Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Alsace

Inledning

Alsace sträcker sig 15 mil genom ett hundratal vinbyar, från Wissembourg vid gränsen till tyska Pfalz i norr till Thann i söder. Med bergskedjan Vogeserna som skydd mot oväder från väst är Alsace trots sitt nordliga läge ett av Frankrikes soligaste vindistrikt.

Tyska influenser

Alsace är ett vinområde som har tillhört Tyskland och Frankrike om vart annat under historiens gång. Vingårdarna ligger på 200–400 meters höjd, på sluttningar som vetter mot syd och sydost. Jordmånen är mycket skiftande och det odlas en mängd olika druvsorter. Och till skillnad från många andra områden i Frankrike produceras nästan enbart endruvsviner och namnet står på etiketten, till exempel riesling och gewurztraminer.

Drygt 90 procent av Alsacevinerna är vita och är oftast torra, men det förekommer också söta, antingen betecknade vendange tardive eller sélection de grains nobles. Vendange Tardive varierar i söthetsgrad och kan vara allt från torrt till sött.

Viner

I Alsace är det vanligt med så kallade endruvsviner, viner gjorda på en druva, till skillnad från många andra vinområden i Frankrike där man använder flera olika. Men det finns undantag – står det till exempel edelzwicker eller gentil på etiketten så ingår fler druvsorter.

Drygt 90 procent av vinerna är vita och de flesta gröna druvsorter har tyskt ursprung och fatlagring är ovanligt – i Alsace vill man hellre framhäva druvornas aromatiska egenskaper och druvsorterna i sig lämpar sig inte så bra för fatlagring. Ibland används stora ektunnor, för att ge vinet en avrundad karaktär. Undantaget är den blå pinot noir, som nu oftare lagras på barrique (små franska ekfat).

Riesling

Alsace stora vin som upptar omkring 20 procent av odlingsarealen, känt för sin torra stil med hög syra. De bättre vinerna har stor lagringskapacitet. De är fruktiga i sin ungdom men får med ålder en tydligare mineralkaraktär, ofta med en typisk ton av petroleum.

Gewurztraminer

I sin franska form har druvan tappat umlaut(ü) men behållit sin tyska krydda (Gewürz) i doft och smak. Vinerna är druvaromatiskt kryddiga, ibland med parfymerade inslag av litchi och rosenblad. De är ofta fylliga med hög alkoholhalt, lägre syra och med restsötma.

Pinot gris

I ung pinot gris går det att associera till aprikos och persika, vilket utvecklas mot smöriga aromer och inslag av honung, nötter och svamp när vinet mognar. Pinot gris är mycket lyckat som vendange tardive (sent skördade druvor). Det tidigare använda namnet tokay-pinot gris har förbjudits av EU, men lokalbefolkningen fortsätter att säga tokay d’Alsace.

Muscat

Druvan är berömd för sina söta viner, men Alsace är ett av få vinområden som kan producera goda aromatiska torra muscatviner – ofta som aperitif i Alsace.

Sylvaner

Ger lättare, fruktiga och friska viner, med undantag för vinerna med grand cru-status i det kalkstensrika läget Zotzenberg. Dessa kan visa upp en större karaktär, med inslag av mineral.

Pinot blanc och auxerrois

Viner etiketterade som pinot blanc, eller klevner/clevner kan innehålla såväl pinot blanc som dess släkting auxerrois, ibland enbart den senare även ifall denna nästan aldrig anges på etiketten. Druvan/druvorna utgör också basvin i det mousserande crémant d´Alsace.

Chasselas

Druvan ger stora skörda men ger ganska neutrala viner och odlingsarealen minskar. Det flesta av druvorna går till edelzwicker.

Pinot noir

Alsace enda blå druva som ofta ger lätta och mjuka viner med kryddig och jordgubbsfruktig ton. Förr slutade den vanligen som rosé men numera lagras det allt oftare på nya franska fat (barrique) och blir därmed smakrikare.

Edelzwicker och gentil

Benämningarna Edelzwicker och Gentil kan användas om vinet är en blandning av två eller fler druvsorter.

Crémant d'Alsace

Ett mousserande vin framställt enligt den traditionella metoden (andra jäsningen sker i flaskan) och görs huvudsakligen av pinot blanc, men kan innehålla flera druvsorter.

Vendange Tardive

Kvalitetsbeteckning för vin av sent skördade druvor med hög sockerhalt. Gäller endast de fyra s.k. ädla druvsorterna, riesling, gewurztraminer, pinot gris och muscat, vinerna blir ofta fylliga, allt ifrån helt torra till mycket söta.

