Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Graves

Inledning

Appellationen Graves sträcker sig från staden Bordeaux fem mil ner till Langon. De bättre slotten i norr med det eftertraktade gruset i sina vingårdar bröt sig loss 1987 och bildade egen Appellation d’Origine Contrôlée (AC), Pessac-Léognan. Barsac är den största av de fem kommuner som ingår i sötvinsappellationen Sauternes. Men eftersom den också har sin egen AC kan den välja vilket namn den vill gå under.

Mångsidig del av Bordeaux

Södra delen av Bordeaux är mångsidig och erbjuder kvalitetsviner av vitt och rött vin från Graves och därtill sött vin av från grannen Sauternes – gjord på botrytisangripna (ädelröta) druvor.

Viner

Graves är känt för sina röda viner. Dessa är i allmänhet cabernetbaserade och är aningen lättare och mognar snabbare än sina motsvarigheter i Médoc. I Graves produceras dessutom torra och smakrika fatlagrade vita viner. De baseras på sauvignon blanc och sémillon. Vinerna går att lagra.

Söta viner av angripna druvor

Längre söderut ligger Sauternes, Barsac och Cérons. Här produceras söta vita viner av botrytisangripna (ädelrötade) sémillon- och sauvignon blanc-druvor. Botrytis cinerea är en mögelsvamp som under särskilda väderförhållanden inte förstör druvorna. Utan genom att suga vattnet ur dem tvärtom koncentrerar smakämnen, fruktsyror och sockerhalt.

I dessa tre Bordeauxområden finns ofta de rätta väderförhållandena – dimfuktiga morgnar och varma dagar. Vinerna blir koncentrerat fruktiga, simmigt söta men ändå friska, med karaktär av tropiska frukter, mandelmassa och saffran. Eftersom alla druvor inte angrips av ädelröta samtidigt måste druvorna skördas i omgångar, så kallade tries.
De två främsta appellationerna är Sauternes och Barsac. De har speciellt gynnsamma mesoklimat för uppkomsten av botrytis. Detta beror på de fuktiga dimmor som bildas när bifloden Cirons kalla vatten möter den större och varmare floden Garonne.

Graves

Strax söder om staden Bordeaux ligger det stora vindistriktet Graves, som är det enda distrikt i Bordeaux berömt för både röda och vita viner. Graves betyder grus, vilket är en träffande beskrivning av jordmånen och här trivs druvan cabernet sauvignon. Ursprungsbeteckningen Graves får användas för både röda viner och torra vita viner.

Cirka två tredjedelar av appellationen är planterad med blå druvsorter, som cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. De vita vinerna görs av sémillon, sauvignon blanc och muscadelle. AC Graves Supérieures är en ursprungsbeteckning förbehållen söta vita viner, som dock inte når upp till Sauternes standard.

Pessac-Léognan

Pessac-Léognan ligger i Graves norra del. Området fick egen appellationsstatus 1987 och omfattar tio kommuner, som tidigare hörde till Graves. Ursprungsbeteckningen gäller både för röda och för torra vita viner.

De röda vinerna domineras vanligtvis av cabernet sauvignon och merlot, medan de vita är blandningar av sauvignon blanc och sémillon. De främsta vinerna får sin alkoholjäsning och efterföljande mognadslagring på nya 225-liters ekfat, så kallade barriques.

Sauternes små skördar

Sauternes omfattar fem kommuner: Sauternes, Bommes, Fargues, Preignac och Barsac. Kommunen Barsac har även en egen appellation. Sauternes omfattar cirka 1 700 hektar och det maximala skördeuttaget är 25 hl/hektar (vanligt i Frankrike är annars 35-40 hl). De flesta egendomar skördar dock betydligt mindre än så, i extrema fall så lite så att det ger ett glas vin per vinstock. Vinodlingarna i den lilla appellationen Cérons uppgår till knappt 40 hektar.

Druvor

Cabernet sauvignon spelar huvudrollen i Graves och Pessac-Léognan, understödd av cabernet franc, merlot (större inslag än i médoc) plus lite malbec.

När det gäller gröna druvor har Graves och Pessac-Léognan samma uppsättning för sina torra vita viner som Sauternes och andra byar har för sina söta. Det är Sémillon i första hand, litet mer sauvignon blanc i Graves än i Sauternes, samt mindre mängder muscadelle.

Klimat

Jämfört med Médoc är klimatet i det sydligare belägna Graves både varmare och regnigare, med något tidigare mognad i vingårdarna som följd. Längre söderut blir klimatet i Sauternes ännu regnigare och mildare. Avgörande för ädelröta är de morgondimmor som på hösten stiger upp från floderna Ciron och Garonne – samt sol och värme senare på dagen.

Graves = grus

Jordmånen i den nordliga delen av Graves är, som namnet antyder, grusig, men längre söderut förekommer allt större inslag av lera, sand och kalksten.

Lagar

Graves skapade en egen klassificering på 1959. I dag har 15 egendomar rätt att sätta beteckningen cru classé på sina viner. Sex för enbart röda viner, sju för både rött och vitt och två för enbart vita viner.

Château Haut-Brion, den enda egendomen utanför Médoc som togs med i 1855 års klassificering som premier cru, ingår bland dem som producerar både rött och vitt vin.
Alla rangordnade slott ligger i norra delen av Graves och ingår i appellationen Pessac-Léognan. Till skillnad från 1855 års Bordeauxklassificering är slotten inte rangordnade sinsemellan.

Söta slott

De sötvinsproducerande slotten som klassificerades 1855 ligger alla i dagens Sauternes och Barsac. De delades in i tre klasser. Elva egendomar hamnade i den första klassen (premier cru) och 14 i den andra (deuxième cru). Områdets främsta slott ansåg då vara Château d’Yquem, placerades i en egen kategori, Premier Cru Supérieur.

Historia

Det mest berömda söta vinet i Sauternes är Château d’Yquem. På 1780-talet noterade den amerikanske Parisambassadören och blivande presidenten Thomas Jefferson att ”Sauterne” ansågs vara den förnämsta kommunen söder om Graves och Château d’Yquem den förnämsta vingården där.

Sauternes till presidenten

Efter att ha besökt slottet skrev han och ville beställa vin, såväl till sig själv som till sin president, general Washington. Han skrev; ”Jag vet att Er egendom är en av de bästa i Sauterne” (sic!) Men det var först vid tiden för klassificeringen av Sauternes 1855 (samtidigt med den för Médoc), då Château d’Yquem ensamt upphöjdes till premier grand cru, som det blev världsberömt.

Graves långa vinhistoria

Distriktet Graves omger staden Bordeaux på tre sidor. Och innan vin började odlas i Médoc hade vingårdarna i Graves redan i flera hundra år varit den huvudsakliga leverantören av vin till staden. I början av 1900-talet fanns det nära 170 vinodlande egendomar i de tre kommuner som ligger på den finaste grusjorden sydväst om Bordeaux: Talence, Pessac och Mérignac. I dag kan de snart räknas på ena handens fingrar. 

Mérignac har en egendom kvar, Château Picque-Caillou – de övriga har slukats av stadsbebyggelse eller begravts under den stora flygplatsen. Den första engelska noteringen om ett franskt vinslott härrör från dagboksskrivaren Samuel Pepys, som talade lyriskt om ett franskt vin kallat ho bryen. Haut-Brion med andra ord, och det enda slott från Graves som inkluderades i de fem premiers crus celebra sällskap.