Western Australia

Inledning

Trots att Western Australia upptar en tredjedel av Australiens yta och är den största delstaten, svarar den endast för knappt fyra procent av landets vinskörd. Trots det står Western Australia för en betydande del av landets premiumviner, de flesta från Margaret River

Vinlandet Western Australia börjar runt storstaden Perth och Swan Valley i norr. Vinodlingarna sträcker sig sedan drygt trettio mil genom distrikten Peel och Geographe till hjärtlandet Margaret River. Därifrån kröker de sig runt kontinentens sydvästra udde till Pemberton och den stora, relativt nya zonen Great Southern, där flera distrikt framträder som allt mer intressanta namn på vinkartan.

Viner

Swan District

Detta är vinets historiska ursprungsområde i Western Australia, trots det varma klimatet. De bästa vingårdarna ligger på terrasser utmed floden Swan och de mest kända vinerna härifrån är fylliga vita gjorda av druvsorter som chenin blanc, chardonnay och verdelho.

Perth Hills

Namnet syftar på Darling Range, en bergskedja några mil innanför Perth, med dalar där vingårdarna ligger upp till 400 meter över havet. Havsbrisarna dämpar hettan under dagen och närheten till det varma havet hindrar nattemperaturerna att sjunka för lågt. Här odlas de gröna chardonnay, chenin blanc och verdelho. Cabernet sauvignon finns här, liksom i hela Western Australia, men shiraz trivs ännu bättre i det varma klimatet, som också är gynnsamt för produktion av starkvin.

Peel

Peel, och det följande Geographe, ligger mellan de ursprungliga gamla områdena runt Perth och det nyare stjärndistriktet Margaret River. Både Peel och Geographe sträcker sig en bra bit inåt land från kusten och båda har ett relativt varmt klimat. Peel fick sina första vingårdar redan på 1850-talet. Syrah har varit områdets viktigaste druva, men Peel Estate, grundat 1973, har blivit berömt för sin chenin blanc och odlar dessutom zinfandel.

Geographe

Här är något varmare än i det berömda granndistriktet söderut, men de druvsorter som odlas i Margaret River återfinns i stort sett även här. Semillon, sauvignon blanc och chardonnay är viktiga bland de gröna druvorna och merlot, cabernet och shiraz bland de blå. Tempranillo, viognier och zinfandel förekommer också.

Margaret River

Margaret River är delstatens mest berömda distrikt. Här råder ett maritimt klimat och temperaturmässigt sett jämförs området med Bordeaux. I Margaret River produceras röda viner av bland annat cabernet sauvignon, shiraz och merlot. Gröna druvor som odlas i större utsträckning är sauvignon blanc, chardonnay, chenin blanc och semillon.

Blackwood Valley, Manjimup och Pemberton

Dessa tre distrikt ligger som tripp - trapp - trull med det större Blackwood Valley runt floden Blackwood längst inåt land, där ett varmt kontinentalklimat råder. Manjimup ligger sedan inklämt mellan Blackwood och Pemberton ute vid kusten, som har ett svalare maritimt klimat med mer regn. Klimatskillnaderna mellan de tre återspeglas i vinerna. Blackwood Valley och Manjimup är mer lämpade för bordeauxdruvor och i Pemberton trivs bourgognedruvor. Utöver cabernet sauvignon och merlot odlas även en hel del chardonnay och shiraz i Blackwood.

Great Southern

Great Southern är ett av Australiens största och senaste vinområden. Zonen består av distrikten Frankland River, Mount Barker, Porongurup, Albany och Denmark. Här är stort nog för flera olika klimat – såväl maritima som kontinentala. Närheten till Antarktiska oceanen gör dem ändå alla relativt svala. Området är främst omtalat för sina fina viner av riesling och cabernet sauvignon, men andra druvor som också gör sig väl här är chardonnay, sauvignon blanc, shiraz och pinot noir.

Druvor

I varma Swan Valley odlas chenin blanc, verdelho och muscadelle, medan chardonnay, sauvignon blanc, riesling och semillon är de mest planterade i övriga Western Australia. Bland de blå sorterna dominerar shiraz och cabernet sauvignon och här förekommer också merlot, cabernet franc och pinot noir.

Klimat

Swan River har ett mycket varmt klimat, som blir successivt svalare ju längre söderut man kommer. Det maritima kustklimatet blir också kontinentalt varmare längre inåt land. Den sydvästliga udden av kontinenten svalkas av både antarktiska strömmar och västvindar från Indiska oceanen, men då det bara faller 200 mm regn under växtsäsongen kan konstbevattning vara nödvändig.

Jordmån

Alluviala jordar med inslag av sand och grus är vanliga i Western Australias vingårdar. I Margaret River växer vinet huvudsakligen i grus och sand ovanpå lera. I Peels och Geographes kustområden är en del vingårdar planterade på en jordmån bestående av pulverfin ljusgrå sand kallad Tuart, stammande från kalksten, medan andra ligger på flodbankarnas sandblandade lera.

Historia

Vinet i Western Australia räknar sin början från 1829 då fartyget Parmelia anlände till Perth. Nybyggarna tog snabbt itu med att plantera vin i Swan Valley, och det var i stort sett det enda vinområdet i delstaten till 1960-talet då saker och ting började hända i Margaret River. I Swan Valley hände desto mer.

Besatta av vin

1843 skrev en besökare att ”kolonin var som besatt av vin” och i slutet av 1800-talet hade Swan Valley fler vinanläggningar än något annat vinområde i Australien. Ändå var det bara ett vin som gjorde sig bemärkt utanför Western Australia och det var Houghton White Burgundy, numera Houghton White Classic. Ett alkoholstarkt hopkok av chenin blanc och muscadelle som enligt upphovsmannen, den legendariske vinmakaren Jack Mann, skulle vara så generöst att man kunde späda ut det med en lika stor mängd vatten. Det är fortfarande populärt men ingredienserna har utökats med chardonnay, semillon, riesling och verdelho i stället för vatten.

Likheter med Bordeaux

Margaret River förblev oupptäckt som vinodlarland till 1965, då en dr Gladstones publicerade en artikel i vilken han hävdade att området vore idealiskt för att odla samma druvor som i Bordeaux: cabernet sauvignon och merlot, semillon och sauvignon blanc. Klimatet motsvarade Saint Emilion och Pomerol under varma år och jordmånen från den vittrade granitåsen var lika perfekt för vinodling som grusbankarna i Médoc och leran i Pomerol.

Tre lokala läkare fattade vinken och etablerade tre vingårdar – Cullen, Vasse Felix och Moss Wood – som blev startskottet för Margaret Rivers berömmelse.

Great Southern

Great Southern upplevde en liknande utveckling. Professor Harold Olmo påpekade 1955 vilka utmärkta förutsättningar här fanns för vinodling, ett fåtal pionjärer tog fasta på det och i dag är Great Southern fortfarande statt i snabb utveckling.