Sélection de Grains Nobles

Sött vin av sent skördade, övermogna och vanligen botrytis-angripna druvor. Endast de fyra ädla druvsorterna är tillåtna. Vinerna är fylliga med tydlig sötma. Vinerna görs endast de år vädret varit gynnsamt för ädelrötans utveckling.

Alsace Grand Cru

Viner från vissa speciella lägen eller delar av distriktet, med strängare krav på kvalitet och skördeuttag. Normalt är endast endruvsviner av de fyra ädla druvsorterna tillåtna, men undantag finns för några särskilda grand cru-vingårdar. För närvarande finns 51 grand cru i Alsace.

Druvor

Fyra druvsorter räknas som ädla: riesling, pinot gris, gewurztraminer och muscat. Riesling ger viner med hög fruktsyra, medan gewurztraminer skapar fylliga, parfymerade viner med lägre fruktsyra. Vinerna av pinot gris blir fylliga och kan utveckla kryddiga, nästan rökiga toner. Muscat, antingen muscat blanc à petits grains eller muscat ottonel, ger tydligt aromatiska viner med inslag av aprikos och blommor. Druvans popularitet har minskat i området och upptar endast två procent av den totala odlingsarealen.

Inte bara ädla druvor

Det odlas även en mängd druvor som inte räknas till de ädla. Pinot blanc blandas ofta med auxerrois, en druva som är en variant av pinot blanc men sällan nämns på etiketten. Sylvaner ger oftast viner som bör konsumeras unga. Chasselas är på tillbakagång och används mest till edelzwicker. Den enda blå druva som är tillåten för produktion av kvalitetsklassat vin i Alsace är pinot noir. Den används till både rosé och rött vin.

Klimat

Alsace är lyckligt lottat när det gäller jordmån och klimat. Bergskedjan Vogeserna, som når upp till 1 400 meter, bildar ett effektivt storm- och regnskydd mot Atlantens fuktiga västvindar. De 500–700 mm regn som ändå lyckas sega sig över höjderna är en idealisk mängd för att bevattna vingårdarna på bergskedjans östsluttningar. 

De bästa lägena vetter där mot syd och sydost med maximal solexponering, samtidigt som de värms upp av den stora vattenspegel som Rhenfloden utgör. Dessutom har Alsace nästan det största antalet soltimmar av alla de franska vinregionerna.

Många sorters bergarter

Vogeserna bildade en gång ett kompakt bergsblock med Schwarzwald på den tyska sidan, men rämnade med tiden och släppte fram Rhenfloden i sprickan. Detta har skänkt Alsace en mängd olika bergarter och jordmånstyper. Druvsorterna har funnit perfekt grogrund och tillsammans med det soliga klimatet samt en utdragen växtsäsong når druvorna full mognad.

Lagar

Den vanligaste kvalitetsklassen är AC Alsace, med eller utan angiven druvsort. Nästa steg är kategorin AC Alsace Grand Cru för vingårdar med speciellt gynnsamt läge. Det finns 51 grand cru-lägen registrerade och till grand cru-viner får endast de fyra ädla druvsorterna användas.

Några undantag från denna regel finns dock, till exempel är sylvaner tillåten för grand cru-läget Zotzenberg. Skördeuttaget i dessa gårdar är väsentligt lägre än i övriga Alsace, och druvorna måste skördas för hand. Viner av de fyra ädla druvsorterna kan få tilläggen vendange tardive och sélection de grains nobles.

Historia

Alsace hade förmodligen varit ett omstritt landområde långt innan Julius Caesar år 58 f. Kr startade sin invasion av Gallien. Sedan dess har Alsace bollats mellan franker och germaner i otaliga krig. Och med nya herrar skiftade också vinodlingen karaktär.

Inflytande från två länder

Sedan Napoléon III förlorade Alsace till Tyskland efter det krig han själv startat 1870 och fram till freden efter andra världskriget hade Alsace bytt nationalitet fyra gånger, men sedan dess har det förblivit franskt. Vilken sida alsacarna/elsassarna än hamnat på har de ändå lyckats bevara sin egenart och stolthet – samtidigt som de tagit åt sig det bästa från de två länder som slitit dem mellan sig genom århundraden.
Det märks i språk och i arkitektur, men kanske allra mest i mat- och vinkulturen. Druvorna är mestadels tyska till sitt ursprung, men vinerna är gjorda i fransk anda – stramare still och ofta inte lika fruktiga som till exempel tysk riesling.