Viner

South Australias vinproducerande del ingår i den övergripande ursprungsbeteckningen South-Eastern Australia, som även omfattar Victoria, New South Wales, Tasmanien och delar av Queensland. På nästa indelningsnivå kommer delstat (som är åtta till antalet), och dessa delas i sin tur in i zones, regions och subregions.

Southern Flinders Ranges

Området är det nordligaste i South Australia och har främst gjort sig känt för röda viner av shiraz. Men då klimat och höjdnivåer liknar dem i Clare Valley finns det förhoppningar om att riesling ska kunna ge bra resultat framöver.

Riverland

Riverland ligger utmed floden Murray, från Waikerie till Renmark, och står för cirka 25 procent av hela Australiens druvproduktion. Det stora distriktet har varit känt för sin enorma produktion av bulkvin av enklare druvsorter, men chardonnay, cabernet sauvignon och shiraz odlas nu i allt större omfattning. Petit verdot har visat sig ge bra resultat och fler och fler producenter gör nu vin på denna blå druva. Klimatet är mycket varmt, men svala nätter ger druvorna välbehövlig svalka och bevarar fruktsyran.

Zonen Barossa

Barossa Valley

Barossa Valley är landets största distrikt för kvalitetsviner och bas för de stora vinfirmorna. Klimatet är torrt och varmt med liten nederbörd under sommaren, vilket gör konstbevattning nödvändig på sina håll. Vintrarna är kalla. Distriktet är främst känt för sina koncentrerat fruktiga röda viner av shiraz, som också dominerar planteringarna.

Eden Valley

Riesling är huvuddruvan i Eden Valley. De bästa druvorna kommer från högt belägna vingårdar med svalare klimat.

Zonen Mount Lofty Ranges

Clare Valley

Clare Valley är främst känt för rieslingviner. Andra viktiga druvsorter är cabernet sauvignon, shiraz och malbec för röda viner samt semillon och sauvignon blanc för vita. Här är det nödvändigt med konstbevattning.

Adelaide Plains

I det varma och flacka Adelaide Plains produceras viner av chardonnay, shiraz och cabernet sauvignon jämte en mängd andra druvor.

Adelaide Hills

Adelaide Hills har ett svalt klimat som lämpar sig väl för sauvignon blanc och chardonnay och pinot noir. Shiraz kräver högre temperaturer och det finns i den södra delen av distriktet.

Zonen Fleurieu

McLaren Vale

I McLaren Vale är klimatet starkt påverkat av närheten till havet, vilket ger milda somrar och sval skördeperiod. Regnmängderna är oftast tillräckliga, men konstbevattning kan ibland bli nödvändigt. I distriktet produceras vita viner av sauvignon blanc, chardonnay, riesling och semillon samt en mängd andra mindre vanliga druvor; Rhônetrion marsanne, roussanne och viognier, italienska fiano, savagnin från Savojen och portugisiska verdelho. Kraftfulla röda viner görs av cabernet sauvignon, shiraz samt av grenache från lågavkastande gamla stockar. Merlot är på gång.

Langhorne Creek, Kangaroo Island, Currency Creek och Southern Fleurieu
Distrikten på halvön och den stora ön söder om Adelaide påverkas starkt av närheten till havet och det är några grader svalare än i McLaren Vale.

Zonen Limestone Coast

Coonawarra

Coonawarra är berömt för den karaktäristiska röda jordmånen, terra rossa (färgen kommer från den rikt järnhaltiga jorden). Terra rossa är en mager jordmån med goda fuktbevarande egenskaper som i förening med det svala klimatet har gjort distriktet till ursprung för några av landets främsta viner av svartvinbärsfruktig cabernet sauvignon, långlivad, kryddig shiraz och merlot. Vita viner spelar andrahandsroller – men här finns även bra chardonnay, riesling och sauvignon blanc.

Padthaway

Norr om Coonawarra ligger Padthaway som är mer känt för vita viner än för röda. Det något varmare klimatet och den låga nederbörden gör konstbevattning nödvändig. Chardonnay är det stora vinet här, men shiraz utmärker sig också.

Wrattonbully är ett distrikt som ligger mitt emellan Coonawarra och Padthaway – geografiskt och klimatmässigt. Cabernet sauvignon är den mest planterade druvan, följd av shiraz.

Ute vid kusten ligger de två distrikten Mount Benson och Robe, där det svala klimatet plus mager jordmån har lockat till sig flera av de stora vinfirmorna.

Druvor

De vanligaste gröna druvsorterna är chardonnay, riesling, sauvignon blanc och semillon. Bland de blå märks framför allt shiraz och cabernet sauvignon, men även betydande odlingar av merlot och grenache.

Klimat

Barossa har ett utpräglat varmt klimat, medan de svalare områdena står att finna i det sydliga Coonawarra, och i högre belägna distrikt som Adelaide Hills.

Med järnhaltig röd jord, terra rossa, ovanpå en bädd av kalksten, har Coonawarra den mest utpräglade jordmånen. I övriga delstaten dominerar leror av olika slag, ofta blandad med sand.

Historia

För att ta South Australias vinhistoria från början kan man för en gångs skull skippa greker, romare och att gå c:a 50 000 – 80 000 år tillbaka i tiden. Då någon gång lär den första invandringen ha skett under en istid då havsytan stod mycket lägre, och under årtusenden skapades de kalkstensåsar varpå den bördiga terra rossa-jorden nu utgör grund för de kvalitetsviner som idag kommer från Coonawarra. Som vinområde räknar distriktet sin start till 1890-talet, men det var först på 1960-talet som det började bli berömt för sina viner.

Barossa Valley

Barossa Valley gjorde sig bemärkt betydligt tidigare. Dess vinhistoria startade med tyska och engelska nybyggare på 1840- och 50-talen. Religiöst förföljda tyskar från Schlesien slog sig ner här och att det tysklutherska inslaget fortfarande är starkt vittnar namnen på åtskilliga av de stora vinfirmorna om. De äldsta spåren dateras tillbaka till 1842.

Solsken på flaska

Under 1950-talet påbörjades resan för Australien som ett land att räkna med när det gäller kvalitetsviner och viner som kan lagras. Vinerna från Down Under – ”Sunshine in a Bottle” – har gjort succé världen över på alla kvalitetsnivåer. Det fanns till och med en period, i slutet av 1980-talet, då Sverige var Australiens största vinmarknad och då skeppades vinet Barossa Valley från Adelaide med tankbåtar.