Entre-Deux-Mers

Inledning

Entre-Deux-Mers (mellan två hav) är en poetisk beskrivning, av detta stora och lantliga område. De två haven är i själva verket de två floderna Dordogne och Garonne som klämmer ihop Entre-Deux-Mers mellan sig till en kilformad landmassa, med spetsen i nordväst.

I första hand tillverkas friska torra vita av sémillon och sauvignon blanc samt röda av alla de vanliga bordeauxdruvorna, men även rosé och söta viner.

Viner

Mellan floderna Garonne och Dordogne ligger ett antal appellationer. De räknas varken till västra eller östra Bordeaux men står för en stor del av Bordeaux totala produktion.
Den största appellationen, Entre-Deux-Mers, är förbehållen torra vita viner av druvorna sémillon, sauvignon blanc, muscadelle, ugni blanc och sauvignon gris.

Andra appellationer är den kvantitativt viktiga Premières Côtes de Bordeaux, som nu satsar på rött vin och rosé. Men är egentligen mest känt för de tre sötvinsbyarna Cadillac, Loupiac och Ste-Croix-du-Mont. Premières Côtes de Bordeaux ingår sedan 2008 i Côtes de Bordeaux.

Graves de Vayres (700 hektar) ligger i nordväst och står för rött och torrt vitt vin. Ste-Foy-Bordeaux är ett lite mindre område (cirka 370 hektar) i nordöst och gör rött vin samt söta och torra vita.

De något mindre Bordeaux-Haut-Benauge och St-Macaire i södra Entre-Deux-Mers producerar vitt torrt, respektive sött vitt vin.

Druvor

Tidigare dominerade sémillon odlingarna, men sauvignon blanc har vunnit mark. Därtill återfinns även muscadelle, ugni blanc samt sauvignon gris, som har rätt till AC Entre-Deux-Mers. Den stora mängd merlot, cabernet franc och till viss del cabernet sauvignon som odlas i området får bara säljas under beteckningarna AC Bordeaux eller AC Bordeaux Supérieur.

Klimatet

Klimatet är väl tempererat tack vare det värmande inflytande som Golfströmmen och den breda flodmynningen Gironde har. Entre-Deux-Mers ligger dessutom omflutet av två stora floder vilket ytterligare mildrar klimatet och gynnar vinodlingarna.

Lera och kalksten

Jordmånen i Entre-Deux-Mers är i allmänhet en blandning av lera och kalksten. Det eftertraktade gruset i Graves är bara sparsamt förekommande, som i det lilla distriktet Graves de Vayres som ligger på en grusutlöpare. De spektakulära vingårdarna i Premières Côtes de Bordeaux, som sträcker sig utmed floden Garonne mellan staden Bordeaux och Langon, vilar på en kalkstensplatå.

Lagar

Den stora mängd rött vin som produceras i Entre-Deux-Mers får bara säljas under beteckningarna AC Bordeaux eller AC Bordeaux Supérieur. Supérieur betyder att vinet på naturlig väg har nått en alkoholhalt som är minst en halv procent högre än AC Bordeaux.

Andra krav är lägre skördeuttag och något längre lagring av vinet. AC Bordeaux Supérieur kan också användas för söta vita viner.  De vita vinerna av sémillon, sauvignon blanc, muscadelle, ugni blanc och sauvignon gris får ange sitt rätta ursprung – Entre-Deux-Mers.

Historia

Innan Médochalvön började uppodlas med vin på 1600-talet var det Graves och Entre-Deux-Mers som försörjde staden Bordeaux med vin.

Engelsk lycka

Exporten kom tidigt igång från hamnen. Framför allt efter att hela Akvitanien (sydvästra Frankrike) tillföll England i samband med giftermålet mellan Eleonora av Akvitanien och den blivande engelske kungen Henrik II. Här grundlades också engelsmännens smak för franskt vin. Englands vinperiod sträckte sig från 1152 till 1453 då fransmännen, efter 300 år, lyckades återerövra denna stora akvitanska del av landet. Det skedde i slaget vid Castillon-la-Bataille 1453 och är förmodligen den viktigaste händelsen i Entre-Deux-Mers historia.

Engelsmännen förlorade kontrollen över Bordeaux, men vinexporten var snart i gång igen, inte minst till norra Europa. Entre-Deux-Mers står i dag för friska torra vita viner, och lite lättare röda som har AC Bordeaux som ursprungsbeteckning.